OOO

Rabu, April 28, 2010

Barulah merasa

Dulu nak beli pinggan mangkuk mahal ...jangan haraplah..sebab masa baru kawin suami akak kerja di Jay Bee..akak pulak bekerja di Kuala Lumpur.

Gaji masing-masing tak tinggi...gaji akak masa tu tak sampai  pun RM500 dan suami pulak tak sampai RM1,000.00.
Mana nak bagi mak lagi..tambang nak ke jay bee...kami bergilir ikut giliran ..kalau minggu ni akak ke jay bee..minggu depan hb  akak pulak turun ke kay ell.  Duit habis kat tengah jalan.

Pendapatan suami kena bagi pulak  arwah mak dia sebab adik beradik dia  ramai dan ada 7 mulut yang perlu di beri makan. Pastu kena bagi kat akak lagi..dah tanggungjawab dia kan kena bagi nafkah kat isteri dia. Ibubapa hb cuma kerja menoreh getah ajer..pastu ada  pulak adik beradik dia yang bersekolah.  Memang susah kami berdua masa tu.
Bila dah bersalinkan Russhdi lagi banyak pakai duit...akak kena bagi emak upah sebab jaga Russhdi..duit susu lagi..minyak kereta (sebab akak tumpang member naik kereta..tak kan nak  free..)memang tak menyimpan langsunglah..masa tu akak beli teasets arcopal dari kakak yang akak tumpang naik kereta..bayar 3 kali.

Bila Russhdi dah 6 bulan..mak suruh akak berhenti kerja ..dia risau tenguk kami...seorang kat sana...seorang kat sini....abah marah sebab bukan senang dapat kerja kat kerajaan.  Puas jugak akak fikir..setelah di bahagi..di darab dan di campur..akak ambil keputusan berhenti.  Fikirkan mungkin ada rezeki  lain selepas ni.

Bila dah berhenti kerja..lagi terasa susah.  Nasib baik mak bagi pinggan mangkuk, bantal dan serba sedikit kelengkapan rumah tangga masa nak  pindah ke Jay Bee.  Kami pindah naik van bapa saudara suami ajer.  Tak tahu berapa RM  yang suami akak bagi kat dia.

Alahamdulliah walaupun gaji kecil suami akak beli juga kelengkapan tempat tidur, dapur dan peti sejuk kecik.

Suami bagi banyak ni..(luperlah berapa)..akak terpaksa terima..pandai-pandailah budget...jarang nak merasa udang besar ker..kalau ayam pun beli sebelah ajer..tak lama 2 orang adik hb tumpang kat rumah akak...lagi bertambah perbelanjaan lagi 2 kepala.  Lagi akak pening nak budget duit.  Nak buat camna...hb akak kesian tgk adik beradik dia gaji kecik..mereka tolong bayar bil api dan air.

Bila abah datang ke Jay Bee...dia buka peti ais kecik kami...dia menangis bila tenguk peti ais kosong. (Akak tak cerita pun kat suami akak..hal ni)..macamana tak kosong ...akak memang beli ikan hari-hari kat orang yang datang bawak lori...abah dah salah sangka....dia ingat akak susah sesangat (memang susah pun) bila balik ajer kat rumah abah ..dia bagi makan sedap-sedap.  Masa tu jugak tak ada washing machine..sental ajerlah kain baju hari-hari.

Masa kat Jay Bee jugak akak mengandungkan Firdaus...masa nak bersalin..abah ajak akak bersalin di Kuala Lumpur.  Kesiankan akak duk jauh..tak ada orang nak jaga nanti..lagipun Russhdi kan cucu sulung..tentu atuk dia suka bila cucu dia tinggal sama-sama.  Akak dan Russhdi balik naik keretapi ke Kay Ell bila lagi 1 bulan nak bersalinkan Firdaus.

Alhamdulliah..tak lama kemudian suami dapat kerja di Kuala Lumpur ...masa nak angkat barang dari Jay Bee ..akak tak pergi..suami akak ajer yang pergi...barang taklah banyak sangat..cuma pakai 1 lori kecik.  Sepupu akak yang duduk kat Sekudai tolong kami pindah..

Oleh sebab adik hb masih duduk kat rumah tu..terpaksalah tinggalkan katil, almari solek, sofa dan serba sedikit barang untuk mereka.  Tapi mereka tinggal kat situ tak lama..sebab lepas tu mereka pindah pulak ke rumah yang akak dah beli di Taman Universiti, Skudai..sekarang rumah tu akak dah suruh suami jual kat adik dia...sebab adik dia dah kawin....mana boleh ashik duduk free ajer kan.  Akak tak merasa tau duduk kat situ..mereka yang merasa dulu.

Masa kat KL,  akak tinggal di Taman Melati..kat tingkat 1.  Rumah akak ruang tamu menghadap bukit..tinggal kat sini pun rumah akak masih kosong..yang ada cuma katil (mestilah ada kan..kalau idak sakit pinggang), peti sejuk dan tv(bawak dari rumah di jb), kerusi makan, ...memang sedihkan masa tu.  Duduk pun atas lantai..tak ada sofa..masa tu dah 3 orang anak dah.  Suami akak bertungkus lumus kerja overtime..tu sebab dia kurus kering masa tu. Tak jugak akak berpeluang nak beli pinggan mangkuk berjenama.  Pakai apa yang ada ajer..

Tak lama  pindah pulak ke Flat Gombak Setia..sebab dekat sikit dengan rumah mak..tak payah nak naik bas lagi..masa ni akak duduk jugak kat tingkat satu...akak mula beli hutang pinggan mangkuk..tapi tak mahal..sebulan cuma bayar RM15.00 ...tu pun yang tak berjenama.  

Oleh sebab ada problem dgn tuan rumah..akak pindah lagi ke Flat Sri Langkawi ..blok 08..nasib baik rumah bawah sekali.
 mengajar kat dalam kabin..kesian kan
Tak lama akak dapat kerja jadi guru tabika.   Dah ada duit di tangan baru akak berani nak beli pinggan arcopal...tu pun beli kat rantau panjang kat kelantan.  Dah pun habis dah kena pecah dek anak-anak..termasuk lah akak yang memecahkan.  Masa ni jugak akak  baru berani beli periuk arcopal dan vision..nak merasa..bayar ikut sistem kutu.
 bagi hadiah kat anak sendiri..hari  jadi kat mcd
Bila abah dah beli tanah kat padang balang..dia ajak akak duduk sama..buat rumah 2 tingkat..macam town house..akak duduk atas..abah duduk bawah.....sebab dia bosan tinggal dengan mak..tak ada cucu dekat dengan dia..  

Masa ni akak dah lega dah..gaji dah makin naik...akak beli jugak lagi pinggan mangkuk arcopal..dari member hb..masa tu time offer..beli sampai 2 set..tu pun tinggal 1 set ajer..banyak yang dah pecah.
..
Yang terakhir sekali akak beli vantage..nak beli cash tak mampu...bayar ikut sistem kutu..nasib baik suami adik ipar kerja tudm..dapatlah beli kat pernama..merasalah akak pakai pinggan mangkuk berbunga-bunga...

sekarang ni dah senang sikit...sebab gaji suami dah okeylah jugak..tapi tak boleh bersenang lenang sebab kat Kay Ell ni..bila dengar tang gaji macam hebat..tapi bila dah di tolak hutang..tinggallah se ciput. Anak-anak semua masih belajar lagi.


Oleh sebab akak dah tak kerja lagi..akak beli semua ni pakai lebihan duit dapur yang suami akak bagi..pandai-pandailah nak budget .  Segan nak minta dengan dia...

Suami dah kata dah..
bila beli mesti pakai...kalau idak nanti dia bagi isteri kedua dia pakai bila akak mati nanti..
sabar ajerlah..sekarang ni kalau datang rumah akak boleh merasa makan dengan pinggan mangkuk vantage ni..
p/s nafsu nafsi tak habis lagi nak collect koleksi pinggan mangkuk lama...bila boleh berhenti ek?

25 ulasan:

  1. kak,
    sy baru kawen...insaf baca entri akak...

    BalasPadam
  2. kak ina. nice entry, niera kt atas tu pon dh insaf katanya.

    xde duit buat cara takde duit. macam yg akak lakukan waktu awal2 kawen.
    Takde duit buat cara xde duit

    kalau ada duit boleh laa nak reward yourself
    rewarding yourself

    BalasPadam
  3. uhhh syahdu sy baca n3 akak ni tau. rupa-rupanya bkn senang nak idup senang kan mesti bersusah-susah dahulu. n3 akak ni mcm membakar semangat sy tiba2 tau.

    now mcm2 benda nk guna duit hutang itu ini nak kena byr. hopefully bila sy dh veteren skit nnt ble la merasa plak nk pakai benda2 mahal ni hehehe.. thanxs kak ina for sharing da story.. :)

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Kak Ina

    saya mula kawin dulu duduk setinggan je
    tak mampu sewa flat
    he he

    Wassalam

    BalasPadam
  5. tahniah kak..walaupon kat atas, still igt yg di bawah..down to earth..prinsip yg perlu dicontohi..tQ for sharing..

    BalasPadam
  6. Ina, tang warning suami yang warna biru tu yang tak leh tahan.. so kena pakai .. jgn tak pakai

    BalasPadam
  7. insaf baca n3 akak.. bukan senang nak senang... tp betul kak klu dah beli kna pakai bukan untuk dsimpan, ngah menggilai luminarc skang ni hehehe

    BalasPadam
  8. saya pun masa mula-mula kawin pun lebih kurang cam kak ina la jgk...pindah rumah sewa 2-3 kali..sampai la dpt beli umah sendiri..ada benda teringin nak beli pun simpan ja hajat dihati...bersusah-susah dahulu..senang-senang kemudian...

    BalasPadam
  9. sy yg xkawen lg pun suka pinggan mangkuk ni
    tgk pinggan plastik kt Giant pun boleh bekenan
    lom tgk pinggan mahal lg ni huhu
    org kata bersusah2 dulu
    senang kemudian kan kak

    BalasPadam
  10. hehe
    best ler baca cerita akak ni
    blh relate sangat2 sebab dulu saya pun dr keluarga susah gak

    BalasPadam
  11. salam..auntie..

    maknanya sekarang ni aunti dok kat flat sri langkawi la ye??? yg kat taman melati tu ye? kalau mcm itu, dh dekat la kita..hehe

    BalasPadam
  12. wah..kali ni entry kak ina sgt syahdu..perjalanan hidup suka duka bersama keluarga..huhuh..sye amek iktibar ni kak..moral of the story..walau ape yg kite buat pun..kena ade usaha..kalau xde usaha..mcamne kite nak dpt ape yg kite nak betul x??hehhe..

    BalasPadam
  13. hi kak!! saya silent reader akak..tp disebabkan entry ni saya terasa nak komen...

    saya pun baru kawin nak masuk 3 tahun...org kata baru nak blajar hidup...susah mmg susah..anak dah nak masuk 2...tp umah xde lagi...hutang2 byk nak kene bayar...tp xpe..insyallah satu hari nnt kehidupan kita akan stabil jugak...kene byk bersabar...

    BalasPadam
  14. salam kak
    erm
    idup org y mula2 berkeluarga memang sush agaknya kan
    n lm2 baru stabil
    herm
    kena saving la kan even bujang2 pon

    BalasPadam
  15. isk..isk..tringat zaman kanak2 time mak bapak susah dulu..skang ni pon x dapat lg nk mewahkan mereke walaupun dah keje...
    Tak boleh tahan..nak jugak..

    BalasPadam
  16. Salaam kak...

    Akak ni ada berapa orang adik beradik semuanya? Akak the only child ke?

    Bila baca story akak ni...kita teringat masa kita muda-muda dulu, masa baru kahwin dulu. Gaji masing-masing ciput je. Sama kes dengan akak. Tapi alhamdulillah, kita rasa kita taklah sesusah apa yang akak ceritakan ni. Kami ni tak susah dan tak senang lenang. Alhamdulillah secukup rasa je. Masa baru kawin dulu, mak kita pun ada bagi pinggan mangkuk stoneware tu dengan set periuk cap buaya 3 beradik. Jaadilah kan... hiduplah kami suami isteri dengan aman tenteram... hehehe... Syukur alhamdulillah, mak abah kita dah didik kita supaya sentiasa bersederhana, tu sebab kita survive, insyaAllah....

    BTW, cantik ooo set yang akak tayang tu... dempak dempak... mulalah nak terbayang Mrs Teapot dalam citer Beauty and the Beast tu! Hahaha....

    Keep well, stay healthy and be happy!

    BalasPadam
  17. bi;a nak rasa akak ajak mkn kat uamh akak nie

    BalasPadam
  18. comelnya akak mase muda2. ehehe..

    oohh.. ini rupanya hobi akak ek.. kumpul pinggan mangkuk. mahal gak hobi neh. =)

    skang boleh pakai duir nuffnang utk belikan kan? kan?

    BalasPadam
  19. sedihnya baca cerita akak.. tapi takpe ending dia dapat gak pkai pinggan vantage..

    BalasPadam
  20. wa kejam nya nak kasi bini no.2 pakai...:) bila baca citer akak ingat masa saya kecik dulu family susah..... tapi alahamdulillah sekarang dah senang anak-anak dah besar.
    susah dulu senang kemudian.
    kalau kita tak rasa susah, nanti kita tak hargai apa yang kita ada. yang penting kenalah selalu bersyukur.

    BalasPadam
  21. salam kak ina...sedih rasa baca cerita akak ni...tapi saya sendiri pun tak pernah merasa lagi vantage ni...nak gi umah kak ina lah dpt merasa jenama vantage...hehe

    BalasPadam
  22. wife i umah ada set luminarc. tetamu dtg baru guna. hak2

    BalasPadam
  23. @}--niEra-- ..terima kasih sudi baca cerita akak yer..silalah datang selalu.. camner nak masuk ke blog kamu?

    salam matjoe..betul tu..tak duit buat cara tak ada duit..skrg ni ada duit beli bukan-bukanlah pulak sebab nak puaskan hati agar tertunai hasrat dihati.

    Mualaikummusalan Rozali..tak perlah duduk rumah setinggan janji ada tempat berlindung.

    salam halen..tq sudi baca yer..saje nak share kisah lalu.

    salam JMR..saje buat iktibar buat anak-anak..biar mereka tau ibubapa dia bukannya orang senang.

    salam sya..tu sebab ina pakai..rugi nanti dia bagi kat orang baru kalau ina dah tak ada nanti.


    salam red..akak skrg dah pindah dari situlah.

    BalasPadam
  24. Salam kak ina....
    Saya rasa kagum dengan ketabahan kak ina, eh...ingat apa, cerita kak ina ni kalau org yg tak iyer2...mana leh tahan tul tak...saya doakan lepas ni rezeki akak bertambah lagi yeaaa....

    BalasPadam
  25. salam mat gebu..terima kasih sudi baca N3 akak yer.

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers