OOO

Sabtu, Mei 15, 2010

Wat Tan Hor

Oh yer ...sekarang ni...akak nak nak tukar stail bila balas komen.  Dan akak minta jasa baik pembaca blog akak supaya pilih cara macamana akak  balas komen kat blog akak ni.  Kalau komen kat N3 ..insyallah sedaya upaya akak cuberlah jawab secepat mungkin..kalau lambat sikit tak apa kan..janji balas ..betul tak?


Kalau kat shoutbox tu..tenguk kalau ada masa....selalunya orang yang akak kenal akak jawab...kalau tak kenal mungkin ambil masa sikit....takkan akak nak duduk kat pc ni saja..banyak keroje nak di buat.  Kan ni kena buli buat masa ni..nak tahu kenapa..sebab akak ajer orang pempuan yang tinggal kat umah skrg ni.  Semua akak nak buat.  Sejak anak-anak lelaki besar ni gi praktikal lagi haru di buatnya..ke kedai dan pergi dan ambil Imran kat sekolah.  Tapi hairan kan..tak jugak kurus-kurus.

Apa dah akak merepek ni..back to point..akak nak kamu pilih..samada cara A ataupun B.

A)  AKAK JAWAB KOMEN AJER KAT BAWAH SETIAP N3.  TAK YAH LAWAT BLOGWALKING.

B)  AKAK JAWAB AJER KAT BLOG SAPE YANG BAGI KOMEN.

Jasa baik anda semua adalah di harapkan supaya pilih samada A ataupun B di ruangan komen di bawah ni.Terima kasih yer sape yang bagi komen.
Jom tenguk resepi masakan stail China ni..sedap tau..akak ambil resepi ni dari blog Nurindah dan beliau ambil dari  Sis Gert, Mykitchensnippet.  Sedaplah bila makan panas-panas.

Ingredients :
  • 1 small packet of fresh flat noodles (kueh tiow/hor fun)
  • 1 piece of chicken breast - slice thinly and marinate with some cornstarch and soy sauce.
  • 10 medium size shrimp
  • 1 bunch of greens - any kind (I used mustard green/sawi)
  • 2 cloves of garlic - (akak tumbuk ajer)
  • 3 cups of chicken stock or water (nurindah: saya guna 3 cwn air + 2-3sdb stok pekat ayam megi)
  • 2 tbsp of oyster sauce
  • 2 tbsp of soy sauce (akak guna kicap manis chap kipas udang)
  • 1 egg - lightly beaten
  • Salt & pepper to taste
  • corn starch solution - for thickening the gravy (nurindah: saya bubuh 2sdk )

Method:


1) Put about a tbsp of oil in a non stick pan and stir fry the flat noodles with soy sauce until its warm and slightly brown. Remove and set aside.
2) Put some oil to the frying pan and add in the garlic and stir-fry until lightly brown. Add in the marinate chicken. Stir fry of a minute and add in the water or chicken stock. Add in oyster sauce, soy sauce. Bring it to boil.
3) Add in greens and shrimps. Continue to cook for 2 minutes and check seasoning. Add in cornstarch solution to the thickness you want. Bring it to boil.
4) Turn off the heat and stir in beaten egg. Gently stir to cook the egg. (nurindah: kat sini, cara saya besarkan api, masukkan telur, kacau kejap n tutup api)
5) Dish the gravy over the fried noodle and serve warm with pickle green chillies.

Note : The flat noodles will become really hard once you put in the fridge or freezer. To soften it up again just cut it and cover it with microwave safe bowl and microwave for 2 minutes and will be soft again.

7 ulasan:

  1. Assalamualaikum Kak Ina

    pada saya A dan B pun boleh

    B ada sikit baik

    Wassalam

    BalasPadam
  2. salam Kak Ina

    maaf kak

    nak jawab A lebih baik

    dan sebagai terima kasih, kak lawat blog dia dan comment bila ada kesempatan

    Wassalam

    BalasPadam
  3. Ina...blogwalking lagi baik...hehehe sbb...sama2 dpt klik2...

    BalasPadam
  4. salam kak ina..kalau komen di entri bagi cikmin ok je kalau kak ina jawab atau tak jawab..sbb min pun lambat reply komen2 entri tu..tp kalau org tggl jejak di cetbox..sebaiknya kita balas balik la..sama2 dapat trafik kan..

    <a herf="hhttp://cikmin.com/2010/05/jangan-padang-sebelah-mata/

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers