OOO

Ahad, September 26, 2010

Resepi chocolate chips ala famous amos lagi (guna bahan original)


Kukis yang akak buat dah habis licin..sibuklah anak-anak suruh buat lagi...sedaplah katanya..kembanglah hati akak..akak pun belilah coklat chips hersheys milk coklat dan coklat cadbury.   Saja nak rasa apa perbezaan guna bahan biasa dan bahan berjenama.

Ha kauuuuuuu..lagi cepat habis..terutama selepas keluar dari oven..dalam hati akak kata..nasiblah akak ni boleh buat sendiri kukis ni..kalaulah beli mesti pengsan sebab bukan murah coklat chips ni di pasaran..busuk-buskuk RM50.00 untuk seratus keping.

Kalau buat jualan bahan berkualiti tak per jugak..ni guna marjerin timbang..buat sakit hati ajer.  Tahun depan akak cadang nak buat jualan tapi harga tak tahu lagilah...sebab takut tahun depan barangan ni naik lagi.

Ada sape-sape nak order tak?

Bahan-bahan:
  • 1 cawan butter-akak guna brand tantura
  • 1 1/2 cawan  tepung gandum-akak guna tepung ros
  • 1/2 cawan  tepung jagung
  • 1 sudu kecil  soda bicarbonat
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan gula perang
  • 2 1/2 cawan oat yg dimesin halus (sukat oat dan kemudian dimesin hingga halus)
  • 12 oz. chocolate chips hersheys milk coklat (berganda dari harga kat kedai bakeri)
  • 1/2 s/k garam
  • 9 oz. chocolate Cadbury (parut)
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 1/2 cawan chopped nuts 
  • 1 sudu kecil vanilla
Cara
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur dan vanilla, campurkan tepung, oat, garam, baking powder dan soda bikarbonat.
3. Masukkan chocolate chips Hershey, Cadbury bar (yg dah di parut) dan kekacang, sebatikan semua bahan dan gaul rata.
4. Akak lebih suka alaskan dengan kertas minyak dulu. Kemudian sudukan ke dalam loyang dlm jarak 2 inci. Jangan letak dekat-dekat sebab kukis mengembang dan jangan buat besar-besar..buat macam kecik macam kukis famous amous tu.
5. Bakar dalam 15minit  pada suhu 170 degree celcius. (akak guna suhu 150C dan bakar dalam 20-25 minit)..bergantung kepada oven masing-masing sebab akak punya oven banyak keciklah..

24 ulasan:

  1. Yeay adalagi!^_^
    Kita duk Gombak dekat ngan area Balai Polis Batu 6 tuuu..

    BalasPadam
  2. apa lg kak, buat hadiah contest kak. hehehehe :p msti sibuk org join sebab teliur ngan biskut 'famos Ina KL' da tak layan famos amos a.k.a biskut jahat.hehehehe

    BalasPadam
  3. wow kak ina.. buat org terliur..

    BalasPadam
  4. lame dah tak mengukis...tgk kak ina punye ni buat bangkit semangat nak mengukis je...tp banyak kerja lain sdg menanti & menunggu tu..

    BalasPadam
  5. Laaa,dah dekat sangatla rumah kitakan?Takpe,kita tunggu..ada nanti kak ina gtau kita ya!

    BalasPadam
  6. akakkkkk sedapnya... nak belajar buat sendiri jugak.. boleh jimat sket.. harga brg sekarang wohoooo menakutkan..

    BalasPadam
  7. untungnya jadi anak kak ina ni...

    BalasPadam
  8. wah,, nak cuba resepi kukis ni plak la! haah.. lain dari yang lain.. tengkiu.. :)

    BalasPadam
  9. Tq kak..sahre resepi...Bleh la try nih...Ya la kalau nak beli yg dah siap tu..mmg mahal pun..pastuh manis sgt lak tu..Kalau buat sendiri bleh adjust skit kemanisannya..

    BalasPadam
  10. waa...sudah semestinya sedap ni..harga pun mahallll.. :P

    BalasPadam
  11. waaaaaaaaaaaahhh...byk pahala kak ina neh, bedontuuumm!!! mmg sdap la resipi neh, sy dh cube!! best2

    BalasPadam
  12. salam..kak..nak tanye guna coklat cadbury 2, coklat yg kite selalu makan 2 ke or lain? 9 oz 2 mcm mane?heee..nanti blh x beritahu dalam email asha_eeza@yahoo.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. coklat yang biasa kita beli kat supermarket tu

      Padam
  13. minta izin ambil resepi ye kak ina... tq...

    BalasPadam
  14. salam kak ina. sy da cuba. mmg sedap! ade laa bhn yg sy tukar. hehehe ... mntak izin nk amek resipi letak kt blog sy leh?

    BalasPadam
  15. salam kak ina...akhirnya jumpa gak resepi kukis akk ni, minta izin yer nak buat tuk en suami yg kaki kukis ni...hehehe

    BalasPadam
  16. salam ka,,camna akk buat kukis tu sama saiz jer..akk bulat2kan ker..sy sudukan je,tp x sama saiz la kak

    BalasPadam
  17. salam effyzan ..memanglah tak sama saiz sebab guna tangan..bukan guna mesin..harap puas hati yer

    BalasPadam
  18. Salam kak Ina, sukatan tu ikut sukan cawan metrik ke, guna cawan biasa je?

    BalasPadam
  19. mualaikumsalam tanpa nama

    lebih baik guna sukatan cawan matrik..lebih accurate

    BalasPadam
  20. assalammualaikum,

    1 cawan butter tu bersamaan dengan berapa gram yea?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers