OOO

Jumaat, November 13, 2009

Wanton Sup/Wanton Goreng


 Dek terpesona tenguk wanton sup ni..akak pun buatlah..takut kempunanlah pulak nanti..tapi akak campur mee yang berbaki dalam peti sejuk...sayang nak buang...celur dan campurkan sekali dalam sup tu..
Akak ambil resepi dari rumah mek siam si ika di Bangkok sinun...katanya member cina dia yang ajar..tapi tak ada sukatan tertentu...agak-agak ajer..akak pun agak-agak jugalah ...tapi kan rasa dia sodap..Terima Kasih yer ika..akak c&p ajerlah..

Wanton Skin n Chicken filling (dak ika tulis camni tapi akak tukar ke daging kisar sebab tak  ada stok)

Untuk filling boleh guna udang biasanyer guna udang yg sedap tp td ni kita malas nak kuarkan udang dr sebok dan MALAS nak cairkan dia kita guna isi ayam yg dah tersedia dekat luar td dekat 2 jam baru lembut itu pun rendam ngan air ekekeke.... DAN kalau nak sedap lagi boleh gabungkan UDANG+AYAM xtra sedap ).. Untuk resepinyer kita bg bhn2nyer sukat dan rasa ikut keperluan ya :D
BAHAN2
  • Wanton Skin ada jual kat mana2 supermarket
  • Chicken/shrimp Filling
  • Sawi dicelur
  • Taugeh dcelur-tak letak
  • Daun Bawang-dihiris
  • Bawang Goreng
  • Daun Ketumbar-tak letak sebab gi pasar dia org tak jual sebab mahal..1kg-RM25.00-betul ker?
UNTUK FILLING
  • 150g Minced chicken atau udang-akak tukar ke daging kisar
  • 2 Ulas Bawang Putih cincang
  • Daun Bawang agak2 lebih kurang mcm bwg putih jugak
  • Sos Tiram
  • Kicap Cair-lebih kurang 1 sudu makan
  • Putih Telur-akak letak 1 biji
  • Tepung jagung-akak letak 1 sudu makan
  • Minyak Bijan sikit jer-tak letak
  • Lada Sulah
  • Garam
  • Gula-tak letak
CARA2
  1. Satukan sume bhn datas sampai sebati dan perasakan dgn garam, lada sulah, kicap cair, sos siram dan gula rasa ikut selera masing2 ya, kemudian ambik kulit wanton dan balut kemas macam kat atas tu tp yg kat atas tu tak kemas ehehe...ikut suka hati lah ya nak buat gaya mcm mana dan jgn risau dia takkan terbukak atau terburai isinyer sbb dia mmg akn stick dgn kulit dia k..
  2. Didihkan air kemudian masukkan wanton yg siap dbalut td dan rebus bila dah timbul tapis .
  3. Dan susun dlm mangkuk, susun sawi dan taugeh sekali dan tuang sup serta hiaskan dgn daun bawang, bawang goreng dan daun ketumbar.. kalau nak pedas letaklah chili flakes atau yg sewaktu dgnnyer.. :D
UNTUK SOUP
  • 1000ml air
  • 15 ekor ikan bilis siang bersih buang kepala sume
  • 5 atau 6 ulas bwg putih tak yah kopek kulit, basuh..
  • 1 labu bwg sederhana besar
  • Leek (tak masukkan pun tak pe)
  • Kicap cair
  • Garam
  • Gula-tak letak
  • Minyak Bijan-tak letak
  • Secubit atau 2 cubit stok ayam(akak guna maggi stok)
  • Lada sulah 
CARA2 
  1. Rebus ikan bilis, bwg segala bwg td hingga mendidih... agak2 dah lama sikit.. tapis dan ambik airnyer..  
  2. Kemudian masukkan kembali kedalam periuk td dan tambah dgn kicap cair, garam, gula dgn stok ayam td, perasakan mengikut selera masing2..  
  3. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yg telah dmasukkan wanton serta sayur celur tadi.. hias dan hidangkan segera..enak di makan panas2. 
  4. Akak letak sambal kicap...walla....keluar air hidung/air mata...   
    
Untuk makan malam  pulak..akak goreng  wanton ni...tapi goreng dengan api sedang ajer tau...kalau idak..cepat hangus..cicah dengan cili sos..sodap...krukkk..krakkkk..tak sedar dah habis..

     Sama jugak untuk makan  malam buat sup wantan (guna kuah yang tadi jugak)dan bebola daging sebab kulit wantan dah habis..jadi tukarlah nama dia..sebab nak makan dengan nasi.

    3 ulasan:

    1. wahhh..rajinnya akak masak..sue nak rasa wanton sup akak tuh blehh..nak semangkuk jek!hee

      BalasPadam
    2. kak nak juga..sebab Watie tak makan yg chicken ....Yang Akak buat ni memang berkenan dengan tekak Watie..boleh yer...agak cukup tak kalau kita kongsi jer semangkuk tu!!

      BalasPadam

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Google+ Followers