OOO

Rabu, Jun 16, 2010

Masak Lemak Ikan Keli Salai

 pantang suruh posinggggg....macam sape ek..mak dia kot
 Masa balik lepas kenduri kawin sepupu kat Gadek...akak dan adik konon-kononnya berkobar-kobar nak rendam air panas...adik akak siap bawak pakaian ganti lagi..
Tempat memang tak jauh dari umah pengantin...cantik pulak tu...bila tenguk harga nak masuk RM4.00 untuk dewasa dan RM2.00 untuk kanak-kanak..langsung semua tak jadi masuk...mahal weiiiiiii...ramai  pulak tu...tak berbaloi sebab hari pun dah petang.  Kalau dari pagi untunglah.


Lebih baik kami gi ke Air Panas di Selayang (Baru RM1.00) ataupun di Hulu Temu (free of charge) tempat yang akak dah pernah...dulu.

Akak paksa Firdaus (dia jadi driver.ayah dia relax)..ikut jalan lama..sebab nak beli ikan keli salai, daging dan burung puyuh.  Nasib baiklah pakcik tu berniaga...tertunailah hasrat dihati.
Semalam masak lemak cili apilah yang sodap...lepas masak bawakkan se ekor buat Ai...dia sibuk nak merasa masakan akak...nak tau sedap tak sedap...tanyalah si Ai tuu.
Orang belah timur sibuk dengan budu...kami belah melaka ni...kalau tak makan cencaluk kira macam dah lupa asal keturunan...berpeluh-peluh makan ni semua...alahai macamana badan tak debab kannnnn.

13 ulasan:

  1. ikan keli suka yang goreng, bagi garing, kalau masak lemak entahlah, tak suka yang lembik2....

    BalasPadam
  2. Ina...orang melaka dah sinonim dengan cincalok...hehehe

    Dulu pernah pergi ke air panas Gadek tu...dah cantik sekarang ye...dulu anie pergi masih baru lagik...tak ramai orang...puas berendam

    BalasPadam
  3. kak ina..sedapnya ikan keli salai tu..huhuhu..blk kg kene cari ikan kelai salai kat area Pogoh coz aritu dh terpandang signboard tp tak sempat nak menyiasat...

    BalasPadam
  4. keli salai... terliur

    cencaluk (gaul dengan bawang n cabai melaka)... meleleh...

    BalasPadam
  5. best ee kak ina,
    kalau org nogori ikan salai ni dicampur ngan yang masam2 sikit macam bacang muda, daun gelugur atau buah gelugur, ada juga ngan rebung, masak pedas2 kena dengan ckup rasa garam dan masam2nya sikit.......
    wow memang bepeluh....

    BalasPadam
  6. lapar nya!!! makin lapar ni kak ina!! urghhh..

    BalasPadam
  7. salam kak ina..
    bilalah saya dapat merasa masakan kak ina pulak yer..hehehe..

    BalasPadam
  8. kak 2-2 kat atas saya tak makan..hehe

    BalasPadam
  9. huiiiiiiiii..takyah tanye la..

    MMG SEDAP GILER!!
    terangkat wei. smp skang ni pon teringat2 kat gulai lemak akak tu. pedas dia mmg menepati citarasa tekak ai ni kak oiii..

    isk..(^_^) best!

    BalasPadam
  10. rase salai baru la selera mkn,kalo lembik2 kureng juge.

    air pns selayang..lame xpergi

    BalasPadam
  11. sedapnye kak...feveret sy ikan keli salai masak lemak ni....

    BalasPadam
  12. salam kak ina...sodap masak lomak keli tu kak..lame x mkn kalau dpt daging salai pun sodap ni :)

    BalasPadam
  13. salam PINATBATE ..boleh tak bagi link..akak tak boleh masuklah..

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers