OOO

Jumaat, Jun 18, 2010

Szziling Yee Mee

Kelakar betullah bila baca kat blog-blog yang buat cerita isu hangat tu...macam-macam komen dan spekulasi yang di timbulkan.  Padahal tuan punya diri tak cerita apa-apa.  pun.  Macam nak gaduh pun ada..ishhh takut jugak kalau komen lebih-lebih ...takut kena saman nanti pulak kan.
Bila pergi ajer Jaya Jusco kat Wangsa Maju budak 2 orang ashik ajer nak makan mee bangla aka szziling mee ni..Dari kecil lagi kami suker makan mee bangla aka szziling mee ni..masa anak-anak kecik akak selalu gi beli barang kat Giant di Taman Pertama..kat situ lagi sedap rasanya..tu dulu..skrg dah byk dah org jual..tapi rasa dah kurang kick..

Baik akak buat ajer lagi sonang..puas hati...

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
  • 2-3 sanggul (gulung) yee mee
  • 5 ulas bawang putih-dihiris nipis
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)-akak guna cendawan tiram ajer
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong serong-kalau nak pedas tambahlah lagi
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • sawi-akak tambah-potong kecil
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik minyak bijan
  • 1 sudu besar tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan cendawan serta sayur-sayuran yang lain- tunggu 2-3 minit.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas-panas

Bila buka facebook project alpha...nama akak tersenarai lagi...

Alhamdulliah akak menang lagi Project Alpha 2 (Rummz)..walaupun ada yang komen kata hadiah tak best..tak kisahlah..janji adoooo..bantal  saiz untuk baby tidur pun dah kira ok aper...bersyukur.

5 ulasan:

  1. kak, mana zllingggnyer mee itu?? kuali dier? eehehhe...

    BalasPadam
  2. saya tak minat sebab hitam lalaalala

    BalasPadam
  3. Uih!..senang jer rupanya..hehehe..maklum ler..org2 yg kureng pandai masak mcm sue ni tau mkn jer...

    BalasPadam
  4. dah lama tak makan benda alah ni

    BalasPadam
  5. anak2 liza suka makan sizzling, thanks bagi resepi, kena try nie

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers