OOO

Khamis, Mei 06, 2010

Egg Capati Sardin Rolls

Balik dari Pasar Tani Taman Melawati badan dah penat..beli ajer sarapan kat kedai mamak kat area rumah akak...beli seorang 2 keping.  Suami akak tak nak makan sebab dia tak nak makan capati mamak..sabar ajerlah..

Pastu Russhdi tak makan jugak..imran makan 1/2 dan  Ira pun sama..sebab capati yang di jual  kat kedai mamak ni besar sungguh.....akhirnya sampailah ke petang tak di makan benda tu....terasa sayang pulak nak buang dalam tong sampah.


Teringat member-member blog ada buat benda ni..apa lagi ..akak ajar si Firdaus cara nak membuatnya..dia letaklah sardin yang berbalance masa buat pastri puff inti sardin.  Bila dah jadi..masing-masing berebut nak makan cicah kuah kari untuk capati.....ish...selamat ...bila buat camni..tak membazir.

Resepi ambil dari rumah Maz...dan Maz ambil dari rumah Ummi...uppp luper..nama resepi asal ialah egg pratha rolls..akak tukar nama sebab bahan sudah lain daaa.
versi Firdaus..capati lebih besar dari telur..dia yang masak..dia yang makan..
suker hatilah dia nak buat camner..

Bahan :-
  • 5 biji telur-pukul sedikit
  • 5 keping paratha--akak guna capati
  • sedikit daun bawang-tak letak
  • 1/2 bawang besar di cincang halus
  • sedikit lada sulah
  • garam secukup rasa
  • sedikit sardin
  • sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
  • beberapa keping slice cheese (jika suka untuk di makan begitu sahaja

Cara-caranya
1.Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
2.Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
3.Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
4.Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
5.Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam

8 ulasan:

  1. baguss..tulll takk laa membazir....kan...GooD idea niee..

    BalasPadam
  2. bagusnya!!!
    reuse kembali!!!
    huhuhu

    BalasPadam
  3. salam kak ina...apa kabar?? lamanya x jenguk blog akak. jenguk2 ada capati roll...seddaapp!!!!

    BalasPadam
  4. nyummy..cam recycle makanan..nmpk sedap..bl la dpt mkn mskn kak ina nih..hehehe

    BalasPadam
  5. nyummy..cam recycle makanan..nmpk sedap..bl la dpt mkn mskn kak ina nih..hehehe

    BalasPadam
  6. salam kak..ari tu sna sinun dgn egg roll pratha..ni idea bgus jgkkk..mnyenangkan keje..hihi..bila nk gader2 lagi kak..hihi..

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers