OOO

Khamis, April 22, 2010

Ya ibu..anak ibu ngak bisa pulang..

Bila baca dalam paper supaya pendatang tanpa izin terutama dari indon di sebat, di denda dan di penjara ..akak setuju sesangat.  Mereka datang sini ..dah lah tanpa izin..pastu buat hal..(walaupun bukan semua)..pastu dapat  beli tanah, berniaga dan dapat beli kereta.  Suami akak pulak  kata..

Mereka rajin bekerja...tak tenguk wayang..tak buang duit gi shopping..beli pun baju bundle, makan tempe dan garam..camner mereka tak kaya..janganlah jelous...

ishhh akak yang terasa ...macam perli akak ajerlah..mereka terpaksa bermatian cari wang sebab nanti kalau balik sana bisa jadi orang kaya..taklah malu nanti..

.tulah pasal kalau mereka dah desparate sangat tak ada wang mereka sanggup mencuri...kalau mencuri ajer tak mengapa ...ni sampai tikam ataupun bunuh orang...takut sungguhlah bila baca suratkhabar sekarang ni..tiap-tiap hari ada ajer kejadian rompakan dan kes bunuh berlaku se tiap hari...pastu mayat di buang merata-rata..dah macam tak ada harga dah nyawa kat sini..isshhh di jauhkan kita semua dari mala petaka ni semua.
Akak teringat satu peristiwa masa akak tinggal di Jakarta dulu.  Bila cuti sekolah ajer anak dara akak berdua tu mesti nak datang kat situ.....mereka tak nak duduk kat umah kat sini...bosan..mak dan ayah tak ada..mereka rindu dengan kami terutama si imran.
Oleh sebab mereka datang sekali sekali.....kami taklah ambil permit/visa seperti akak, imran dan suami..Imran memang kena ambil sebab dia masih  kecik lagi....Bila mereka datang mereka macam pelancung..cuma chop kat passport ajer.....

Kisah ni terjadi pada masa cuti sekolah bulan Nov 2006...oleh sebab cuti sekolah lama..Yana dan Ira tinggal kat sini lebih dari sebulan kononnya nak habiskan cuti sekolah.
 Firdaus dan Russhdi  pun datang juga tapi tinggal 2 minggu ajer dan  mereka datang kemudian.   Sepatutnya Yana tak boleh tinggal lebih dari sebulan...dah tulis dah kat passpot...kalau nak tinggal lebih sebulan....kena keluar dulu dan masuk balik.tapi akak boleh tak perasanlah pulak....Ira tak ada hal sebab dia masih lagi ada kitas (lebih kurang cam paspot sementara) sebab dia pernah bersekolah kat Jakarta dulu. 

Bila cuti sekolah berakhir ...akak dan imran  pun ikut sama....masa tu awal  Januari 2007..sebab nak uruskan persekolahan Ira dan Yana.

Russhdi dan Firdaus masa tu  dah masuk kolej.  Suami akak hantar sampai  kat airport ajer.  Bila dah check in..kami semua pergi ke pegawai imigresen..nak chop passport. Ira lepas...tiba giliran Yana dia kena tahan sebab tinggal lebih masa. Panik akak dibuatnya.
Kami di bawa masuk ke dalam kantor imigrasi...bersoal jawablah akak  dengan pegawai atasan tu...hati dah debak debuk....takut sebab tau mereka memang suka kalau bab-bab macam ni..terutama terkena kat orang Malaysia..kebetulan masa tu tengah hangat dengan isu Pulau Ambalat....mereka ingat orang Malaysia ni kaya raya...jutawannn...lepas dia check pasport dia tanya....

Ibu ada berapa?
Cuma ada RP300,000..
Mana bisa ibu ada uang sebanyak itu..kurang lebih ibu ada Rp 1 Juta. 
Iya saya cuma ada banyak itu..

Dia suruh akak keluarkan dompet...dia nak tenguk...betul ker idak?
nasib baiklah akak dah bagi duit RM  dan US Dollar kat Firdaus dan Russhdi suruh simpan..

Gimana ibu...sekarang anak ibu ngak bisa pulang ke Malaysia....jika ngak di bayarin.

 Dia ashik ulang-ulang....ibu ada berapa...(rupernya kalau kita bayar..masa tu dia boleh lepaskan akak...kira cam rasuahlah..tapi akak tak tahu...lepas baru balik ke rumah baru suami akak beritahu)

Lelama akak dah bosan..bincang dengan Russhdi dan Firdaus...camner ek...mereka suruh call hb akak..

Ngak apa..nanti saya tel suami saya?

Bila call hb..dia tak ada  pulak kat office..no hp tak ingatlah pulak....sebab no kat sana panjang bebenar.....akak call rumah dan suruh bibik akak cuber call hb di pejabat...

Tersadailah akak kat airport.....masa tu  pulak kapal terbang dah nak berlepas..akak suruh Russhdi dan Firdaus balik dulu...sebab bega dah masuk dalam kapal terbang...nasib baik tak ada masalah dengan imigresen lagi......kelam kabut  mereka berlari ke balai berlepas  sebab masa cuma tinggal  15 minit..terpaksa berlari cam Amazing Race lah  pulak.

Tak lama suami call dan suruh kami balik kerumah semula....driver ambil kami suami tak boleh ikut sebab dia ada meeting.   Bila balik dari kerja..suami akak kata kenapa tak bagi duit kat pegawai tu...kalau bagi semua duit kat dia nanti dia lepaskan....

Laa..ina dah gelabah dah masa tu..kecut perut masuk ke kantor imagrasi..
kalau tinggal lama kena ambil permit camnilah
Oleh sebab Yana tak boleh keluar dari Jakarta selagi tak bayar penalti..terpaksalah suami akak berbincang dengan boss dia..dan nasib baik akak sempat tukar tarikh penerbangan sebelum balik ke rumah.  Ambil masa 4-5 hari jugak nak settle perkara ni.  Akak kat rumah dah risau sebab tarikh persekolahan dah hampir tiba.

Tiga hari selepas tu suami akak call..Yana kena pergi ke kantor imagrasi di Jakarta Selatan...akak pun ikut sekali.  Orang pejabat suami akak gunakan orang tengah untuk selesaikan  perkara ini.  Kami bertiga naik  van unser gi ke kantor di situ. Pejabat imagrasi kat sana..teruk....lebih kurang cam tahun 70..an dan mereka masih lagi menggunakan mesin taip lama..yang kena tekan kuat-kuat tu...aduhai..tak tahulah skrg ni...mungkin dah moden kot...

Yana tak payah buat apa-apa..cuma chop jari ajer..lepas settle kami pulang semula kerumah.
yang ni di panggil itas..macam pasport yang tunjukkan
kita masuk secara betul..tak ada jalan belakang..kena bayar tapi akak tak tahulah berapa company bayar.

Dalam perjalanan balik akak tanya orang tengah (calo)  tu..

Pak..... berapa penaltinya...
Rp4 juta bu..
Wah banyaknya...(walaupun office hb yang bayar)
Itu kira masih murah bu..sebab saya kenal dengan orang atasan.
Oooooo..malas nak cakap banyak-banyak sebab gelabah lagi.

Pagi esoknya suami akak call suruh siap-siap nak ke airport...Nasib baik kami tak keluarkan barang-barang dari beg.  Petang suami hantar ke airport..kat sana ada lagi calo (orang tengah) tunggu...akak panggil bapak H.....suami akak cuma boleh gi sampai ke imigresen ajer..bapak H (akak panggil camtu) masuk ke kantor  jumpa pegawai atasan kat situ...mereka chop paspot kami semua.
Kami tak payah beratur dan masuk ikut laluan khas..Bapak H masih ada lagi.dia hantar kami sampai ke balai berlepas..dan tunggu kami di situ..akak punya risau sampai takut nak berborak dengan Bapak H.  Bila saat nak berangkat...akak hulur Rp150,000 sebab rasa terhutang budi kepada beliau sebab kami di layan camtu...sebenarnya akak takut kena tahan lagi lah..
 bila dah chop macamni..kenalah tinggalkan Jakarta dengan segera..dia bagi masa 7 hari ajer
Akhirnya kami semua selamat sampai ke Kuala Lumpur..memang pengalaman menggelikan hati pun ada...menakutkan pun ada...lagi tu semua  memang  kesalahan kami.

Kalau orang Indon tinggal kat sini lebih masa jarang yang kena tangkap..boleh berniaga pastu boleh keluar masuk ikut suka hati..tak payah passport sebab gunakan jalan haram.  Tapi ada juga orang Malaysia yang suka ambil orang Indon bekerja tanpa permit. Tak takut ker???mungkin sebab mereka boleh bayar murah kot..

10 ulasan:

  1. itulah kan kak..diaorang bebas sahaja disini..mengaut harta dari malaysia..tgklah klu di kg pandan..da mcm negara dia..klu sy pi check-up pregnant dulu diklinik kesihatan kg pandan..haa penuh dgn warga asing jea..rasa mcm bkn duk negara sendiri...

    BalasPadam
  2. waduh-waduh!!
    gamat jadinya!!!
    agagagaga
    nice story kak ina!!!

    BalasPadam
  3. sng2 je kan diorg kat sni..tula negara kita bagi muka sangat..mcm2 kes ade sejak pendatang msk malaysia..merata2 ade je diorg ni.tp bkn semua pendatang tu jahat tp bak kata pepatah..kerana nila setitik rosak susu sebelanga..cewah2 ade pepatah plak.hahha..

    BalasPadam
  4. btol tu kak..kalo imigresen ngra luar, sgt sush nak lepas kalo tggl lebih masa. Tp kat mesia ni, org indon yg takde ic ke apa ke, snang2 je diorg idop kt mesia. Dah tu, byk lak yg wat hal. lama2 mesia ni penuh ngn org2 indon je..aiehh...

    BalasPadam
  5. waduh..kok saya juga terbawa2 dong emosi gementar apa semua mengikut kejadian yang menimpa kak ina sekeluarga...rupanya kak ina pernah ya menetap di indonesia..baru tahu dong..

    saya rasa tak semua orang indonesia yang bekerja di malaysia ni jahat..kalau tak takkan lah lecturer yang a\bagi saya ilmu tu pun jahat kan??tu lah namanya kerana nila setitik rosak susu sebelanga..

    *wahh..bestlahh..blog kita macam ada linkage..saya baru tulis pasal Indonesia,lepas tu kak ina cerita pengalaman hidup di jakarta..best2..!
    *saya bukan orang indonesia lah kak ina..

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum Kak Ina

    apabila saya tertinggal pas lawatan (diberi pecuma)dlm kapal terbang
    pegawai imigresen tu cakap

    ada berapa uwang dibawa

    terang2 dia mintak

    adakah negara kita akan jadi begitu

    Wassalam

    BalasPadam
  7. hahaha..... saya org first sokong hukuman sebat.......dahlah dtg sini suka menyamun siap berparang lg.

    yang baik pun ada tapi yang hampeh ramai. buat cam negara jiran kite. hikum, sebat. dahlah dtg sini siap meniaga kat pasar mlm tapi kalau pasar mlm bangsar mmg indon kena halau.... i like. anti betul ngan indon

    BalasPadam
  8. hehe, bila terbaca tulisan akak ni teringat kisah saya kene tahan sama polisi kat bali dulu,, dia orang ni memang suka kalau dapat tahan org malaysia, walhal cuma silap paham sahaja, ditahannya kami hampir 6 jsm kat situ....

    BalasPadam
  9. sejak adik nurul study sana banyak benda nurul tahu pasal negara indonesia ni..tapi kalau setakat padang indonesia alhamdulillah semuanya baik-baik..tapi tak derlah terkena mcm kak ina..compem nurul pun gabra hehehe..

    akak nurul tak pahamlah mcm aner nak join project alpha tu..boleh akak terangkan??

    BalasPadam
  10. kak ina, seramnyeee!! tapi saya memang agak 'kureng' ngan bangsa diorg ni. yg kat malaysia tu lagi lah. tapi yg kat sini, maybe jenis yg berpendidikan, dan berbudi bahasa, elokplak, xde la mcm yg kat malaysia tu. yang menakutkan kat sini bangsa2 paki, bangla dan yang sewaktu dengannnye..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers