OOO

Selasa, Jun 15, 2010

Nak Kritik Sikit Ni..

Alahai..sekarang ni kan akak feninglah nak masuk ke blog member-member ataupun newbie...

Akak kalau rajin dan ada masa .... akak blogwalking jugaklah..selalunya hari bekerjalah..sebab tak ada nak rebut pc..kalau weekends..banyak agenda dan banyak pulak org nak guna..dahlah pc ni satu ajer..

Bila..orang dah hai...hoiii...takkanlah kita tak jenguk blog mereka.  Kesiankan...terutama yang baru..macam akak dulu...nak dapatkan trafik 100 pun payah. Jadi akak fahamlah  perasaaan newbie ni...sedih kan bila orang tak datang ke blog kita.

Tapi yang buat tak best tu sebab..biar akak terus terang yer..walaupun akak ni taklah sehebat mel romeo, beautifulnara, redmummy..akak rasa akak punya hak nak bagi teguran sebab akak pun ada hati dan perasaan...bukan robot..

Kalau sape nak marah...marahlah..akak bagitau untuk kebaikan semua.

1.  Ada read more....akak tak suker tau..memang akak malas nak baca..
Memanglah tu salah satu tips nak dapatkan paparan (pageviews) yang baik dan dapat naikkan jumlah pengunjung dalam blog.  Tapi lecehlah..

2.  Dulu akak pun macam jugak newbie ni...semua nak letak sebab konon nak bagi cantik lah blog ni..letak  tarikhlah, letak jamlah..letak segala jenis hiasan..padahal tulahh yang menyebabkan blog kita orang malas nak datang..sebab berat nak loading (ishhhh skrg ni pun org kata  blog akak susah nak masuk..kenapa ek)

3.  Kalau dulu akak suka kan template yang warna warni...tapi bila ada member kata jangan letak warna     warni sangat nanti berat nak loading..akak pun guna putih ajer...tapi ada juga sikit-sikit warna pink iaitu warna kegemaran akak.

4.  Pastu kan tak letak label ataupun isi kandungan kat blog...sebab nak suruh orang cari dan tekan N3 lama..sebab nak cari N3 yang di kehendaki....aduhai fenat nak carilah camtu...

tapi yang best sebab blog kita akan dapat pengunjung 1 juta tak sampai 1 tahun.  Tak bestlah camtu kan..memunipulasi nombor lah pulak.  Kalaulah akak buat camtu memanglah sekejapan ajer boleh dapat 1 juta kannnn...sebab tentu bila orang cari resepi dia akan cari dari bulan ke bulan.  Kesian kannnnn.

5.  Pastu mereka letak 1 N3 ajer kat blog...alahai memang akak tak suker camtu...at least letaklah 2 atau 3 N3..barulah best...tapi tu salah satu jugak taktik nak dapatkan jumlah pengunjung yang ramai kat blog.

6.   Yang letak hiasan kelam kelip pun ramai jugak..memang mereka boleh kata...Aku PUnyer Blog Aku PUnya PaSallah..jangan camtu..kita kena ambil juga teguran dari pembaca yang lain.

7.  Pasal tulisan...aduhai akak memang tak gemar nak baca tulisan yang berwarna warni..kalau boleh biarlah warna hitam..Hitam tu kan menawan.

8.  Tulisan yang macam semut...memang akak tak  baca tau blog tu...cuma jawab hai ajer kat shoutbox..tulisan tu biarlah besar sikit.  Sebab bukan semua pembaca yang datang tu mata dia terang...macam akak ni...mata dah tua...jadi sakit mata nak baca.

Ampun dan maaf jika ada yang terasa yer...yang baik tu jadikan tauladan..yang buruk di jadikan sempadan...

Apa pulak komen kamu pasal blog akak...sebarang komen akak terima dengan hati terbuka ...(bukan baju yang terbuka tau)

43 ulasan:

  1. saya sependapat dengan akak.
    sebab saya dulu pun macam tu.
    dapat rasa blog lambat gila loading.
    tapi saya rasa, lama-kelamaan mereka akan mula berubah dan lebih matang setelah lama berblog.

    dan part "Aku PUnyer Blog Aku PUnya PaSallah", memang tak boleh blah.
    satu cara je, baik privatekan blog tu.
    sebab bila dah dibuka untuk bacaan semua,orang lain ada pendapat masing2.

    saya suka cara akak tegur.
    terbaik!!

    BalasPadam
  2. sama lah ngn saya ..tak suka baca blog yang ade read more.

    BalasPadam
  3. mekaseh kak for the komen. saya antara "newbie" yang baru datang ke alam blog ne.

    memang betul jugak yang akak kritik@nasihat tu. tp kan, maaf ye kak, org lain, lain kot.

    cthnyer, mcm read more tuekan, ad org suke buh sebab mungkin entry die sgt pjg, jdk die suke buh read more. ehehehe. ini cume pendapat sy shj. ^^

    jemputlah singgah dan beri komen mungkin? jika ada kesempatan. terima kasih.

    http://llizam85.blogspot.com/2010/06/adikku-si-leftenan-muda.html

    BalasPadam
  4. Salam kak ..

    SAYA SOKONG .. ado yg READ MORE tu .. aduyaiii , seksa nak baca.. last2 terus out le dr blog itu .. nk masuk berjam , tu kan nak clik plak benda tu .. sure lambt loading nye... maleh daku ..

    BalasPadam
  5. hmmm...sy pun tk gemar dgn read more..sy guna brodband kt rumah..kdg kala lmbt gila loading...

    erm..jom singgah blog sy...nk tau gak apa pendapat akk tntg blog sy...boleh..? (^_^)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    BUSY MONDAY

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum Kak Ina

    terima kasih
    panduan untuk saya tu
    yg baru nak berjinak2 dengan blog ni

    kalau ada commet persendirian boleh hatar memalui email saya

    Wassalam

    BalasPadam
  7. salam ziarah kak ina..1st tima mari ni :) kdg2 sy juga mengalami masalah yg sama mcm kak ina..t.kasih atas nasihat akak tu :)

    BalasPadam
  8. kak ina...
    aduss...siap bagi kritik macam juri AF pulak ye. Bagus kritikan membina tu...nasib baik kak ina tak tulis "ada blog tu...semangat bukan main...tapi update terhegeh-hegeh...kdg2 sebulan satu entri jekkk....buang masa je lawat" huhuhu....(aku kah itu?? uwaaaaa!!)

    BalasPadam
  9. salam kak ina,
    panduan dan nasihat yang amat berguna

    BalasPadam
  10. Saya dulu xtau fasal kita hias blog secara byk blh beratkan blog..jln2 ke blog yg yg lebih berpengalaman berblog baru tahu

    read moret u mcm keliru jer dulu2 saya xtau yg read more tu kena klik kat situ baru blh bace yg selanjutnya

    kita same2 suka pink,saya suka persamaan itu kak ;).

    blog saya berat tak?

    BalasPadam
  11. akak!
    meh la dtg komen kat blog kita.
    kita suka org komen psl layout, font,etc sbb dgn cara ni kita tau ape yg org suka dan tak suka.

    akak punye kaler fink, kita pun fink jgk.

    BalasPadam
  12. saya akan cuba guna nasihat ini!

    BalasPadam
  13. uncle rasa semenjak 2 menjak ni dah ramai yg sedar akan kesan read more ni..menyusahkan sedikit..tapi uncle perasan masih ada yg pakey terutamanya bebudak baru dan sesetengah blog pun masih ada yg sukakan mende alah ni...uncle banyak kali terkena nampak tajuk sikit punya menarik. bila tekan read more..takde apa pun..kosong jer..naik nyampah adalah hahah .. teguran dari kak ina mmg bertepatan dan bagus untuk di amalkan.

    BalasPadam
  14. a'ah..setuju apa sume yg akak tulis. sume tu betoi. sama je pendapat kita :)

    BalasPadam
  15. my-magic-kitchen.blogspot.com15 Jun 2010 10:50 PG

    Alhamdulillah kak ina sudi menurunkan tips kpd newbie bloggers.... Saya one of them spt baby dlm pantang lg.... so, kalu kak ina sudi silalah skodeng blog saya n bg komen. Hanya Allah jua yg membalasnya. Amin. TQ

    BalasPadam
  16. patutlah akak selalu tukar template nak kasi cept loading eh..

    BalasPadam
  17. patutla akak tak masuk blog saya sangat..

    mungkin banyak yang tak suka ..hehe

    jangan marah ye

    BalasPadam
  18. salam kak Ina...kritikan yg baik utk kebaikan semua blogger. Tapi saya very simple person. Kalau saya larat nak baca sampai habis, saya akan baca, klu tak, separuh jln je saya baca. Kalau hal2 motivasi memang saya akan baca wlupun berjela2 dan tulisannya kicik2. Kdg2 kita kena akur dengan citarasa masing2. Dan terpulang pd kita samaada hendak ikut atau pun tidak.

    seperkara lagi, sy setuju ngan komen akak psl blog yg heavy weight. mcm2 yg dimasukkan sampai lambat nak upload. Apa saya buat, saya akan buka blog lain dulu then patah balik ke blog yg ambil ms nak loading tu.

    nasib baik lah blog saya very simple. may be sbb saya buta IT, so tak la addicted sgt ngan gadget2 ni. hehe

    BalasPadam
  19. Thanks!! bnyk benda yg sy setuju & blajar kat entry kali ni. Setuju psl 'read more tu..
    oo..x suker..x suker..
    then, boh entry sket untuk dptkan pengunjung yg ramai ye?

    BalasPadam
  20. ekh...lupa pulak lg satu hal. Psl blogger yg jrg update blog tu, mmg kena kat btg hidung saya.hihihi. Thing is I am not a seriuos blogger. Menulis hanya bila saya rasa mahu berkongsi satu2 cerita bersama tmn2 blogger.

    Apa2 pun saya suka baca blog akak. Happening!!!

    BalasPadam
  21. hiks... smua sy x buat kcuali nomot 1 yg read more tu... alasan sy sbb nk kasi muka depan blog kemas sikit n x berjela... so lg cpat loading, hehehe... thnx for sharing the tips akak ^_^

    BalasPadam
  22. blog saya dari dulu sampai sekarang tak berubah mana...takde widget macam2..rasanya kalau akak masuk cepat je kut nak loading...cubalah masuk tgk apa jadi..hihik.

    raanya 8 point tu tak kena kat saya..nasib baik..tapi yg tak best belog saya mungkin dari segi aspek lain yang akak tak tegur..thanks



    Latest Entri : Peluk Cium Romantiklah sangat

    BalasPadam
  23. salam kak ina,
    Maaf,baru sempat datang. adik2 baru balik ahad lalu.
    Takpe kak. itu luahan perasaan kak. Bagi saya, boleh tahan lagi sbb saya bukan blogger setia. My Hubby marah dok depan lappy lama2 utk blogwalking.... hahaha..
    Yang paling saya kurang suka, blogger yg slalu hoi, ha, kat shoutmix blog saya tu. bagila salam kat org lebih tua,. huhu... itu jerla. ;)
    Moga new blogger akan ada perubahan. :)

    BalasPadam
  24. ya betul. kalu ada blog yg read more tu..alamatnya sy takkan read more la jawabnya. nak klik tunggu loading satu hal plak kan...dah la selkom bband saya lembabs

    BalasPadam
  25. sy berfikiran seperti akak juga....mmg blog tu kita punya..tp as soon kita open reader untuk blog kita...mmg lah blog kita menjadi 'hak' bersama juga...

    kan kan.

    BalasPadam
  26. camtu jugak pendapat saya..:)

    BalasPadam
  27. salam kak ina.
    wah...nasihat yg bagus tu. bukan setakat kpd newbie shj tapi juga kpd saya. saya setuju dgn pendapat2 kakina tu. saya suka yg ringkas2 jer. mula2 dulu mmg nak letak segala benda, skrg ni dah tak berkenan pulak.

    BalasPadam
  28. eheheheheh, k ina....

    belog sy terselamat dr kner kritik....ahahhahaha....

    tp bkn bermakna sy x leh menerima kritikan....

    mmg sy ske belog yg ringkas tp penuh info. belog yg x berat, x lmbt utk didonlod, x der bunyi2an....

    BalasPadam
  29. biasalah newbie.. baru nak merangkak2 belum tahu selok belok dunia blogging.. terpulanglah pada individu nak baca ke tak.. klu suka baca.. klu tak suka abaikan je.. bagi saya tak kesah pun yang penting ada isi.. dari takder isi langsung yang hanya bercerita pasal isu semasa pun boring jugak.. padahal citer tu boleh dapat kat paper @ dimana saja media massa.. tapi bagus jugak bagi critikan ni sekurang2nya ada juga newbie yang nak perbaiki cara penulisan diorang.. apa2 pun tu hak masing2..

    BalasPadam
  30. Betul tu.apa-apa pun kak ina punya blog versatile.semua ada.

    BalasPadam
  31. lama tak jengah blog kak ina, tetiba dah tukar template ye.dulu mmg amik masa nak loading kalau masuk blog akak nih..skang nih cepat sket.. saya suker..

    BalasPadam
  32. semua semua yang kak ina cakap kat atas tu,semua saya setuju..tapi yang paling saya setuju bab menerima teguran tu..saya sangat pangkah orang yang fikir "blog aku aku punya sukalah"..memang saya benci sangat2 orang macam tu..macam benci kat israel pun ada.

    BalasPadam
  33. kak, saya tak suka blog saya berat... suka yg simple dan memudahkan org nak baca :)

    BalasPadam
  34. haaa.. kak ina, agak2 nya kita punya blog tak termasuk dalam list akak tu.. kiranya akak ina boleh tahan suka jugakla blog ku kan? heheheh.. kak ina tengok blog ku apa yang kureng ya? kak ina datang la.. bleh komen komen.. :)
    teguran untuk kebaikan.. :)

    ok tak blog ku?

    BalasPadam
  35. blog saya mengikuti kriteria akak tak...ehhehehehe

    sedih skang coz nak bukak blog akak kena tunggu balik rumah.....

    http://www.daydeck86.com

    BalasPadam
  36. salam kak ina...
    wahhhh...dah macam pengkritik program realiti ni kak...
    terbaik lah kak....
    :)

    BalasPadam
  37. salam kak ina, pasal readmore tu sy rasa, sesuai if guna utk blog photography atau blog sales..(heh tapi sy memang tak guna pun).ha, yg 1 entry satu blog pun sy geram, susah nak baca, if 2-3 entry per page oklah...kak ina dun worry, sy rasa teguran kak ini ni boleh diterima..

    blogging if subjective, terpulang kepada blogger itu sendiri tapi kalau nak naikkan trafik, kenalah tau caranya kan?syok sendiri pun tak guna juga ...daa..

    BalasPadam
  38. Fuyooo Kak Ina dah marah direct jer cakap... Sedepek kene.. Huhuhhu.. Saya ada kurang ker kat blog tuh?? KOmen kak :)

    Love,
    PojiePooh Abdullah

    BalasPadam
  39. salam kak ina..hehehe..patut a susah betui kak ina nak datang blog cikmin eh..sebab ada readmore ye..cikmin suka sebab rasa kemas bila pasang readmore tu..bergantung pada entri jugak la..kalau pendik sangat tak payah pakai..kalau panjang berjela dan penuh dengan gambar..kena la pakai sebab gambar2 tu nanti melambatkan loding.. :) setakat ni cikmin takde masalah langsung pergi blog orang yang pakai readmore ni.. :P

    p/s mungkin sebab tenet cikmin berdesupp :)

    BalasPadam
  40. pelik la sekarang ni kalau ada yang susah tembus lagi blog kak ina..cikmin masuk berdesup jek.. :P

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers