OOO

Isnin, Februari 09, 2009

Ke Kemaman, Terengganu


Hari Jumaat pagi akak bertolak ke Kemaman, Terengganu pasal nak hantar rombongan pengantin lelaki....jiran depan rumah ke sana..yang pergi ke sana...akak, firdaus, yana, mak akak dan imran...russhdi kerja...suami akak tak boleh cuti, kerja banyak katanya......akak pergi dulu ..pengantin, ibubapa dia dan member-member pengantin nak tolak dalam pukul 1030 pagi..akak malas nak tunggu.......dalam pukul 9.00 pagi akak dah gi dah....sepanjang jalan cuaca mendung...bila sampai Bentong hujan pun turun...

Tak boleh bawak laju....jalan licin ....sampai kat R & R Temerloh berhenti sekejap...makan karipap yang dibekalkan oleh ibu pengantin lelaki dan minum air.......pastu tukar pemandu...akak pulak bawak sampai ke Cherating, Pahang.

Bila sampai kat Cherating kami berhenti makan di tepi pantai...akak bawak nasi goreng dan ayam bakar...minum air mineral aje...si imran seronok main kat tepi pantai ni.

Dia nak mandi laut, akak tak bagi...almaklumlah tengahari buta...nanti jadi kes lainlah pulak...puas ajak dia makan....

Lepas makan akak pergi pulak rumah kak chik (lupa nak tanya nama) tumpang solat zohor pasal kat masjid orang lelaki sembahyang jumaat. Seronok jumpa semula dengan kak chik...firdaus solat jumaat kat masjid berhampiran. Lepas minum air kami bertolak semula ke chukai..terima kasih kak chik kerna sudi terima kedatangan kami.

Walaupun perut kenyang lagi...akak ajak anak-anak singgah makan satar dan keropok lekor kat kemaman..dekat dengan rumah kak chik...

kak chik kata ......kat sini satar dan keropok lekor dia sedap...

Dalam perjalanan nak ke chukai..pengantin lelaki call suruh lepak kat masjid di bandar chukai, kemaman...Akak dan yana tukar baju kat masjid ni aje...

Lepas solat asar rombongan kami pergi ke rumah pengantin perempuan....

Best ada bunga api buatan sendiri..tapi ada pulak yang tak menyala..

Pengantin perempuan tengah menunggu acara akad nikah...

Lepas akad nikah....macam biasalah acara menyarung cincin dan pastu akak keluar...tak tahan panas....

Best jugak makanan yang disediakan...ada sate, nasi dagang, kuih-muih, bihun goreng...akak yang tak pernah makan nasi dagang dan makan ikan tongkol... boleh pulak terbuka selera nak makan nasi dagang ni...sedap jugak ye..Lepas habis majlis kami tidur di awana..kijal..punyalah penat...lepas maghrib akak tertidur....pukul 9.00 malam pengantin lelaki bawak lagi nasi dagang yang diberi oleh ibu pengantin perempuan...apalagi ....makan nasi dagang lagi...tapi memang best nasi daging dan gulai ikan tongkol yang di beri oleh mereka...lepas ni kena cari nasi dagang lah nampaknya.

6 ulasan:

  1. kat bentong gmbar akak amik tu..tk silap selesa hillhomes kan..
    kakak farah stay kat situ...

    BalasPadam
  2. syok kalo sesekali dpt anto pengatin jejauh nih...dpt tgk tmpt & tradisi org lain...

    BalasPadam
  3. berjalan sakan dia! aku pon tak makan nasi dagang tu. rasa cam pulut keras. tp nnt nk try lagi le..mana la tau dapat rasa yg sedap lak.. ;P

    BalasPadam
  4. Sesekali gi rombongan ramai2 gini memang seronok. Apa lagi dapat makan free. Kan?

    BalasPadam
  5. ohh..kak ina ikut rombongan pengantin ye..bestnya dapat makan nasi dagang!..bg kami ore kelate n terengganu ni memang favourite food la tu..

    BalasPadam
  6. kak inaaa..seronok nyer kamo sekeluarga berjalan ke ghanu!!sye ngan family pun baru balik dari kuala terengganu..tapi musim ujan.x sonok sgt..nak jalang2 pun x leh..hehhhe..tapi dapat 1 pengalaman baru la jalan tempat org kan..hehehe

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers