OOO

Isnin, November 29, 2010

Sotong Masak Szechuan

 Aduhai akhirnya tertunailah hasrat di hati nak jawab komen kat N3 akak kena kutuk tu . Akak bukan jawab sehari tapi berhari-hari.  Tak sangka setakat ini komen dah mencecah 105 orang.  Ohhh banyak gak penyokong akak yer.  Terima kasih bebanyak yer.

Sotong masak cara camni baru first time mencuba.  Rasa okeylah.
Bahan-bahan
6 ekor sotong
3 ulas bawang putih - dicincang
6 tangkai cili kering - potong serong
1 labu bawang besar - belah lapan
1 sudu besar kicap sotong
2 sudu besar kicap hoisin-tak letak sebb tak ada stok..akak tambah 2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 batang daun bawang-potong 1 inci
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakan
1. Sotong dipotong melintang dan dikelar isinya.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili kering dan kacau hingga garing.
3. Masukkan sotong, kicap hoisin, kicap pekat, sos tiram dan kicap manis. Kacau hingga rata dan biarkan hingga sotong empuk.
4. Masukkan bawang besar, daun bawang,  garam dan gula. Kacau hingga rata dan angkat. Hidang semasa masih panas.

16 ulasan:

  1. hehe..saya masih belajar kak..klo ada resepi simple2 leh la show kt entri ye kak,

    saya suka salin resepi hehhe

    BalasPadam
  2. kak..ryna baru baca citer panas 2..

    kak..biaq p depa nak kata per..yg pntg kita hepi dan x nyusahkan org..

    banyak pulak dia cakap yer..

    makan sootong lagi layan..dah kak..jgn sedey2..

    BalasPadam
  3. datang tengok sotong..huhu bee komen pun sebab memang tk patut cik anon tulis gitu....

    BalasPadam
  4. kak Ina.. merefer kepada soalan akak kat blog saya..
    ni no tepon apartment tiara beach resort tu...

    saya amek dengan diana- 012 2067519

    tapi masa kat sana ada dua tiga agen datang approach, sempat saya amek name kad depa. leh contact Joe 012-614 6338, 013-391 4703, Na-013-391 4760 Atau Ezuha 013-206 5957.

    BalasPadam
  5. Ala kak ina..abaikan saja ahlil2 PHD tuh..

    Sotong Szechuan style..Menarik!Sekali pandang macam paprik pun ada!Uiish musti mo coba^_6

    BalasPadam
  6. oohhh.. guna byk jenis kicap rupanya... patutlah buat rasa tak menjadik... ekekeke....

    baru tau ade kicap sotong ya...

    BalasPadam
  7. U are not alone kak!!! :D

    WOW, sotong tuh betul2 mengancam. Love dah lama tak masak sotong coz selalu takde stok. ;)

    Akak, thank U for wishing Love ya! About the kitchen photo kat my header tu, memang kitchen kat rumah love ni kak. Love pernah post gambar kitchen rumah baru Love kat blog sblm ni. ;)

    BalasPadam
  8. lamanya tak masak sotong..tgk resepi kak ina mcm nak cuba gak lah..

    BalasPadam
  9. wah! seafood! seafood!.. munna mmg suka seafood...

    BalasPadam
  10. suke lauk sotong..bhn ade dah ni blh try :)..thanks kak

    hoisin jer xde..xper kan kak

    BalasPadam
  11. wow.. nampak macam sedap sangat..
    terliur dengan sotong tu..

    kak ina, tolong vote untuk limau ais yer di Malaysia Socialista. doakan limau berjaya menang dengan vote ni.. macam ni cara nya http://bit.ly/undilimau

    BalasPadam
  12. SS nehlah resipi yg kitorg kne masak masa terpilih masuk ranc 'kan cheong kitchen' siri 8 kt 8tv tuh... byk kali gaks depa dok tayang2 blk now tp time pepagi ah, time x ramei org tgk. rasanyer dkt archive 8tv ader kots video dier. tp mmg klakau x menjd sgt resipi neh psl kener ingat2 n masa yg diberi sikets benau...tp, alhamdulillah! menang 1k n share 2 org...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers