OOO

Ahad, Oktober 18, 2009

Sotong Goreng Beriani


 Resepi ni akak ambil dari ummi di kuantan .... tapi resepi asal dari Mak Daro (Nis) kat Singapore...sekarang ni dah senyap sunyi...kemanalah dia pergi tak tahulah..ummi pulak ambil dari umah noreen di uk...mak oiiii jauhnya resepi gi umah orang...last-last masuk kat umah akak lah pulak.....Nak masak pun senang...ummiiiii akak c & p dari umah ummi ye...



Bahan:-

    • 500 gm sotong - potong ikut suka, xnak potong pun xpa
    • 4 biji bawang merah - ditumbuk
    • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
    • 1/2 inci halia - ditumbuk
    • 1/2 inci kunyit hidup - ditumbuk
    • 1 camca besar serbuk cili
    • 1/2 camca besar serbuk ketumbar
    • 1 camca besar rempah beriani
    • 1 camca kecil sos ikan
    • 3 batang daun kari
    • 1 biji karot - potong ikut suka
    • 2 cawan air
    • garam secukup rasa
    • 5 camca besar minyak
Cara Memasak:-
  1. Jerangkan 2 cawan air dalam periuk hingga mendidih dan masukkan sotong. Biarkan selama 2 - 3 minit. Angkat dan toskan. 
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan-bahan tumbuk hingga garing. 
  3. Masukkan semua rempah dan sos ikan, gaul rata. 
  4. Masukkan sedikit lagi air, daun kari, karot, garam dan sotong. Kacau sehingga karrot lembut.




8 ulasan:

  1. semalam akak berlomoih ngan beryani, pastu gi umah kwn nyer open house, dia bg lagi beryani... arini gi umah ina beryani lagi...

    er...nak baring2 japlah, ilang2kan pening....

    BalasPadam
  2. salam akak...menu nih nampak sodap...lama dha tak mkn sotong...kena masuk list nih...

    BalasPadam
  3. Kepala sotong tuh kite suke. Tapi tak pernah try lagi goreng beriani gini. Mcm best jugak tu Kak Ina :)

    BalasPadam
  4. salam kak..nampak sedap laa sotong akak tu..terliur dibuatnya walaupun baru pas makan..huhuu

    BalasPadam
  5. salam queenjah..

    tulah pasal.ashik makan beriani ajer..kan dah fening..


    salam aishah...cuba jangan tak cuba tau..

    hai kenwooi..tq dtg blog saya..

    BalasPadam
  6. salam ijan..cubalah buat kalau nak tau sedap ke idak...


    salam ha sue..keluar air liur menitis kat key board tak..maaf saje gurau..

    salam tc..lama kamu tak masuk sini..bila lah nak jumpa ek..

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers