OOO

Khamis, Jun 03, 2010

Mee Hailam Phalinn Ooi

 
Akak terjumpa resepi mee hailam ni kat blog mamafami yang lama mamafami fotopages..di beri nama phalinn ooi tu sempena nama tuan punya resepi.  Nak buat ni kena pandai agak-agak ek..tak ada sukatan tertentu.

Ingredients :
Fresh noodles
Beef fillet ~ sliced thinly, boil for 5 minutes and keep the stock
Chicken fillet ~ sliced
Onion ~ sliced
Garlic ~ chopped
Chicken cube
Chillie powder
Oyster sauce
Sweet soya sauce
Soya sauce
Tomato sauce
Vegetables ~ whatever you like...hehehe 
Cornflour mixed with water ~ to thicken the gravy
Oil for cooking 
akak tambah udang

Method :

1. Boil the fresh noodles till soften. I skipped this step because my noodles are well cooked.
2. Heat the oil and saute onion and add in the beef fillets and chicken fillets. Fry for about 3 minutes.
3. Add in the crushed chicken cube and chillie powder. Stir well.
4. Pour the beef stock. Add in oyster sauce, sweet soya sauce, soya sauce and tomato sauce. Stir well and let it boil. Masukkan udang.
5. Add in eggs (I didn't add egg into the gravy. I boiled it separately).
6. Add in the vegetables.
7. Pour in the cornflour mixture to thicken the gravy.
 
To serve : Put the noodles in a bowl, pour the gravy on top. Garnish with chopped spring onions and fried onions.

7 ulasan:

  1. nyam2..sedapnye tgk food kat blog akak ni.stiap kali bukak,msti tliur je.

    Jom baca blog saya :)
    Dunia Baru Reunion

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Kak Ina

    terliuk tenguk udang tu
    he he

    Wassalam

    BalasPadam
  3. allaahaii kak ina....terliuqq laaaaaaa......ermmm..tapi malas nak buat......beli semua nya rase hampesss.....cam lain macam jeww..ngidamm kerr amboo nieee...huhuhuhuhu

    BalasPadam
  4. Salam kak...
    Jenuh kita click berapa kali tah kat blog akak ni, through AVANT, tapi tak nampak entry... ada tajuk blog je. Bila bukak kat Internet Explorer baru ler nampak! Sabor je la....

    Perghh dasat ropa mee hailam akak ni...bikin gue ngeces aje! Doktor Phalinn tu pun dah senyap je kat fotopages... nampak macam dia aktif kat flickr tu...

    Akak sihat?

    BalasPadam
  5. phalin ooi yang selalu ambik gambar tu kan?
    heheh kebetulan pula..dulu selalu follow fotopages dia..

    BalasPadam
  6. sedapnya...
    dah rini nasi sebutirpun tak masuk perut lagi! hmmm...
    tengok gambar ini menaikkan lagi nafsu ku! ;p

    jom tengok gambar jom!

    SUBHANALLAH

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers