OOO

Ahad, November 29, 2009

Kuah durian


Gi mana-mana banyaklah pulak buah durian....bila tanya kat penjual.....durian mana? dari perak?  betul ker orang perak skrg buah durian tgh banyak kat sana...wah best ni kalau dpt saudara durian (musim durian ajer saudara...pastu tak jadi saudara)....akak ni memanglah jarang gi ke belah utara....sebab saudara mara belah selatan ajer...cuma adik ipar ajer org perak....bila dah musim ni...beli pun tak lah mahal bebeno...sekg baru RM3.00...puas hati bila makan...
Bukan tak nak beli yang longgok tu..tapi buat sakit hati...anak-anak dah mengadap..pastu tak leh makan....kesian dengan anak-anak... beli 3 biji tapi memang puas hati...makan 2 biji pastu buat kuah/pengat sebiji...makan dengan roti biasa ajer...rasanya semua tahu nak buat kuah durian ni..tapi akak tepek jugak resepi sebab nanti kalau anak-anak akak kawin ker....manalah tahu kot dapat menantu perempuan yang tak tahu nak buat benda ni...nak minta dgn akak ..nanti malulah pulak...rujuk ajer kat blog mil dia...(chewah perasan nak dapat menantulah pulak)
Bahan-bahan
  • 1 biji durian-ambil isi
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 cawan air
  • 3 helai daun pandan-disiat-siat dan di ikat
  • 5 sudu makan gula merah (brown sugar)
  • 1 keping gula melaka-akak gunakan yang kecik
  • 3 sudu makan biji sagu-putih (di rendam sekejap)
  • secubit garam 
Cara-cara
  1. Masukkan santan pekat, daun pandan  dan air ke dalam periuk dan didihkan dengan api sederhana.
  2. Kacau selalu sehingga santan mendidih dan masukkan gula melaka, gula merah dan secubit garam.
  3. Kacau sehingga gula larut dan kemudian masukkan buah durian dan sagu biji...kacau lagi dan rasalah..jika nak manis tambahlah gula putih...
  4. Biarkan lagi sehingga 5-10 minit ..padam api dan boleh di hidangkan..
  5. Kalau rajin menjalalah ek...(buat roti jala)..akak tak rajin..makan dengan roti ajer..

    7 ulasan:

    1. betul la tu kak, sebelah perak sekarang banyak durian, tapi kalo tanya kat penjual tu, dia mesti cakap durian pahang punyer, sbb durian pahang best....

      BalasPadam
    2. salam kak... wah pokok akk dah bebuah bedurian yee nak sikit kuah tu ...ni balance roti ade lg leh lah cicah heee.,, pekena gan pulut pon sodap

      BalasPadam
    3. kak ina..tima kaseh doakan mak lyn...lyn tgh cari pastry karipap kat umah kak ina nie....huhuhu

      BalasPadam
    4. memang sedap..acik baru buat kuah doyan aritu...
      tpi mak acik modified letak tefung gandum...nk kasik fekat, kata dia..
      heheh...
      rsanya udah 2 buku roti Jumbo saiz telah menjadi mangsa utk mengabihkan kuah tuh...dan masih ada sdikit belen kat dlm peti es...sayang nk buang.

      BalasPadam
    5. cam dah dekat nak bermenantu jer kak ina
      ehehehhehe`

      BalasPadam
    6. salam noorma..betullah tu..boleh percaya dgn penjual durian..penjual tu nak untung ajer kan..

      salam sheila,...beli lah durian tu bukan akak tanam..dah msk indah water dah..lama sangat baru nak mintak..


      salam katak_78..cari jangan tak cari..akak doakan semuga ibu kamu cepat sembuh..seronok tgk layanan kamu kat ibu kamu...semuga pengorbanan kamu tu allah swt akan beri limpah kurnia kepada kamu..

      BalasPadam
    7. salam lupekanje..org N9 memang suker msk kuah durian tu kan..memang sedap bila di cicah dengan roti...

      salam daydeck86...berangan ajer tu..entah bilalah anak akak nak kawin..

      BalasPadam

    Adsense

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Google+ Followers