OOO

Khamis, Jun 17, 2010

Pau Gebu dan Gebus/Menang Lucky Draw

Sebelum tu nak share sikit..pagi tadi dah rezeki akak dapat lucky draw dari blog http://lagenda-duniablogku.blogspot.com/..akak baru kenal dengan tuan punyer blog ni..baru semalam gi jengah ke blog beliau.  

Akak tak ambil top up..sebab top up masih banyak lagi..jadi akak suruh dia bank in duit dalam bank...sebab besok nak gi tenguk wayang Toy Story 3 (sedih tak dapat jemputan dari Nuffnang)..lehlah guna duit tu.
No bertuah pagi tadi....Terima bebanyak yer..lain kali buat lagi...ok stop..nanti orang kata riak pulak..


Kali terakhir buat pau tahun lepas...mak datuk lamanya tak mengpau...masa hantar anak buat kat tanjung malim..akak gilah tempat buat pau yang terkenal di situ.  Ehmmm bila dah tenguk sape orang yang ada kat kedai tu...alamak...tak lalulah tekak nak beli lagi...walaupun orang melayu banyak yang beli bawak balik samada yang beku ataupun yang baru masak...
Suami akak tak bagi beli lagi ...kenalah merajinkan diri kalau tekak teringin nak makan pau...lagipun tepung pau nak sampai masa nak kojol (habis tempuh)...

Akak buat inti ubi kentang dan juga inti kelapa..tapi inti kelapa taklah sebanyak inti karipap...tapi budak-budak ni akak buat sikit...dia kata sedap pulak inti kelapa...ishhhh geram sungguh di buatnya.seperti biasa akak ambil resepi dari blog mamat famous tu lah..sape lagi Chef Ah Mat Gebu....naik gebu macam owner dia..ahaksss

Bahan-Bahannya :-)
  • 240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau-akak guna tepung hongkong
  • 1 camca teh Double-Acting baking powder
  • 1 camca teh instant yeast
  • 1/2 camca teh garam
  • 25 g lemak sayur (shortening)
  • 100 ml air suam*
  • 30 g gula halus*
  • 1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati)-akak tak letak
  • Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2-akak letak inti karipap dan kacang merah.

Cara membuatnya :-)
  1. Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
  2. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
  3. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
  4. Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.
  5. Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba.

12 ulasan:

  1. terpaksa la melayan perangai anak2 kesayangan... :)

    BalasPadam
  2. kak ina.. saya amik resepi ini ok... teringin makan pau buatan sendiri pula? :)

    BalasPadam
  3. kang kenalah cari kuih pau ni nampaknya

    BalasPadam
  4. aiyoh, k ina... mmg gebulah.... sy ske pau red bean.....

    BalasPadam
  5. sedapnya kuih pau..suka giler mkn panas2 lagi2 pau ayam hehe...jom jenguk sy di http://diarymissnick.blogspot.com

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum Kak Ina

    kalau saya buat pau
    gunakan mauripan
    tapi x le segebu gebunya

    Wassalam

    BalasPadam
  7. saya sangat suka kuih pau inti kacang hijau...mmmm....

    BalasPadam
  8. xpndai wat pau...slalu mkn pau mak wat...

    BalasPadam
  9. tahnia akak!!

    saya suka pau kaya.

    BalasPadam
  10. saya tau kedai pau tu hehe

    tahniah kak

    BalasPadam
  11. sedapnyer.... saya nak terai gaks ler, asik makan cekodok jer... ;)

    BalasPadam
  12. kakak pon pandai cakap kojol..cayalah!

    kojol tu apa?hahahaha batu tau..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers