OOO

Jumaat, Februari 19, 2010

Romantik Ker?

Romantik tak suami /boyfriend kamu???
Hemmm topik ni dah masuk kat dalam surat  khabar....tapi kat situ dia tulis lelaki  melayu tak romantik?
Pada pendapat pembaca blog ni...apakah istilah romantik??..samada dari segi kasih sayang, perbuatan ataupun wang ringgit?
Dulu masa muda remaja...bila kak baca novel akak suker bebeno baca novel  yang romantik..kisah cinta cintun ..yang selalunya berakhir dengan happy ending..termasuklah Cinderella dan Sleeping Beauty....pastu berangan...wah bestnya kalau  dapat suami/pakwe romantik..
Angan-angan dapat camni... 
 tak lekang dengan ciuman..sikit-sikit cium..
bila hari jadi ajer dia bagi bunga
bila merajuk dia bagi coklat
dapat lovely bear
ulang tahun perkawinan  ataupun harijadi dapat kek

 ataupun yang ini...yang paling best 

Tapi dah di takdirkan semuanya bagaikan mimpi...tak terjadi seperti yang di impikan...
sebab suami akak tak seromantik suami/pakwe orang lain..
memang masa bertunang... suami akak dah bagi tau mcam tu..
mungkin sebab  latar hidup beliau sendiri kot..(kot..kot..pakai kot)

camner dia nak romantik...dalam family  dia mana pernah nak beli hadiah....nak bagi bunga ker..atau pun mak dan ayah dia  berbalas hadiah masa harijadi mereka,
harijadi anak-anak dan juga hari ulangtahun..
Sebab mereka lebih pentingkan perut yang nak di isi... adik beradik suami akak ramai..lebih dari 10 orang..
mak dan ayah beliau setiap hari kerja menoreh getah di pagi hari..dan bila lepas  balik dari menoreh di estet... mil akak buat kuih..ada masa ker nak layan jiwang-jiwang..

Bila anak-anak dah bersekolah lagi susah hidup mereka.....sebab banyak pakai belanja..suami akak kata..kasut dan baju sekolah cuma berganti bila dah teruk sangat....kesian kan..
Bila suami akak belajar pulak duit yang dia dapat selalunya beliau bagi kat mak dia sikit..sebab kesiankan adik beradik yang ramai..suami akak sanggup makan maggi ataupun sardin..memang sedih dengar cerita beliau.

Berlainan pula dengan family akak...
mak dan abah bekerja..walaupun pendapatan seciput..tapi tang makan minum mewahlah jugak kami adik beradik...tiap tahun memang baju sekolah dan kasut memang berganti...
bila time harijadi abah, mak dan adik beradik..abah memang jarang bagi hadiah..beliau lebih suka bagi duit..pastu buat makan-makan..makan yang cedaplah..
bila kami dah bekerja..barulah kami adik beradik bertukar-tukar hadiah bila masing-masing sambut hari jadi termasuklah untuk abah dan mak.

Mula-mula susah jugak nak sesuaikan diri dengan suami akak ni..sebab sifat kami memang berlawanan sungguh..
Dia suker raggee terutama lagu Bob Marley dan lagu yang berdentam dentum

 
akak suker lagi rentak perlahan ataupun sentimental...
suami suker cerita ganazzz
akak pulak suker cerita love story
Aduhai memang berlawanan sungguh sifat kami...tapi alhamdulliah rumahtangga kami aman bahagia walaupun suami akak tak romantik. 
Suami akak memang  tak bagi hadiah masa hari-hari istimewa...dia bagi ikut suka ajer..kalau duit lebih barulah beliau suruh beli rantai ker..gelang tangan ker..ataupun bagi duit...terpulanglah duit tu nak simpan ataupun shopping.
 
Tak apalah...walau pun suami akak tak romantik tapi beliau memang ambil berat tentang kami semua...bagi makan minum yang cukup..dan beliau romantik tang lain...ehmmmmm biarlah rahsia.

Beliau  tak pernah lagi beliau tinggikan suara dan akak tak pernah lagi rasa lagi makan dek penampar beliau....kalau gaduh pun...gaduh-gaduh manja...
Anak-anak pun jarang kena marah  atau kena rotan dengan suami akak..yang pot pet..pot pet..akak ajer...suami akak buat derkk..tapi bila dia sound...semuanya takut..

Tu yang buat akak sayang dengan suami akak  ni walaupun kami bercinta selepas kawin...(masa bertunang pun tak lama..tak sempat nak dating pun).kalau nak baca cerita lama..selak-selaklah N3 yang dulu-dulu. 
 
Saper yang dapat suami/pakwe romantik memang untung...jaga  baik-baik yer.. terutama yang berkawin dengan bangsa lain  macam mat salleh...yang orang selalu sebut...memang  mereka ni romantik giler..betul ker??

21 ulasan:

  1. Romantik tak semestinya tukar2 hadiah, bagi bunga dan segala coklat...kasih sayang dan perhatian adalah lebih penting...

    BalasPadam
  2. romantik ni macam2 cara. Pada saya suami akak pon romantik jugek.

    Suami sy romantik! hehe...tiap pagi sebelum gi keje dia bacakan ayat qursi sebelum kuar rumah untuk melindungi sy dan rumah sepanjang ketiadaannya. Romantik tak?

    BalasPadam
  3. Salam kak ina.

    Romantik tu subjektif sama dengan cantik juga. Bagi kakchik, cik abe tu ada masa dia romantik macam dalam novel tapi hadiah, bunga atau coklat tu tak mainlah. Layanan, ambil berat, pandangan matanya, senyumannya bila kakchik bercakap, itu yang paling romantik yang kakchik rasa. Tapi kalau sekali-sekala bagi hadiah ok juga hehe.
    Bercinta selepas kahwin lagi best dan banyak bestnya walaupun sekali-sekala ada juga konflik tapi lepas tu makin rapatlah.

    BalasPadam
  4. salam kak ina....suami leya mase lum kawin bukan main romantik lg....bila dah kawin hilang sume tu....sampaikan birtday leya pun lupe....bukan nak harapkan hadiah tp sekadar ucapan sudah memadai....kadang tu petang balik keje baru dia ucap slmt hari jadi....mase tuh merajuk lame la saya....tp skrg dah ade improvement...hari jadi yg lepas pagi2 dgn anak dah ucap...baru bahagia rase...

    Anivesary pun tak penah sambut dan saya dah terbiasa jadi dah tak kisah...cume satu yang saya harapkan bahagia berkekalan....dan saye cube untuk tidak membandingkan suami ku dengan org lain....walau tak romantik tapi bahagia udah la....

    BalasPadam
  5. saya setuju...lelaki melayu kurang romantik..mungkin terbendung dengan adat budaya melayu..tetapi lelaki melayu bertanggungjawab...susah nak nampak sifat romantik mereka.bagi saya romantik lelaki melayu=bertanggungjawab..romantik lelaki matsalleh=luarbiasa(maybe)...tapi teringin jugakkan sok bila dah tua-tua,anak dh besar kita ngan suami still berpimpin tangan....mungkinkah akan terjadi????wallahhualam.....

    BalasPadam
  6. Kak Ina,
    bukan semua lelaki melayu tak romantik kak..Mungkin stgh tu malu nak tunjuk keromantikan mereka pada isteri mau pon girlfren..And bukan semua lelaki mat saleh romantik..mmg silap kalau org igt mat saleh la romantik..Tak semua kan..Pada amy tak kesah la romantik ke x kan asal depa tau menghargai kita..

    Cinta dan sayang depa tuh penting tuk family kitakan..takkan nak bg hadiah baru kita tau depa tuh romantik or wat so ever la kan..Tp jgn la smpai lupe bile anni or tarikh lahir bini n anak2 lak hehe

    BalasPadam
  7. http://4.bp.blogspot.com/_vRW2h9VzeKY/S3ObHA3ig1I/AAAAAAAACNk/bWSOGq-Y7dw/s1600-h/astro+fest+2010.bmp

    BalasPadam
  8. takpe kak, character kena lah lain, baru ler menarik perkahwinan tu

    BalasPadam
  9. xpe tak romantik kak
    yang penting suami syaang akak sungguh n ikhlas
    btl tak:-)

    BalasPadam
  10. melayu ni bukan kurang romantik
    tapi tak tahu nak luahkan camner
    kita kan penuh ngan adat

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum Kak Ina

    Kita ikut sunah Nabi S.A.W.
    kan selamat, dapat pahala lagi

    mat saleh tu dlm drama jee atau
    meraka nak sesatkan kita

    Alhamdulillah, Akak bahagia sekeluarga

    Wassalam

    BalasPadam
  12. lol kak ina ,
    saye x kawin lagi .
    hahaha..
    tapi tgk keadaan..
    jenis cinta lepas kahwin lagi bhgie kan..
    hehehe..

    BalasPadam
  13. Ala kak, lelaki ni dowang ada cara yg tersendiri nk menunjukkan rasa sayang + romantik. cam laki ai tu kategori over ;P miahahahahaha..

    tp tuler kan, laki ai romantik camtu je. tp dia bukan jenis romantik bagi2 barang sbb dia tak berduit..huhuhu

    BalasPadam
  14. Salam Kak Ina,

    Nampaknya kita ni senasib. Suami sy pun bukan yg jenis romantik. Dah berbelas tahun kahwin tapi birthday sy pun kadang ingat kadang tak. Kalau birthday anak2 lagi le. Mula2 kahwin memang susah juga nk adjust, dan sy selalu merajuk. Lama2 dh dia pun buat dek je, sy pun tak kisah dh. Kadang tu jeles gak nengok kawan2 dapat hadiah masa valentine, birthday dll. Lagi satu perangai dia yg sy tak gemar ialah dia memang tak minat nk berjalan.Tu sebab sy malas nk ikut dia kerja kat Arab. Kalau sy ikut jawabnya jadilah macam labu peram. Tapi lama2 baru sy faham bukan bermakna dia tak romantik dia tak sayang. Actually dia memang caring cuma tak reti nk tunjuk je. Cuma dia tak biasa ngan keadaan macam tu. Ye lah dia asalnya dari keluarga yg besar dan susah hidupnya. Tapi sejak dua menjak ni dah duk berjauhan pandai lak dia jadi romantik, hehehe.Sekarang ni jgn jeles, we all dh jadi macam pasangan yg tengah bercinta lak, hahaha.

    BalasPadam
  15. Salam Kak Ina,
    Kalau tak romantik pun takpe... tapi kalau romantik dan baik tu bonus la kan.. :)

    Re: akak , kami cadang balik hujung tahun ni.tp tiket tengah mencari lagi..nanti dah confirm boleh kami bagitau... pastu boleh kami arrange bila nak turun KL. boleh jumpa akak sekali nanti :)

    BalasPadam
  16. Asalkan bertanggungjawab dan sayangkan keluarga, rasanya lebih baik daripada yang romantik tapi tak bertanggungjawab.
    Kalau romantik dan bertanggungjawab, hmm...tu bonus, kan!

    BalasPadam
  17. kak ina...romantik itew subjektif...sukar tuk kita tafsirkan...ade yg menzahirkan dr segi perbuatan....ade jugak dr perkataan....
    so terpulang pada masing2 kan...ade yg mulut manis tp tak pernah wat surprise or bg bunga secara tiba2.....ermmmm bg saya cukup sekadar suami sy sedar akan t/jawab sebagai suami & bapa pada anak...itu lebih utama....

    BalasPadam
  18. romantikk tuee memang subjektif...suami kiter tak romantikk dan tak akan megekspresikan kasih sayang dikhalayak umum...tapi yg penting dia begitu ambil berat,bertanggungjawab dan syang kiter...itu telah membuatkan kiter bahagia....N lelaki niee dia tak pandaii kot...sbb bila birthday saya..saya akan bagi wishlist kat suami..supaya kiter tak rugi..dan sidia tak buntu..ok tak....hehehehe...

    BalasPadam
  19. bestnya baca kisah romantik ina ni...

    BalasPadam
  20. Salam Kak Ina....hehe sonok juga baca topic2 gini. Romantik ke tak itu tafsiran masing2. Kalau nak banding Melayu dgn omputih mmg ler tak sama sebab adat kita mmg berlainan sebab org melayu di suruh bersopan dlm hal2 gini, so bila kahwin baru nak dapat praktis...hehe. Nak bahgia kita sendiri kena pandai, kalau asyik komplen jer camna nak bahgia kan Kak Ina. Macam Kak Ina kan bagus, understanding je nape hubby camtu, tak demand macam2 kan bagus & baru ler bahgia. Along pun dah 20 thn ni, alhamdulillah, so far masih romantik. Hubby suka pegang tangan bila kita gi jalan2 @ shopping. Tak pernah lupa juga bday Along & anak2, anniversari, valentine, mother's day selama 20 thn ni. Kekadang Along warning siap2 jgn beli adiah atau bunga tapi tetap juga dia surprise. Alhamdulillah tapi kalau hubby tak kasi pun kita syukur juga.

    BalasPadam
  21. salam semua..seronok juga baca komen-komen kamu semua...masing-masing pun ada pendapat yang berlainan..
    semuga kita semua berbahagia bersama pasangan tercinta sehingga ke hujung nyawa.

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers