OOO

Khamis, April 29, 2010

Cerita orang perempuan

Jangan pulak kata akak ni nak mengumpat yer..akak bercerita dari pengalaman akak sendiri.  Yang baik jadikan tauladan dan yang buruk jadikan sempadan.

Bila lepak-lepak dengan seorang adik di kolam renang di Jakarta dulu...dia ceritakan masalah dia dengan suami dia.  Akak panggil dia N ajerlah.

Beliau seorang guru berijazah dan bercuti tanpa gaji sebab nak ikut suami dia yang bekerja satu office dengan suami akak..tapi dia datang lambat sikit..setahun selepas akak sampai.  Orang perempuan bila berkumpul mesti bercerita dan bergossip ..betul tak?

Oleh sebab akak ni yang tua masa tinggal kat situ..N anggap akak macam kakak dia...apa masalah rumah tangga dia akan ceritakan kat akak...dah tak ada tempat nak mengadu..mana ada saudara mara kat situ.  Mula-mula dia tanya..

Macamana akak dengan suami akak ..oker ker?  Akak ada simpanan tak?   Isshhh memanglah ok..setakat ni alhamdulliah ..tak ada masalah..tapi tipulah bila kata tak bergaduh langsung..setakat merajuk dan bergaduh sayang tu adalah.  Adatlah kan ada hujan dan ada panas.  Simpanan adalah sedikit sedikit.

 Pastu dia tak ada simpanan langsung walaupun gaji dia agak lumayan..katanya duit habis untuk perbelanjaan anak-anak..
ehhh...
suami tak  bagi duit ker?
Ada...tapi tak cukup? Tapi habis beli susu anak, pampers, bayar orang gaji dan bla...bla....bla...
Mana boleh..kamu kena simpan sikit...nanti kalau terjadi
apa-apa payah nanti.
Dia senyum ajer..

Barulah N berani nak bercerita tentang hal suami dia. Suami dia pernah tersangkut dengan  Miss J masa satu office kat Kl.  Nasib baik lah N dapat tau..N call J tu dan tanya apa yang buat dia tersangkut kat suami dia.  J kata macam ni....macam ni...terpaksalah N berterus terang dengan J ..janganlah ganggu suami dia lagi..sebab mereka dah ada 2 anak.  Nasib baik J faham sebab dia pun ibu tunggal..dan punya anak seorang. Nasib baik lepas tu suami dia di tukarkan ke Jakarta.

 Berpisahlah mereka berdua..seorang di Kuala Lumpur dan seorang di Jakarta.  Suami dia balik setiap 3 bulan..bila dah tak tahan agaknya suami dia ajak N tinggal sekali dengan dia di Jakarta.  N bawak bibik dia sekali bersama 2 orang anak.

N minta pendapat akak..camner nak mengambil hati suami dia...akak ni bukannya pandai sangat pun...akak ajarlah dia...kamu kena macam ni...kamu kena macam tu...masaklah lain-lain..jangan masak yang sama ajer...akak ajarlah dia masak cara akak.  Bila suami balik kerja layanlah dia..buatkan air ker..buat kuih ker..almaklumlah dulu N bekerja jadi masa nak layan suami tak ada masa sangat.  Lagipun dia mengajar belah petang..sampai rumah..suami dah sampai dulu.

Alhamdulliah...sepanjang dia di sana ..perhubungan mereka semakin erat dan khabarnya dia dah tinggal di Miri lah pulak.. dan sekarang ni dah mengajar di sana.  Langsung lost contact...sebab akak balik dulu dari dia..

Orang lelaki ni memang nak kan perhatian..kalau boleh nak cuci tangan dia sekali masa makan dan dah habis makan..tapi tenguk jugak ..bukan  semua lelaki camtu.  Yang buat akak angin sebab ada orang lelaki kata orang perempuan Indonesia (daydeck suruh bubuh full)  punya layanan  memang super....ala super powerrr.sebab mereka rajin makan jamu kot....kalau idak tak kan ramai yang kawin dengan perempuan indonesia.

Orang lelaki ni tak tahu yang sebenarnya perempuan indonesia ni gunakan mereka sebab nak kikis duit mereka (bukan semua)..pastu dia tinggalkan..sanggup mengaku dah janda..padahal suami masih ada di sana..jadi hati-hatilah dengan perempuan indonesia..akak berani cakap sebab ada bapa saudara yang kawin dengan orang indonesia...dia dan anak-anak  termasuk makcik ashik puji perempuan indonesia tu baik...iiiii menyampasnnnyaaaaa..padahal bapa saudara tu ada bini orang sini.

Akak dan suami cuma kata kat anak-anak dia..berhati-hatilah..jangan nanti menyesal..tapi mereka macam marah ajer dengan kami berdua...Lantaklah..kami bagi nasihat ajer..mereka nak terima ker idak..suka hatilah.

10 ulasan:

  1. ermm..takutt...nya...almaklummlahh sibukk keje....jeww..

    BalasPadam
  2. betui2.. lelaki now suke sgt pempuan indon , diorg tu mmg lasak .. ye ler makan jamu kut ler (bak kato akak)..

    so meh pakat2 makan MAkjun anggun bistari dari ku.. harus le power .. sure huby sayang punye .. heheh (aci dak iklan jap kak ? hehe)

    BalasPadam
  3. saya x stay area taman melati tapi area AU keramat.

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Kak Ina

    Ikut Sunah Nabi SAW kan Baik

    Wassalam

    BalasPadam
  5. Salam Kak Ina,
    kalau boleh jangan la cakap indon
    terasa la gak orang cakap indon2 ni
    ehehehehheheee

    BalasPadam
  6. tulis jer ler Indonesia
    eehehehehehhehheee

    BalasPadam
  7. pengajaran yg baik. kalau u jadi bini dgn nk keje lagi, dgn nk jaga anak lagi, mmg laa tak terjaga. kalau pihak ketiga minah indon yg keje simple jadi cleaner mmg la bleh makan jamu, jaga badan, dresing comel2 bermanja2. mmg laki boleh tergoda.

    on the other hand, pihak lelaki kene paham situasi isteri, bukan senang nak bahagi masa nk jaga anak dgn nk kerja.

    mcm i sendiri, once sampai rumah i take care anak sampai pagi, anak merengek jaga malam, i yg dukung, just to give my wife masa yg cukup utk rehat.

    tu laa sebab kadang2 ada pembaca blog saya nak ajak jumpak belajar dan sembang pasal pelaburan saya akan cakap mintak maaf, x boleh. apa2 sy mintak tanya kt ruangan komen tak pun mail.

    BalasPadam
  8. ada ada jiran indon-isterinya(selang sebuah rumah)
    pada hari ke 3 saya pi melawat dia bersalin..dia dok goreng cempedak..dia kata tingin nak makan sgt
    then hari ke 7 dalam pantang..dia dah ke kedai runcit..beli bahan2 nak buat laksa...
    huhu terkedu saya...!!

    BalasPadam
  9. rasanya dlam hal2 rumahtangga ni suami isteri kena kerjasama. Si suami kena fahaam keadaan isteri yg bekerja & sama2 bantu dlm buat kerja tu. Si isteri pula jgn la amik kesempatan atas kebaikan suami & jagalah keluarga sebaik mungkin

    BalasPadam
  10. kak ina..

    lelaki ni, kalau dia benar2 faham konsep KHALIFAH.. KETUA RUMAHTANGGA.. tanggungjawab SUAMI dan BALASAN DI SANA nanti..

    tobat dia tak berani nk suruh bni dia buat macam2 kak.. dan takkan dia berani main kayu tiga, empat lima... nak plak tambah cawangan..

    tapi tu ler.. kesian kat kaum lelaki ni.. akal yg 9, digunakan utk putar belit, nafsu yang 1 tu ler yg diturut-turut...

    cam kita pompuan ni pon sama kan kak.. kalau tau ganjaran pahala yang akan kita beroleh di akhirat esok hanya dengan "LAYAN DAN PATUHI SERTA TURUTI SUAMI".. sure berkejar2 kita nak berbakti kat laki kita... malah akan LEBIH HEBAT daripada serve pompuan INDONESIA tuh...
    tapi itulah kita.. asyik nk ikut nafsu yg 9 tu jer.. nafsu cemburu, marah, iri hati, bebel..dll.. addduuuhhh... terlupa nk pakai akal ngan iman.. huhuhu...

    tapi masalahnya.. suami ke isteri ker.. sama je perangai ngan sikap.. ego lebih daripada iman.. mementingkan kepuasan nafsu melebihi sempadan akal.. (tgh tazkirah diri sendiri jugak sebenarnya nih... huhuhuhu)..

    (isy.. terlebih plaks.. sorry kak.. saya bab2 cam ni mmg terover skitlaa... huhuhu.. amppppuuunnnn)..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers