OOO

Khamis, Julai 01, 2010

Kruppp Krappp Makan Mee Siput Batu Pahat

Sejak kawin dengan orang Johor..macam-macam makanan tradisional dari Johor yang akak tau..macam mee siput ni...dulu masa anak dara mana ada jumpa..yang jumpa selalunya cencaluk, belacan dan dodol ajer..dulu susah nak berjalan sebab abah tak ada kereta.
Mula-mula belajar makan mee siput ni pun dari adik ipar yang memang ibubapa orang Muar, Johor..pelik tenguk dia beli mee siput ni tiap kali baru balik beraya kat Muar..dia pun bagi akak satu peket buat rasa.

kena minyak betul-betul panas baru masukkan mee siput ni...
kalau idak berminyak dan tak berapa sedap nak krukkkk krakkkkk

Kalau nak lagi sedap makanlah dengan sambal tumis..tak kira sambal tumis udang ker ataupun sambal tumis ikan bilis...waduh enak bangat dong...
beli kat segamat...dulu akak pernah beli kat taman yayasan di segamat..tapi tak sedap..keras sampai nak tercabut gigi akak dibuatnya..sekarang ni dah tau yang mana mee siput yang sedap..akak rekomen yang ni..

Yesss orang Batu Pahat..nanti habis stok tolong belikan...tak kan nak gi jejauh semata-mata nak beli mee siput ni...rugi minyak dan tol...tak pun suruh ajer anak akak cari orang Batu Pahat..balik kampung boleh tolong beli kan..(ishhhhh melalutlah pulak akak ni..mana boleh paksa-paksa anak-anak kannnn)


p/s ingatkan hero Winter Sonata yang mati tu...rupernya second hero..

20 ulasan:

  1. Assalamualaikum Kak Ina

    ni betul2 popular
    sampai masuk surat khabar

    Wassalam

    BalasPadam
  2. macam makan mamee monster cume lagi sedap

    BalasPadam
  3. akak turun la batu pahat lak, sana ada mee racun lak. Sedap gak.. berbaloi try..hehe

    BalasPadam
  4. memang sodap.... laparnya nak makan apa ya tgh

    BalasPadam
  5. wooo..makan gitu je ek kak...nampak sodappp

    BalasPadam
  6. mmg sdp pn k.ina mi siput tu. kalo dpt yg btul2 rangup n sambal tumis mmg mengancamla! mkn smpai xigt dunia :)

    owh, sy org muo -->tumpg lalu ye ;p

    BalasPadam
  7. wah akak first time ieda dengo ni,tapi atok johor ieda tak pernah buat wa... hehehe! nampak cam sedap rerangup plak tu :)

    BalasPadam
  8. kak ina sedapnyerrr terliur tengok....

    BalasPadam
  9. saya pon penah rasa ms saya blaja kat melaka dulu..

    mula2 jmpa mmg plik..ingt kerepek ke apa..siap ngn sambal..mmg nyum2

    BalasPadam
  10. erm,..macam sedap je.. tak pernah makan

    BalasPadam
  11. tak pernah dgr pulak pasal mee nih.. ingtakan macam cakar ayam..rupenya nak kene goreng dulu yer

    BalasPadam
  12. uiiiii....menitis air lioq tgk mee siput akak. dolu2 kitorg panggil mee keras. tp sama jelah pun rupanya. iskkk..balik kg nak carik gak laaa.

    BalasPadam
  13. Ya Allah!! sib bek akak wat entry ni. Kalau tak, aku rebus je mee tu kak. wakakakakaka...sib bekkkkkkkk ;P
    balik ni nk try goreng la...isk, tak sabau!

    BalasPadam
  14. tak pernah makan lah pulak akak..hehe

    Entri terbaru chekgu

    Di sebalik mudahnya ada kalkulator

    BalasPadam
  15. mee siput nie pun faveret husband saya, almaklumlah, org johor...

    BalasPadam
  16. tak pernah makan pun mee siput nie...
    Nanti kalau teringin, kak ina masakkan boleh kan... :)

    BalasPadam
  17. adeh,terliur mane nak cari ni

    BalasPadam
  18. Salam Ramadhan Kak Ina, saye terjumpa mee siput ni kat pasaraya. tak tau mcm mana nak masak. nnt nak trylah..kena goreng ek..then makan ngan sambal tumis..ok thanks

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers