OOO

Ad

Sabtu, April 13, 2013

Resepi Apam Balik

Assalammualaikum

Resepi apam balik sedap..dah lama buat..akak upkan balik ek..sesuai untuk buat minuman petang hari ni

Bila dah pandai buat apam balik ni..tak payahlah lagi beli kat pasar tani atau pun pasar malam...lagi best buat sendiri. Boleh bubuh inti banyak-banyak....kalau nak buat apam balik ni...se elok-eloknya gunakan kuali tak melekat....barulah lawa sikit kulit dia. Yang empunya resepi ni Ms Oreo...terima kasih ye sudi bagi resepi ni....
 

Bahan-bahan (boleh dapat 3 keping yang tebal)
1. 2 cawan tepung gandum
2. ½ cawan gula

3. 1 sudu teh soda bicarbonate
4. 1 sudu teh baking powder
5. Sedikit pewarna kuning
6. 1 biji telur

7. 1½ cawan air
8. Sedikit mentega/planta untuk mengoles

Bahan tabur : 
1. Kacang tanah di goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar.
2. Jagung dalam tin.

3. Gula halus
4. Marjerin

5. Coklat urai/coklat chip (pilihan)


Cara-caranya
  • Gunakan mixer ..pukul telur dan gula sehingga kembang.

  • Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.

  • Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum.

  • Pukul lagi sehingga semuanya sebati.

  • Oleskan mentega/margerin di permukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non stick pan) dan tuangkan 1 senduk (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.
Biarkan seketika dan sementara masak, taburkan bahan tabur diatas.Akak punya yang ni....
Yang ni anak-anak punya..

Apabila cukup masak, angkat dan lipat dua sebelum di potong. Mudahkan cara membuatnya..cubalah....

23 ulasan:

  1. wah..senang je buat apam blk ni.. bolehla try..

    BalasPadam
  2. salam kenal. kalau mak saya dia bubuh ais krim soda nak bau wangi. zaman kanak-kanak memang semua kueh mak buat sendiri...

    BalasPadam
  3. kak ina, nak order apam balik boleh tak? lapo lak tengok kak ina punya apom balik tu. saya nak yang macam kak ina punyer...hehehe!

    BalasPadam
  4. hahaha..apamm...apammm..dah lama x buat..

    BalasPadam
  5. kak ila...sya baru wat apam balik ari tu..mmg mudah je wat nyer..sedap lak tu..nak2 tabur choc chip or choc rice dlm tu..pergh..terangkat..sesuai utk mkn pagi or minum petang..hheheh..cantik gebu apam balik kak ina..

    BalasPadam
  6. Kak Ina, mekasih,mekasih,mekasihhhh!
    Wah..lepas ni Ummi mesti cuba ni.Hihi..happy semacam pulak rasa dah dapat resipi ni.Kalau Ummi dah cuba & menjadi,Ummi inform Kak Ina,ya.He,he.Mmmuahhh!Caaayang Kak Ina.

    BalasPadam
  7. salam ummi afifah...memang senang nak buat apam balik ni...bergantung pada vit M dan R aje...

    BalasPadam
  8. salam hazlin.....terima kasih sudi jugak dtg ke sini...bagus jugak bagi tip tu...nanti nak cubalah bubuh...terima juga bagi info berguna..kalau ada tip yang menarik lagi...bolehlah kita share ye...

    BalasPadam
  9. salam azita...nak order apam balik?kamu lagi terror dari akaklah...pandai masak macam-macam..

    BalasPadam
  10. salam mummy ila..buat jangan tak buat..bzzz ye di penghujung tahun ni..ashik cuti-cuti malaysia aje..

    BalasPadam
  11. syafawati...apam balik tu gebu macam akaklah tu...dah tenguk jugak apam balik kamu...nampak macam sedap jugak..

    BalasPadam
  12. salam Dr Ummi, Dr Abi..
    macam kanak-kanak dapat coklat aje...ala..resepi tu pun bukan akak yang punya...ambil resepi orang lain...jangan tak buat tau...nanti bagi tau kalau dah jadi...

    BalasPadam
  13. sng rupenye. suke mkn panas2

    BalasPadam
  14. Puas hati kalau dapat buat apam balik sendiri, boleh bubuh bahan yang kita suka, lepas tu boleh pulak buat nipis rangup ke, tebal ke... berbaloi2!

    BalasPadam
  15. assalamualaikum kakina....sedapnya bila tengok apam balik ni...

    BalasPadam
  16. Terbaik. Terliur den tengok gambar-gambar makanan dalam entri ni. Huhuhu.

    BalasPadam
  17. sebarang kuali boleh digunakan tak? (^^^)

    BalasPadam
    Balasan
    1. senang guna non stick pan..tak melekat :)

      Padam
  18. Ok..weekend ni saya datang ya..hik3..

    BalasPadam
  19. resepi yg bagus...leh try nanti kat umah...

    BalasPadam
  20. senang je nak buat kan..nak letak inti dia banyak,puas hati makan. :)

    BalasPadam
  21. Ada seorang peniaga apam balik di Tongkang Pecah, apamnya lembut dan tak ada bau soda/bikabonat.... dan cepat dimasak.... dia kata adunnya tanpa telur.... selebihnya rahsia.. ada sesiapa yang tahu resepi apam balik tanpa telur ni.... sharekan....

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers