OOO

Selasa, Oktober 06, 2009

Resepi Acar Ikan Kembung


Buat acar ikan kembung ni masa bulan puasa lepas.resepi asal guna ikan bawal..seumur hidup akak tak pernah acar...kalau buat pun kat umah ni semua tak suker makan...klu nak makan gi aje umah org kawin atau pun makan kat restoren jual nasi beraini...akak ambil resepi dari umah chef ah mat gebu...chef fofular satu malaysia...terima kasih mat share resepi yang best ni..

Bahan-Bahannya :-)
2 ekor ikan bawal hitam (kurang lebih 500 g)akak gunakan 3 ekor ikan kembung
1 batang lobak merah, kupas, kerat dan potong mcm anak mancis
1 batang timun, kerat dan potong mcm anak mancis-akak tak letak sebab tak ada stok
2 biji cili merah, kerat, buang biji dan hiris-belah 2 malas punya pasal
8 biji bawang merah, belah dua
4 ulas bawang putih belah dua
1 inci halia muda, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1/2 camca besar biji sawi
1 camca besar cili kisar
1 camca besar udang kering, rendam 1o minit, tos dan tumbuk halus
1 camca besar rempah kari ikan
3 camca besar cider vinegar (guna cuka biasa pun ok)
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air

Cara membuatnya :-)
  1. Siang ikan bawal, perap dengan garam dan lemon untuk 10 - 15 minit, cuci toskan dan kelar2 (mat kelar style "ketupat"), lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis biji sawi, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga bersama halia, belahan bawang putih dan merah hingga harum. Masukkan udang kering tumbuk dan juga cili kisar. Gaul rata.
  3. Masukkan rempah kari dan sedikit air. Bila mendidih, masukkan gula secukup rasa (selalunya acar memang manis sedikit), sedikit garam dan cider vinegar. Masak hingga pekat dan terbit minyak.
  4. Masukkan hirisan lobak merah, timun dan juga cili, gaul rata dan masukkan ikan bawal goreng. Gaul perlahan bersama sayur hingga mesra. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Alihkan ke dalam bekas yang sesuai dan hidangkan bersama nasi hangat...

4 ulasan:

  1. telan air liur sy menengoknye kak...=)

    BalasPadam
  2. sedap ni kak!! gtee punyalah. nak try...nak tryy!!!!

    BalasPadam
  3. suka masak ni...dpt idea nk masak esok'''

    BalasPadam
  4. Kalo orang sebelah utara, panggil lauk ni ikan masak cuka..guna ikan air tawar pun best..tp skang ni saya takleh makan ikan la plak....

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers