OOO

Isnin, Januari 25, 2010

Roti Pizza Gulung


Bila gi jejalan kat umah Juwita Fariz kat Jepun tertarik nak buat roti pizza gulung ni..sekarang dah sonang akak bantai uli dalam food processor...tak yahlah lagi uli dengantangan...Akak gunakan lebihan sos masa buat pizza dulu.  Bila part nak menggulung memang menguji kesabaran sungguh masa nak menggulung....lebih payah dari buat cinnammon roll...sebab sos dia cam cair kan....kena pandai menggulungnya....bila dah masak pulak sos dia meleleh...tak apalah camtu..janji sodap...boleh dapat 12 ketul.  Ita akak c & p yer.  
Bahan-bahan

  • 120ml susu segar
  • 50g telur
  • 300g tepung roti
  • 3 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 60g butter
  • 1 sudu kecil dry yeast
Inti

  • cendawan butang dipotong dadu kecil
  • capsicum dipotong dadu
  • bawang dipotong dadu
  • daging cincang/sosej dipotong dadu/ serunding
  • nenas dipotong dadu-tak letak
  • cheese pizza-akak guna mozarella cheese
  • sos tomato-guna lebih sos pizza
  • daun parsley untuk hiasan-akak guna yang kering ajer
Cara-cara
1. Masukkan bahan roti ke dalam breadmaker dan tekan butang dough. kalau tak ada bm tu..kenalah uli pakai tangan...tenguk yer  kat label roti ataupun pizza cara nak uli pakai tangan yer...akak malas nak tepek..kat resepi ni cuma guna bm ajer tau..akak guna fp ajer..lepas tu kena naikkan se kali ganda..baru boleh canai. Lepas naik baru buang angin..kena tumbuk-tumbuk dan baru di bahagi 2.
2. Setelah siap bahagikan 2.
3. Canai menjadi 4 segi tepat.-lebih krg cam nak buat cinnammon roll-kalau tak faham tenguk kat label roti yer.
4. Sapukan sos tomato dan taburkan semua bahan-bahan  yang didadu tadi serta cheese dan gulung. Kemudian potong kepada 6 bahagian.
5. Letakkan di dulang pembakar secara membulat dan taburkan daun parsley. (akak biarkan dia mengembang dalam 10 minit baru akak  bakar)
6. bakar dalam suhu 190 selama 15-20 minit.

10 ulasan:

  1. sedap dan cantik jugaaa!!!!

    BalasPadam
  2. sedappnyer, akak.. nak cikit!!.. heh3x.. sungguh x malu.. aku gurau jer tau!.. hikss

    BalasPadam
  3. nyam2..sedap nya..dahla blom dinner ni..akak kena blanje saya makan ni...hik2

    BalasPadam
  4. pandainya akak buat...nnt buat utk sy gak bleh?hehehe

    BalasPadam
  5. salam ain..cantik ker..jangan terpedaya pada gambar..


    salam ena..ni lagi satu..ashik sebut cedap ajer..nak bagi satu jauhlah pulak..jom cuba buat yer..


    salam eyriqazz..belum dinner lagi?alahai kesiannya..kamu yang kena belanja akak makan...akak manalah ada RM..bukannya akak keroja..harapkan wang dari hb ajerlah..


    salam gieyana..pandai..taklah..cuber ajer tu..nak buat untuk kamu??jauhlah nak buatkan..terima kasih sudi datang ek..

    BalasPadam
  6. Makan panas-panas ni sedap juga Kak Ina.. :)

    BalasPadam
  7. sedapnya roti pizza.bertuah la anak2 akak ngan hb dapat isteri ngan mak pandai masak macam2..rajin lak tu

    BalasPadam
  8. salam..kak nak jugak satu.....hehehehe.....dapat milo...

    BalasPadam
  9. gentel or uli pakai tangan jadik lagi sedap kot....

    BalasPadam
  10. salam ijan..memang enak di makan bila baru masak..


    salam naurah makwa..alahai terimakasihlah yer sebab puji akak..kembang hati akak di buatnya.


    salam alimasz..nanti cuber buat sendiri..nak hantar jauhlah sangat..tak berbaloi tol dan minyak.


    salam matjoe..uli dengan tangan lagi best..sebab dah kira air tangan kita..tu yang buat sedap kot...tapi peluh tak yer..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers