OOO

Selasa, Januari 18, 2011

GRILLED LEMON ROSEMARY CHICKEN RECIPE

Source : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Adjusted by : Jeni, Ana, MamaFaMi
Dulu buat ayam panggang rosemary ni ikut cara yang biasa ajer. Kali ni akak ikut resepi orang lain pula. Kali ni di campurkan pula sos tiram dan kicap manis. Akak letak madu sikit. Sebelum bakar jangan lupa alas dengan aluminium foil pastu ratakan dengan sedikit minyak zaitun baru letak ayam yang dah di perap. Nanti senang nak basuh bekas tu.

Makan cara camni memang sesuai untuk orang diet dan terpaksa diet cam akak ni. Perap lama sikit yer baru ada rasa umphhhh..Resepi ni omputihlah..malas nak translate.

Ingredients :
1 kg chicken
1 lemon
5 cloves garlic
2 tablespoons extra virgin olive oil
2 tablespoons, fresh rosemary, minced-pakai kering punya ajer
1 tablespoon black pepper ~ crushed
2 potatoes, cleaned and quartered
1 onion ~ quartered
1 carrot ~ cut to small pieces
1 tablespoon chillie paste
2 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons sweet soya sauce
Sea salt and sugar to taste
akak tambah-2 sudi makan madu himalaya dan tak letak gula
ayam kasi kelar-kelar pastu masukkan dalam peti ais 4 jam yer
Method :
1. Wash the chicken and set aside.
2. Boil whole lemon, potato and garlic for 8 minutes or so. Remove from water.
3. Mince garlic, rosemary and sea salt.
4. Mix the minced ingredients with olive oil, crushed black pepper, oyster sauce, sweet soya sauce and sugar.
5. Coat the chicken with the prepared mixture. Leave a bit of mixture to coat the onion, potato and carrots.
6. Prick the lemon with a fork or knive to release the juice. Place the lemon inside the chicken.-akak hiris lemon pastu campurkan dengan ayam
7. Cover the oven proof caserolle with foil and keep in the refrigerator for at least 1 hour. For best result, keep it for 4 hours.
8. Mix the onion, potato and carrot with the prepared mixture and cover with foil. Keep aside.-akak tukar letak tomato dan bawang ajer
9. I used the microwave oven to roast the chicken. After 30 minutes, turn the chicken and roast for another 20 minutes. Then arrange the onion, carrots and potatoes. Continue roasting for another 10 minutes.
Guna oven bakar selama 30 minit dalam suhu 180-220F pastu pusingkan ayam tu dan bakar lagi dalam 20 minit. Pastu akak guna api atas ajer selama 5-10 minit nak bagi hitam ayam tu sikit (tak ikut step ni pun tak per yer)
10. Ready to serve. Best eaten with salad and mashed potato.

16 ulasan:

  1. Assalamualaikum Kak Ina

    Nyam nyam
    untuk diet???
    ehh saya tak pa kut

    Wassalam

    BalasPadam
  2. sedapnyer kak nak try nanti la...

    BalasPadam
  3. wah...wah...wah...tak nak banyak komen sebab terliur yang amat

    BalasPadam
  4. yum yum :)
    memang sedap kalau cukup semua bhn :)
    me kalau buat ayam bakar mcm ni, me peram dgn kicap,sos tiram, so cili ajer :) bila mks sedap jer sbb ayam kan hehehe

    BalasPadam
  5. waaaa! lama dah saya tak tgk gambar kat blog akak, tak sempat, bizibodi kaedahnya, hi hi hi

    BalasPadam
  6. salam kak...rupa menarik rasa tentu sedap :)

    BalasPadam
  7. selalu tengok dalm discovery channel chef2 mat salleh tu buat macam ni, tapi tak pernah mencuba. tengok kak ina buat terliur sy dibuatnya

    BalasPadam
  8. mencabar betul kalau masuk blog k ina masa tgh diet nie, mengancam!

    BalasPadam
  9. :) :) :)
    sedap tuh
    terbaeekkk!!!!

    singgah dari mknace unlimited

    BalasPadam
  10. nyam2...yummy2...dah lama tak merasa masakan kak ina..harap2 b4 berhenti berblog ini sempatla merasa masakan ketua talibarut..hik3....hangit ke hangat masakannya nya?

    BalasPadam
  11. salam kak.ina..
    dah lama tak wat ayam panggang makcik mery nih... rempahnyer bli aritu pong masih lom luak2.. hihi

    BalasPadam
  12. kak ina..resepi untuk orang diet ke ni? macam tak caya je..saya nak diet lah cam ni..

    BalasPadam
  13. banyak2nye bahan2 nak kena guna..huhuhh

    BalasPadam
  14. nyam,nyam..aduh laparlah pulok..kalau gi umah kak ina datang 70kg keluar 90kg..hehe

    BalasPadam
  15. mengapa tidak:)

    BalasPadam
  16. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers