OOO

Selasa, Julai 20, 2010

Dulu suara perlahan sekarang suara kuat

Masa berkawan memanglah lama
dari abang angkat terus jadi pakwe
seronok biler dikau berkata
suker mendengar suaraku yang manja

masa bertunang suaraku  masih merdu
dikau menelefon setiap masa
jika tidak  mendengar  suaraku
dikau  kata  tak dapat tidur lena
bersanding di pelaminan tersipu-sipu
sebab rasa malu menjadi tumpuan
dikau masih suker mendengar suaraku
kalau tak dengar sehari  boleh pengsan
masa anak satu tinggal berpisah
dia di sana aku di sini
suaraku masih lagi serak basah
suami pun masih suker  call di pagi hari
anak kedua lahir di kuala lumpur
buat kenduri ramai betul tetamu
mak masak lauk menu nasi campur
suaraku masih lagi merdu di telingamu

Faham tak pantun merapu kat atas.  Pasal suara akak  masa dulu dan sekaranglah.

Dulu orang nak dengar suara pun susah...almaklumlah dulu zaman anak dara jarang keluar nak jumpa orang...kalau ada orang datang pun mak dah bagi isyarat mata gi masuk ke dalam..tak dak can nak menadah telinga dengar orang-orang tua borak.....lagi pun dulu kan kalau selalu  anak dara keluar jejalan seorang..orang kampung selalu kata...

ishhh tak naklah jadikan menantu...bebas sangat anak dara si polan sipolan..

Kalau kami menjerit-jerit gaduh dengan adik beradik masa dah meningkat remaja....mak bising..sebab kat rumah  sebelah masa tu di Kampung Puah ada  orang bujang menyewa..lagi haru..ramai pulak tu...ada  6 orang..tension gak sebab tak leh memekak.  Bila membising mak sound ....

tak malu ker...awak tu dah besar panjang dah boleh kawin..terjerit-jerit macam orang tak betul ataupun 

nak kena cili mulut tu..nak suruh orang lelaki dengar suara ker? 

ataupun...

meh sikit ...mulalah ketam mak berjalan..

Bila  anak satu...suara ok lagi....pastu anak 2...masih maintain..anak ke 3...dah mula volume kuat sikit...

Pastu kerja guru tabika...suara kena ikut suasana..kalau tak dengar kata perintah ..alamat naiklah suara akak...tu pasal akak di panggil cikgu garang.

Sekarang ni dah anak 5 dan anak dah  pulak meningkat remaja...bila semua ada kat rumah...aduhai riuh rendah ...pastu ashiklah tenguk tv atau pun bermain komputer......semua kerja nak bersuruh......tentulah akak pot pet pot pet..

Akak memang garang dengan anak-anak...yang 3 orang tu memang kena belasah dengan tali pinggang ataupun hanger bila mereka buat salah....suami pulak mana nak marah anak-anak..jadi mestilah salah seorang bising bila anak buat salah..betul tak?

Selalu suami akak  pulak kata...

Puan Haslina boleh senyap sikit tak..suara tu dah kuat ..tak malu ker orang dengar terjerit-jerit..cakap sampai tak payah pakai mikropon..

Akak pun menjawab jugak...

Ala bang... bukan ina ajer yang pot pet pot pet..terjerit-jerit... cuber tenguk kat jiran belakang umah anak baru 2 pun suara dah macam petir

 Tapi kan...bukan sengaja dan selalu  nak pot pet pot pet kuat-kuat...ada masa bila dah tension sangat barulah akak terbuat...faham tak ter....maknanya tak sengaja..kalau hari-hari marahkan anak suara kuat tentu orang hairan..apasallah akak tu..dah tak betul ker?

Yang dah ada anak pun macam akak jugak ker bila marah anak?  Sampai suami sound.

26 ulasan:

  1. sama kak.
    sama
    ahaha..
    nak buat mcmana kan?!

    BalasPadam
  2. kak..mama ryna sll bebel cam nih bila kami adik beradik gado2 manja atau tekak2..

    eh, korang adik beradik baru 4..cam sepuluh! hehe..

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum Kak Ina

    kisah jiran
    dulu tak ada anak
    macam tak ada orang jee
    nak tahu ada ke tak ada, tenguk kerta

    sekarang ni, masyaallah
    baru anak seorang

    bukan mengata nak menyokong kak ina

    saya punya keluarga!!!
    kalau jiran anak seorang dah riuh
    saya anak enam, bayangkan
    he he

    Wassalam

    BalasPadam
  4. hhehe.. cun la akak mase anak dara.. pewittt..

    suara ku smpi skang mmg susah sket nk dgr.. ehehe.. kena tunggu lepas kahwin kot baru ku pandai pot pet pot pet.. ekekeke

    BalasPadam
  5. normal la akak... mas sebelum kawin pun boleh dengar kat rumah sebelah... dah kawin lagi boleh dengar dengan jelas...

    BalasPadam
  6. Waa..gambar kawin,sweet gitu..

    Saya tak kawen lagi,boleh cover suara lagi..da kawen nnty baru tau kot..ahaks.=p

    BalasPadam
  7. apa nak buat kak ina, saya ni pun suami sound gaks.... entahlah... saya jadik down, rasa-rasanya macam ibu ibu yang lain semuanya hebat hebat dan solehah dan baik belaka.... lepas tu lama-kelamaan, saya dengar gaks sora ibu lain lain, hahahaha, sama jer.

    BalasPadam
  8. Hahaha..biasalah tu kak,kalau tak dijerit mau anak dengar cakap kita...

    BalasPadam
  9. Peewiitttt!!!!..Wah kak ina gambo anak dare mengancam..
    Ala kak..besa la tu..pompuan tak sah kalau tak pot pet pot pet mulutnya..nak buat mcm mana..dah semua benda dia yg buat..kikikihh

    BalasPadam
  10. Amboi kak Ina masa muda2 cam mak mentua saya la plak sbb muka kak Ina cam chinese look.Mak mentua saya masa muda memang tersangat lah lawa dan comel. Skrg ...hehe..lawa lagi cuma dah agak chubby.
    haha..ana yg anak 3 ni pun,mmg dok terjerit2 jugak.Dah macam tarzan.Kdg2 terpikir jgk,agak org sebelah umah kata apa kat ana sbb suka jerit2 marah kat anak.Tapi,ana marah dan membebel time depa buat salah lah kan,takkan sesaja xdak pasal apa nak jerit pulak.Setakat ni Alhamdulillah,cik abang tak penah la tegur.Kdg2 dia mai mood nak menyampuk, dia buat lawak2 jgk (melawak bila ana yg membebel kat dia bukan anak2)Hahaha...nasiblah...

    BalasPadam
  11. kak ina!!! cun gilaaaaa masa muda2 dulu. hahahahaha.. saya suka tgk gambar kak ina dulu2 :D

    BalasPadam
  12. kak.. semulajdi .. bila ada anak suara jadi kuAT

    BalasPadam
  13. akak duk kat kg Puah....saya lahir disana....arwah nenek dukk sana sehingga laa perkampungan itu diambil kerajaan dan dipindahkan ke Taman Batu Muda....

    BalasPadam
  14. Sama kak Ina, sampai suami sound jgn cakap2 rotan ajer.....masalahnya pernahkah org lelaki ni kaji mengapa kita jd begitu yer.....

    BalasPadam
  15. samalah kak, saya pun kena sound gak sebab suara macam amplifier

    BalasPadam
  16. suami tu tension kat tempat keja 2...paham2 le..

    BalasPadam
  17. memang pun,dah jadi mak ni suara semulajadi jadi kuat, selalunya tak sengaja pun, tiba2 ja time marah tu terkuat suara,tapi buat masa ini belum dapat komen dari suami lagi ,kira masih under control la kot..

    BalasPadam
  18. samalah kak...
    wpun baghu anak 2...
    hahhahhahah

    BalasPadam
  19. salam kak ina...

    sama jer kak sampai anak kata mak tertelan mikropon hahahaha

    BalasPadam
  20. hehehe...lawak lak bila baca pantun akak tuh.... rasanya sama je...saya lak jenis pot pet pot pet je tapi jarang pukul tapi kalau dah geram sangat tuh naik gak la tangan nih....

    BalasPadam
  21. kak ina dulu kak ina kurus la... macam angah gak masa muda la... hehehe

    BalasPadam
  22. wah..sama padanlah..cantik nya kak ina masa muda dulu..sekarang pun cantik gak

    BalasPadam
  23. aiyooo... comeynyer k ina zaman muder2... ptt abg tertawan...ehehehhe...

    mmgler sora mcm petir now kan? bebudak neh kalo ckp lembut, penuh ngan ciri keibuan kununnyer, mmglaa x solosai masalah... kne jd petir n guruh laaa br jln... btui, sy yg ader sorg 'keris' neh jer pon time jerit, x berani kucing2 kurap tuh nk msk porch sy...hwhahwahwa...

    BalasPadam
  24. salam kak,

    memang byk kena tegur dgn umi dulu,sekarang kami adik beradik dah bsr kadang2 lame xjumpe

    xcited sgt kot,ckp kuat2 hehe

    fasal kena tegur mrh anak belum ade pengalaman

    rasenya saya memang garang kot,mcm saya marah gado dgn adik2

    BalasPadam
  25. saya ni cikgu, kat sekolah jaga anak orang sampai 40 orang sekelas..balik rumah ada 5 orang anak tengah membesar pulak..memang kerja memetir jer lah hari-hari...hahah!

    BalasPadam
  26. cun akak masa anak dara..sekarang pun masih cun lagi..= )

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers