OOO

Khamis, Januari 14, 2010

Omputih panggil Omelette..org melayu panggil telur gulung kot..

Hemmm....luper pulak nak cerita ....sekarang ni ira kena balik tiap-tiap minggu...pihak sekolah tak tanggung makan minum pada hari sabtu dan ahad...tak macam dulu sebulan sekali..payahlah budak-budak yang nak ambil pmr dan spm tahun  ni dan buat kurikulum...
Bagi akaklah baik akak bayar RM11.00 sehari dari kena ambil tiap-tiap minggu...ira pun kata lecehlah balik tiap-tiap minggu. 
Abah akak di masukkan balik ke ijn...kiranya nak operatelah ni...ikut jadual hari Jumaat (esok)..tup..tup..tadi doktor kata pulak...mungkin tak payah operate jantung di sebabkan faktor umur dan kesihatan abah.bila dengar camtu abah dah nak balik...doktor kata tunggu sampai minggu depan...nak kena bincang dengan doktor pakar dulu..sabar ajerlah..skrg ni sibuklah sikit...

Kena berhenti membebel..kang ada yang bosan...bila tenguk dalam MHI ada chef ajar buat omelette ..akak pun try buat...sonang ajo nak breakfast...hb akak suker..imran pun suker.akak buat tiap-tiap minggu.

 Bahan-bahan...sila tenguk gambar


  • telur 2 biji,   
  • secubit garam,   
  • secubit lada sulah  
  • 2 sudu besar mentega cair.
     
     Nak ikut yang ni pun boleh..suker hatilah yer..yang penting chicken/meat salami tu kena ada.. 
    Cara-cara
    1. Panaskan non stick pan..masukkan mentega cair..pastu goreng sebentar bawang, chicken/beef salami, cili banggala, cendawan butang dan tomato.
    2. Masukkan telur yang telah dipukul bersama secubit garam, lada sulah  dan di tabur daun sup lalu di kacau-kacau sehingga semuanya bercampur dengan telur dan buat seperti telur dadar.
    3. Bila telur agak kering barulah di masukkan cheddar cheese dan gulung cepat-cepat.
    4. Enak di makan dengan cili sos.

     masak hari yang berlainan ..suami akak makan dengan lebihan ayam bakar

    makan dengan cili sos ajer.

    19 ulasan:

    1. adeh...tgk omelette pon merembessss...huhu..kene pos sini sikit tawww

      BalasPadam
    2. salam kak ina
      hari ni menu TELOR sedunia...N pegi umah azita..telor masak kicap gak..N pun masak kicap telor mater+kentang gak ptg ni tuk anak2 balik sekolah ptg ni..tapi anak2 mmg suker sgt telor pun...lauk paling simple kan..

      tgok omelette akak tu ngancam ar..nak buat gak ar weekend ni..

      semoga ayah akak diberi kesihatan yg baik yer..

      BalasPadam
    3. salam kak ina..
      aiseh..
      cam sonang je tgk wat omelette tu..
      ahaha..
      tapi kang nak try takut jadi omelette kirai pulak..

      BalasPadam
    4. telur masak apa pun pasti laku kat rumah kakpah...
      patutlah telur asek naik harga je...

      BalasPadam
    5. sedapnya omellete tu, zaila memang suka makan omellette kalau p hotel, mesti sarapan makan tu aje;)

      BalasPadam
    6. Hai baby...just go to market and asked where is daun sup or in english maybe chinese celery..


      salam ina hashim..nak pos..alahai bukan susah pun nak buat..sonang ajerlah..



      salam NJ..kebetulan ek..lauk telur sedunia...opsss semalaysia..kat rumah ni telur memang laku sungguh.

      BalasPadam
    7. salam Aus..cuba dulu baru tau senang ke tak senang nak buat omelette..



      salam kak pah..memang betul..telur naik harga sebab tu lauk paling mudah dan senang..lauk orang malas.


      salam zaila..tak yah gi hotellah lepas ni..leh cuba buat kat umah..sonang ajer nak membuatnya..kalau kat hotel mahal tau.

      BalasPadam
    8. kak Ina, Kalau nk sedap telur tu bancuh ngan fresh milk sekali. Macam chef kat hotel tu buat.

      Memang susah budak sekolah sekarang ni. Sy AJK PIBG, GB kata mulai tahun ni takde pertandingan sukan peringkat sekolah. Ada sukan tertentu cuma bwh 18 tahun je. Tak tau apa nk jadi ngan budak2 nanti. Sekolah2 pun takde diberi peruntukkan untuk bayar bill air dan letrik. Sekolah kena cari duit sendiri

      BalasPadam
    9. salam kak...
      biasanya beef salami tu akak beli kat mana. haritu cari kat giant tak jumpa lak.

      BalasPadam
    10. Huhuhu.. siksanya tengok... Kak, kalau datang sini nanti, jangan lupa bawak omelette untuk kita eh...

      BalasPadam
    11. kak ina..sedap la pulak tgk..pas pasni nnt kena try wat camni plak..

      BalasPadam
    12. salam aidah..oh yer ker..nanti bolehlah try..
      kesian pelajar-pelajar sekarang kan..



      salam fairylily....akak selalu jumpa kat giant ataupun cold storge.

      salam mamaFamMi..ala cookies yang cantik kamu boleh buat..ni kan pulak telur gulung..sonang ajo nak membueknya..


      salam mummyseri..cuber jangan tak cuber..insyallah codap..

      BalasPadam
    13. salam aidah..ehmm camtu boleh cuber nanti. kesian dgn pelajar skrg ni..


      salam fairylily..akak selalu beli kat giant ataupun cold storage..mungkin kat tesco pun ada kot...


      salam mamaFaMi..ala kacang gorenglah nak membuatnya..cuber ajerlah...




      salam mummyseri..cuba jangan tak cuba yer..

      BalasPadam
    14. Pagi cik ina,

      Sedapnya cik ina masak...selalu saya tiru apa yg cik ina masak...tak pe kan...

      Masak2 lagi..dan jgn lupa tayang..tk

      BalasPadam
    15. INA.
      Kakju ada tanya pasal teko bunga kangkung kat blog sebelah tu..kakju tak perasaanlah ina jawab ke tidak,teko tu cantiklah...adalagi?Berapa? Bye

      BalasPadam
    16. salam mamaju..tak apalah tiru meniru untuk kebaikan..hemmm pasal teko dah jawab kat blog pinggan mangkuk kamu.

      BalasPadam
    17. salam kak.nampak sedap....semoga suami akak cepat sembuh yer....

      BalasPadam
    18. salam alimaz..bukan suamilah..abah akak..silap baca kot..

      BalasPadam

    Adsense

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Google+ Followers