OOO

Isnin, Februari 22, 2010

DIY (Do It Yourself)

Sebelum ni rumah akak ni kosong...dah masuk tahun ke 5 dah tak orang yang nak duduk kat sini.  Lampu pun tak ada..macam rumah tinggal..macam store pun ada...letak barang-barang yang tak nak guna.. anak-anak pun tak nak duduk kat sini..
 Satu bilik ni akak simpan segala benda..
tinggal 4 bilik untuk penyewa..cukuplah tu..yang nak sewa pun cuma 2 orang anak dara..klu org bujang mungkin akak tak nak sewakan...
 ..dari balkoni boleh nampak sekolah..tapi dalam pembinaan lagi
 Bila dah ada orang nak sewa barulah kami sibuk nak beli lampu ...bila beli lampu tanya dengan penjual..
Satu point ambil berapa?
Satu point RM12-RM15 ...
Mahalnya...
Standard price ma...

Bila dah banyak mau dekat  beratus....tak aperlah...suami akak akak kata pulak
Dari bagi orang lain baik upah anak sendiri...kan ina..
Eh..eh..pandai anak kita nak pasang..
Belum cuber belum tau..

Bermulalah projek kami anak beranak..oleh sebab yang nak pasang lampu bukannya pro maka ambil masa berhari jugaklah nak pasang...
nasib baiklah Russhdi tau serba sedikit...camner nak pasang lampu dan kipas
sebelum tu suami akak ajar...nasib baiklah hb akak tau..kalau idak payah..
Firdaus pulak tukar kunci...sebab dah banyak kunci pintu rosak dan pasang ensel..lepas tu cat..
tugas akak, Ira dan Imran..mencuci segala-galanya..sampai jari akak terluka..
 Akhirnya barulah siap semuanya hari Sabtu lepas..barulah nampak cam umah..cukup bulan ni masuklah penyewa baru...kira ok kan hasil kerja anak-anak dan suami akak ni...lepas habis semua kerja mereka dapatlah upah termasuk akak, Athirah dan Imran...berbaloi..baloiii
Ada ker yang nak upah anak akak????? 

oh yer..saper yang  pernah atau sedang menyewa umah ...akak nak minta tolong jawab...
  • ada tak salinan surat perjanjian sewa....akak nak tenguk
  • perlukah surat perjanjian tu...
  • surat untuk setahun ker ataupun 2 tahun sekali
  • perlu ker mati setem
kalau perlu...akak tak tahu nak buat camner..boleh tak email kat akak roslana_06@yahoo.com.my.. asap yer...

18 ulasan:

  1. Salam Kak Ina..
    Lamanya rumah tu terbiar kosong...Alhamdulillah...ada juga rezekinya....
    Wahh kak, canteknya lampu 3 serangkai itewwww

    BalasPadam
  2. saya ada soft copy. surat perjanjian memang penting. make sure matikan stem. apa2hal akak tanya sy lg. sy mmg ada umah sewa.

    BalasPadam
  3. aggreement tu penting kot kalau kita tanak banyak songeh,... tapi sepengalaman saya sewa bujang dulu, takde pun agreement ni..

    cuma masuk umah bayar 2+1, kita kena lah kuarkan resit supaya ada prove depa byr deposit kan..

    pastu sewa bulan2 pun, ada owner kuarkan resit, ramai yang tak, base on trust jer.. pastu kalau lambat bank in duit, owner bising keh keh keh

    BalasPadam
  4. saya menyewa dah tak pakai agreement..on trust je...hik3...

    BalasPadam
  5. :) :) :) sharing is power
    power.. power tul pasang sendiri

    BalasPadam
  6. salam kak..senang lah kalau dah pandai buat sendiri.jimat budget.
    ttg sewa tu baik ada agreement.apa2 hal nanti senang.tp saya menyewa on trust jer.cuma tuan rumah bg resit bila bayar sewa tu.rumah kami pun dekat2 jer.

    BalasPadam
  7. lol kemas gile..
    boleh bukak company ni..
    hahahaha .

    BalasPadam
  8. wahh kemas nyer...mesti puas hati kan sbb semua buat sendiri...

    BalasPadam
  9. wahh kemas nyer...mesti puas hati kan sbb semua buat sendiri...

    BalasPadam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  11. dulu saya tak buat segala agrement ni, tp lepas 2,3 penyewa buat hal, lari tengah malam la, tak bayar dua tiga bulan la, bil api+ air ditinggalkan sampai beratus, skang baru saya buat surat perjanjian. Kalo akak terlebih fulus, boleh la suruh lawyer buat..

    Dalam surat perjanjian tu, akak masukkanlah segala syarat2 yang akak nk. Kalo nk saya ada contoh.

    rumah saya tu, saya mintak salinan ic ketua rumah & nama semua penghuni rumah. Lepas tu deposit 2 bulan jer..kalo sebulan tak bayar, next month boleh suruh keluar...deposit api+air rm300.00.

    Maintainance jangan suruh penyewa bayar yer kak,tp masukkankan skali dalam sewa rumah... nanti diorang menipu kalo suruh penyewa bayar, biar kita penat sikit bayar maintainance takpe..

    BalasPadam
  12. Salam k.ina...waaahh kat mana rumah sewa k.ina ni..awat x habaq awal2, hari tu adik Ummi cari gak rumah lain nk sewa..hehe, baru je dpt pindah rumah. Bertuahnya la, anak2 kak ina tu, boleh diharapkan la! Jimat duit mama..hehe. Xpalah, wat kasi lawo2, penyewa pun suka hati, kan..

    BalasPadam
  13. salam kak ina, besar rumah akak tu, cerita pasal rumah sewa, teringat insiden rumah2 sewa mak saya, ada sekali tu kan india tau yg sewa..tau dak depa tu "gengsterr" kooo, seram ek...nasib baik tak apa2...

    BalasPadam
  14. salam kak..agreement mmg penting..bukan tak percaya tapi ini tuk menjaga hak2 penyewa & tn rumah jugak...

    BalasPadam
  15. Salam kak Ina,
    Kite ada hantar contoh surat perjanjian sewa rumah ke email akak. Atau akak boleh juga tengok maklumat lanjut pasal perjanjian sewa rumah ni kat sini:

    http://www2.pie2020.com/blog/2008/01/12/pelaburan-hartanah/kenapa-perlu-ada-tenancy-aggrement/

    Harap2 membantu sikit sebanyak ye.

    BalasPadam
  16. rumah sewa akak kat mana ni?

    BalasPadam
  17. salam sue..alhamdulliah dah ada org nak sewa..mula-mula malas nak sewakan..takut umah rosak..ashik org tanya ajer..sewakanlah jugak..dpt jugak duit tambahan duit dapur.

    salam nik ..umah akak kat area jaya jusco taman equine..

    salam amy..oker ..tq ..akak dah faham dah..


    salam Eyriqazz ..baguslah camtu..kamu pun bertimbang rasa cam tuan rumah jugak..senang cam tu..

    salam Mknace ..betul tu..sharing is caring..memang akak skg..


    salam ieda..klu tak saling percaya senang kan..tkt tertipu ajer..

    salam Aus..setakat mcm ajerlah..nak bukak company..tak lah kot..


    salam kancilbiru..alhamdulliah bolehlah harapkan suami dan anak-anak.


    salam noorma..terima kasih di atas penerangan panjang lebar dari kamu..nak minta salinan ic..takut nanti dia kata akak ni cerewet sangat kot..


    salam Ummi...mungkin adik ummi tak nak kot..sebab jauh dari sinilah..lagipun apartmen.

    salam mat gebu..ohhh yer ker..nasib baiklah tak jadi apa-apa..


    salam ijan..terima kasih yer..akak dah dapat baca dah..

    salam mamashasha..akak dah ikut dah kata member-member kat atas tu...terima kasih yer..


    salam wanmus..kat area seri kembangan.

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers