OOO

Khamis, Februari 18, 2010

Kek Lapis Cream Cheese (Nak Minta Tolong)

 Sebelum tu..akak nak tanya???..saper pandai masukkan nuffnang kat wordpress..boleh tolong ajarkan tak?
akak baru cadang nak bukak blog lagi satu tapi guna wordpress..
sebab kat blogspot dah tak leh upload gambar...akak kena upload gambar kat fb..tu yang leceh...tapi dari pagi cuber nak masukkan nuffnang tak pandai-pandai.al maklumlah akak ni bukannya pandai it sangat....saper boleh tolong??

Aduhai terharu sungguh kerana banyak jugak member cyber yang sudi mendoakan akak semuga cepat baik jari ni..tak sangka ramai pulak yang bagi komen.  Barulah terasa diri ni di hargai.  Tu yang best bila berblogging...walaupun ada member cyber yang tak kenal dan tak pernah bertentang mata..tapi masih sudi baca N3 akak..dan mengambil berat tentang diri ini.

Memang tak boleh keringlah luka ni..sebab anak-anak semua ada rumah...bila dah ada rumah ni..tak masak rasa tak best..kesiankan mereka..terutama si Athirah yang nak kena balik semula ke asrama hari Selasa..Akak minta tolonglah dengan Ira supaya basuh pinggan dan basuh segala benda yang nak di masak.  Sempat lagi akak buat kek lapis buat anak-anak.

Nama asal kek lapis ni Kek Lapis Water Melon Cheese..tetapi oleh kerana tak ada pulak warna yang diingini..akak cuma buat kek lapis biasa.  Resepi ni akak ambil dari Rumah Rozzan kat Singapore.dan beliau ambil resepi dari ..ienah18 (mesra.net) Rozzan adalah salah seorang chef lelaki yang rajin sungguh melapis kek..kreatif tau hasil kerja beliau..siap ambil tempahan lagi.  Akak suker buat kek lapis sebab garenti hilang dari pandangan selepas 2 hari.  Jomlah tenguk resepi yer..
 Bahan-bahannya:
  • 10 biji telur
  • 150gm gula halus-akak kurangkan 100gm ajer
  • 2 gelas tepung hong kong (kira-kira 180-200 gm)
  • 1 sudu ovallette
  • 100gm horlick
  • 450gm mentega-kali ni akak gunakan mentega SCS
  • 1 tin susu pekat manis
  • 250gm cream cheese
  • chocolate chips
  • pewarna merah dan ungu
  • 1 sudu besar jem strawberry-sajer ajer tambah
Cara: 
1) Telur, gula, tepung hong kong, horlick dan ovalette di pukul hingga kembang dan pekat
2) Mentega,susu dan cream cheese di pukul hingga putih. satukan kedua-dua adunan dan gaul hingga sebati.
3)Lenser tin berukuran 7 x 7 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas minyak tadi. Panaskan oven pada suhu 190C (api atas dan bawah). 
4. Bagi adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. 1 bahagian dicampur pewarna merah dan jem strawberry  dan  kacau rata.
5. 1 bahagian dengan pewarna ungu dan  kacau rata.
6. 1 bahagian pada warna asal (plain).
7.  Sudukan 5 sudu besar adunan plain, ratakan dan bakar hingga masak (6 - 7 minit).  
8.  Keluarkan dan tekan sedikit, kemudian ratakan adunan bewarna ungu pula, ratakan dan bakar, tapi kali ini, api ditukar pada api "grill" dan suhu pula 200C, bakar hingga masak (6-7 minit). 
8.  Buat kaedah sama untuk lapisan merah dan seterusnya hingga kek siap dan akhir sekali gunakan api atas dan bawah dan bakarlah selama 5-10 minit.  Biarkan sejuk dulu baru di potong.

 ada lebihan adunan sedikit..akak sajer ajer campurkan semua dan lorek ikut suker hati.

21 ulasan:

  1. nk rse!!!ehmm
    amk resipi dlu~hehehe..
    lapo ney~:P

    BalasPadam
  2. sedapnyer..memg minatla kek lapis nih...

    BalasPadam
  3. sy memang suka kek jenis cream ni, tiramisu kek cheese fuhh sedapp

    BalasPadam
  4. sakit2 pun still wat mcm2 akak ni..sedap nye tgk cake ayg ade cheese ni.hehe

    BalasPadam
  5. arrr biar betul kak takleh upload gmbo?
    tukar setting ler kak.
    ayu dah tuakr setting dah tuk blogspot tu..
    boleh jer upload gmbo.

    BalasPadam
  6. Salam Kak Ina...maaf tak dapek nak bantu bab it tu...tapi maaf sekali lagi sebab baru tahu Akak kecederaan.....di jari ya...moga cepat sembuh ya Kak...namun a super Mom tetap meneruskan....kerja memasak macan biasa ya kak!!...Must be nice...dapat melapis kek macam Akak..tapi oven watie..tu bermasalah sikit..tu yang Watie asyik mengukus jer!

    BalasPadam
  7. alahai, saya ni tak pandai wordpress :(

    saya teringin gaks nak setat terai buat kek lapis, tapi equipment byk tak dok, huhuuhu

    BalasPadam
  8. sori kak ina...
    xtaw la..
    hahaha...
    xke mkn cheese loya lah.
    haahha..

    BalasPadam
  9. slm kak ina..insya'allah min boleh tlg...sori dgr psl jari akk tu ye...

    BalasPadam
  10. sorry kak, tak pandai la wordpress tu..

    Anyway, kuih tu nampak sodap... :D

    2lah pengorbanan seorang ibu kan.. huhuhu

    syg kat mak aku.. :D

    BalasPadam
  11. akak masukkan yg sidebar codings ke dalam area widget saja. macam web i ni

    BalasPadam
  12. sorry k ina, part IT nie mmg tak dapek den nak tolong...

    BalasPadam
  13. salam Nabiel..ambil resepi nak bagi saper ek..


    salam meera^da cute..kalau minat bolehlah cuber buat tau..


    salam nuriz..akak pun suker tiramisu..nanti nak buatlah...dah lama tak buat..


    salam merah baldu..nak bagi anak-anak makan ..kenalah buat..

    salam sakit2 pun still wat mcm2 akak ni..sedap nye tgk cake ayg ade cheese ni.hehe


    Salam Sidratul Muntaha ...akak dah cuber dah buat setting tapi tak jadi jugak..

    salam lily..memang sodap..cuberlah buat kalau ada masa lapang.

    salam watie...tak apalah lambat..sikit ajer tu..nanti watie belilah oven senang sikit nak buat kek lapis..tak yahlah mengukus ajer..


    salam maksu..pelan-pelan kumpul equiment tu..baru boleh buat..

    salam aus..rugilah tak makan..sedap tau..


    salam cik min..nanti kita ym yer..terima kasih sudi nak tolong akakmu ini.

    salam Kyuubi_85 ...teringat dengan mak..jomlah balik kampung..


    salam baby...akak dah cuber buat tapi tak jadi-jadilah..frust sungguhlah.

    salam liza..tak aper..akak pun buta it..

    BalasPadam
  14. ssalamualaikum Kak Ina

    Masih aktif kat dapur, nanti lambat sembuh, tapi kalau Abang tolong x apa le

    harap masaalah wordprees dah selesai kan

    Wassalam

    BalasPadam
  15. Salam Kak

    saya ni buta IT kak, nak buat blog pun x tahu, tenguk blog orang jeee

    email ada lee rusa6446@yahoo.com

    Wassalam

    BalasPadam
  16. kak, apa tu tepung hong kong?

    BalasPadam
  17. Slm..
    hmm rajin la akak ni.. sakit-sakit pun leh masak2 agi..siap wat kek lapis agi tuh.. salute*
    akak, nak tanya cikit pasal nuffnang ni. macamana kita earn point@duit just dgn letak kat blog?macam akak byk g event nuffnang tu macamna ek kalu nak join jugak??
    *malunye..xreti reti ..
    get well soon err jari akak.. hehe

    BalasPadam
  18. setahu saya kat wordpress tak boleh masukkan nuffnang.
    melainkan ada dot com sendiri.

    cer akak baca balik syarat-syaratnya kat website nuffnang.
    selamat mencuba!

    BalasPadam
  19. salam kak ina...makin rajin kak ina buat kek lapis ni...ima dah lama tak melapis...teringin sgt nak buat, bahan2 pun dah ada tapi masa tu tak mengizinkan lagi...huhuhu

    terliurnya kek kak ina tu!!!

    BalasPadam
  20. untuk pengetahuan baby..kalau buat kek lapis guna tepung hongkong lagi bagus..beli aje kat kedai bakeri..kat supermarket susah nak dapat..klu tak ada guna tepung gandum pun boleh.

    salam Rozali..nak buat camnerkan...terpaksa..anak-anak dan hb tolong sikit-sikit..terima kasih bagi email..insyallah kalau ada apa-apa akak hantar email yer..

    salam mya..ooo cam tu ker...payahlah camni..tak jadilah nampak gayanya..patutlah akak cuber byk kali tak dapat-dapat..


    salam ima...virus R tengah banyaklah..tu sebab rajin tu..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers