OOO

Selasa, Januari 12, 2010

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers


 Maaflah yer...tunjuk tang ni pulak...ada ambil dari sudut lain...tapi gambar ni yang paling cun...

 Ambil resepi dari rumah Zai..bila tenguk kat rumah Zai..rasa nak meleleh air liur..tak tertahan rasanya..macam orang mengidamlah pulak...chewah..perasan...buat hari Jumaat yang lepas...nasib baiklah ada penolong....resepi asal saper punyer ek...tapi Zai c & p dari rumah Hana.

Bahan Utama

  • 1 ekor ayam (bersihkan luar dalam dan dikelar-kelar di badan ayam terutama yang banyak isi)
  • Bahan-bahan untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam 
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- akak guna gula perang
  • 2 sudu besar herba campuran(mixed herbs-boleh beli kat kedai bakeri/giant/tesco/C4)
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega 



 
masih dalam pembakaran dalam oven cinonet

Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.  Seeloknya semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. 
  5. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Akak bakar dalam suhu 220C. Dan akak balikkan ayam selepas 45 minit.
  6. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.  Bila dah masak akak guna api atas sahaja nak bagi garing sikit ayam ni...dah masak akak tuangkan rempah ratus atas ayam.
  7. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar. 

 Bakar garlic bread..beli kat giant...tapi tang sapuan tu akak buat sendiri..bukan susah pun...ambil butter dalam 6 sudu besar dan biarkan dalam suhu bilik.Tumbuk lumat 4 biji bawang putih dan campurkan dalam butter dan masukkan sekali daun pasli kering (agak-agak.atau ikut suker).

Kalau ada garlic bread ..tentulah ada sup campbells..cicah garlic bread dengan sup memang sodap...

10 ulasan:

  1. nampak sedah nya..banding kenny roger

    Nikel Khor

    BalasPadam
  2. salam kak ina....tentu sedapkan kan kak..

    kak nak tanya herba campuran tu ade jual ke atau wat sendiri. Klu wat sendiri ape bahan2 nya....sorry le mmg tak tahu nih...hehehe

    BalasPadam
  3. FULAWEIIII ..

    sib baik dh kenyg (alhamdulilah ) .. kalau idak harus ler balik kang wat ...
    mmg sgt ler nmpak sodapp .

    ** AKHIR NYE daku dpt tgk gambo2 dlm blog akak ni

    BalasPadam
  4. bontot ayam tu yg paling menarik perhatian ai kak! nyummmmmmmmm

    BalasPadam
  5. Ayam panggang buatan sendiri memang sedap...ada pulak garlic bread & sup cendawan...memang dah cukup...

    BalasPadam
  6. terliur tengokkk wooooooo :D

    BalasPadam
  7. hai nikel..tq visit my blog..


    salam leya..mixed herbs tu ada jual kat kedai bakeri..akak dah edit dah..tak aper kalau nak tanya..apalah salahnya..



    salam zura..kenapa ek..tak leh masuk blog akak ker? buatlah yer..nanti show kat blog..



    salam ai..kamu pun sama jugak cam suami akak..suker makan bo..t.t ayam..tapi tang tu yang sodap kan..


    salam aNIe..memang hasil tangan sendiri sodap...kadang-kadang virus M ada yang buat leceh.

    salam cik apel..tqlah datang ke blog akak yer..jemputlah datang selalu.

    BalasPadam
  8. Nangisssss nangisssssss..... kecursss!

    BalasPadam
  9. leh masuk , cume tang gambo2 x leh nk tgk .. psl masing2 x timbul .. huhuhu tensen jek , but now dh leh tgk yahuuu

    BalasPadam
  10. salam mamaFaMi..apasal nak menangis..gi beli ayam pastu buat..barulah tak meleleh air mata..cuma melelah air liur ajer nanti ahaksss..


    salam zura...oooo camtu ek..agaknya sebab internet biul tak..tak apalah..janji zura jenguk blog akak pun jadilah ek..

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers