OOO

Ahad, Julai 04, 2010

Resipi Kurma Daging Tomato

Dah siap masak ker?  Ataupun tengah fikir nak masak apa yang special untuk hari cuti ni...sekali sekala..kenalah masak kan...resepi ni akak ambil dari rumah chef Ah Mat Gebu lagi..

Sape yang tak kenal Ah Mat Gebu..rasanya yang suka masak ni memang suker ke blog beliau. Sebab beliau ni adalah salah satu kumbang di antara puluhan bunga di alam blog yang pandai memasak.  Akak buat kurma ni bersama-sama dengan nasi hujan panas..kalau tertarik bolehlah mencubanya.


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 500 g daging batang pinang, potong kiub besar2, cuci dan toskan
  • 3 biji kentang, kupas, potong 4 setiap satu dan rendam
  • 1 biji bawang besar, belah 4
  • 2 biji cili merah, dibelah dua
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 1/2 camca besar rempah kurma
  • 1 camca besar kerisik
  • 1 camca besar gula melaka
  • 2 camca besar tomato paste
  • 1 liter air
  • 1 cawan susu sejat
  • 1 camca besar bawang goreng
  • Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 2 biji cili merah
  • 1 biji tomato
  • 2 camca teh lada hitam biji
  • 2 biji buah keras

BAHAN TUMIS :-)
  • 3 biji bawang merah, dihiris
  • 1 biji bawang putih, dihiris
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 4 kuntum bunga cengkih

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah tomato pes, bahan kisar dan rempah kurma, kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
  2. Masukkan daging, gaul rata dan biar daging kecut sedikit. Tuang air dan masukkan bawang goreng, gaum rata. Bila mendidih, masukkan kentang dan bawang belah. Masak hingga daging lembut.
  3. Masukkan kerisik dan susu sejat tadi. Tambah gula melaka, garam, belahan cili merah dan asam gelugor. Masak dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala hingga kuah pekat dan kentang empuk. Rasa dan jika ok boleh matikan api..
 Untuk  resepi nasi hujan panas..sila jenguk kat SINI.
kalau buat nasi ni memang habis selalu...nasi minyak..anak-anak kurenggg 
dan papadum..bukan tak nak buat dalca ataupun jelatah ..
semua tu kalau buat membazir..anak-anak tak sentuh pun..
dulu buat jelatah...terkulat-kulat akak menghabiskannya

    8 ulasan:

    1. wow,sedapnya,sy nasi minyak lepas lah kalo nasi ujan panas sy kurang pandai,biasenye kalo kurma atau kari sy suka letak kentang bebanyak sbb sedap nk meratah,tomamto tu jarang lah letak,bila nk jual ke letak kalo mkn sendiri tak penah letak pon ,kurang minat,btw semua resepi akak post mesti nampak sedap....ehehehe

      BalasPadam
    2. salam kak...
      lama tak jenguk rumah akak ni
      saya tgh tak lalu makan,dok demam selsema..tp tgk nasi hujan panas dgn daging tu...huhu...rasa berselera pulak..

      BalasPadam
    3. wow..perut lapar terus la menderita tgk nasi ujan panas...kena lak ngan kurma tu..mmg masyukk!!

      BalasPadam
    4. mak ai..sdapnya la auntie,tak makan tgh hari lg nih..HAHA

      lg2 dgn papedum..uish..sdpnye..

      BalasPadam
    5. salam ibu,

      saya pun suka masak kurma, tapi belum pernah dg tomat begini.

      terima kasih sudi balas singgah ke blog saya...
      ooo, dulu ibu pernah tinggal di Jakarta, ya?
      saya tinggalnya di semarang, 3 jam perjalanan dari jogja.

      BalasPadam
    6. salam kak ina...saya suka nasi ujan panas nie...dah lama tak buat.
      tapi kak apasal kurma tu merah..kurma kan kaler koko2 sikit..

      BalasPadam
    7. hujan2 nie, tgk kurma nie, trus sgt lapo!!

      BalasPadam
    8. ermm..sedappp nyerr..,,
      kak ina.....pernah makan nasi tomato daging + air assam....huhuuhu..arikk nihh mas masakk ..nasikk tuuu...jom tengokkk kelainan nyerrr....

      BalasPadam

    Adsense

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Google+ Followers