OOO

Selasa, Januari 11, 2011

Kena cucuk

Baru balik dari hospital...gara-gara sakit tumit. Baru kena penyakit ni 3 minggu lepas.
Masa sakit bila pepagi nak cecah lantai umah..siksanya jiwa dan raga. Oleh sebab cuti sekolah dan Yana ada balik bercuti akak malas bebeno nak gi ke hospital. Takut dan tak suka pergi jumpa doc dan takut kena masuk wad.

Tapi tak leh tahan sebab semakin hari bertambah teruk. Jalan pun terhencut-hencut macam orang tempang.
kredit: google
Bila jumpa doktor pakar tulang...ha kau...kena dengar bebelan aka air liur tuan doktor yang berharga RM120.00.

Nasib baiklah dia kata penyakit ni ramai orang kena. Lepas ni kena pakai selipar/sandal lembut kat dalam dan luar rumah.

Pastu kena baring dan di beri suntikan kat tumit. Auwwww sakitnya..sampai tuan doktor kata..

Hai takut ker sampai pucat lesi muka tu.
First timelah doktor mestilah kecut perut.

Kenalah bayar nak dekat 1/2 dari seribu...nasib baiklah boleh claim balik kat company hb. Yang tak best tu doktor kata.

Kena diet..tak leh makan gula, makan beras perang dan bla...bla.bla..
Kena buat senaman bla...bla...bla...

Kalau buat kukis, jangan rasa bagi orang lain rasa (akak cerita bila dia tanya akak buat apa kat umah?)

Erhmmm boleh tak ikut nasihat tuan doc tu? Sebab dia kata kalau tak jaga tu semua alamat 3 bulan lagi jumpa dia balik dan garenti kena bebel lagi.

Dia kata lagi...
Buang masa dan buat duit bila ashik berulang alik ke hospital.
Sabar ajerlah bila tuan doc dah kata camtu.

Alahai tak sanggup dengar lagi bebebelan dari tuan doktor itu lagi.

p/s kalau ikut nasihat tuan doktor tu boleh kurus ek..

24 ulasan:

  1. salam kak ina..dengar tau apa yg tuan doctor cakap tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kepada pembaca yang ingin dapatkan produk berasaskan beras perang, kami ingin syorkan produk minuman ORYGOLD.

      Produk bumiputra kajian UPM. Minuman ORYGOLD sesuai untuk semua peringkat umur, lelaki & perempuan.

      Untuk lihat testimoni produk, klik/copy & paste ke search browser>> http://orygolddrink.com/testimoni/

      Padam
  2. byk nye yg doktor tu bebelkan..

    tp akak kena ikutlah nasihat doktor tu..huhu..

    BalasPadam
  3. bgus doc tu. mesti byk input yg kak ina dpt kan..hehehe

    BalasPadam
  4. jujur betul doktor tu, kan kak. tang beras tu, kalo akak tak lalu makan beras perang, akak tukar je ke beras herba ponni taj mahal. sedap dan memang mahal, cam nama dia jugak. haha ..

    BalasPadam
  5. Kak..kena dengar nasihat doktor tuhh untuk kesihatan..ehh..tak tanya lak doktor tu nak kukis tak..hehe

    Sakit Urat ker kak?

    BalasPadam
  6. salah satu punca sebab kaki tampung berat bdn kot

    biase la doc

    BalasPadam
  7. perrgghh kene rm120?? huhu xpe2..akak banyakkan rehat ye smg sht2 aje... ;)

    BalasPadam
  8. kak, bykkan rehat ek kak.. n ubat jgn lupa mkn..

    dgr ckp doktor, nnt kena jumpa dia balik.. laagii kena bebel.. huhuhu..

    apa2 pun, take care ek kak.. semoga cpt sembuh.. amin

    BalasPadam
  9. mahal jugak air liur doktor tu yer kak..ekeke..
    tak apalah..jaga kesihatan yer kak..

    BalasPadam
  10. mak aaaih
    mahalnya dia charge!!
    kak ina boleh try cari plantar fasciitis sock. boleh cari kat farmasi n kalau tak silap hari tu nampak dlm paper kata kat guardian ada jual.

    rupa sock tu kak ina boleh tengok kat sini http://www.plantar-fasciitistreatment.com/plantar-fasciitis-sock

    lain2:
    -kena pakai selipar/kasut yg tapak lembut luar/ dalam rumah
    -kena kurangkan berat badan
    -dulu hanie kena masa pregnant. terbang melayang duit sbb invest beli pengurut kaki kat osim. tapi alhamdulillah, berkesan jugak

    BalasPadam
  11. ha kak dengar apa kata doktor tu... kalau buat kukis jangan rasa... bagi org lain rasa... bagi saya rasa pun tak pa....

    BalasPadam
  12. terpaksa la ikutkan kak takut nanti melarat susah ar...semoga akak cepat sembuh ye...amin

    BalasPadam
  13. mak munna selalu kena penyakit ni.. doc kata sebab berat badan bertambah jadi kaki tak mampu nak tampung berta badan lepas tu doc kata klu ad diabetes lagi selalu rasa kaki kena cucuk2 ni

    BalasPadam
  14. ada gaut ke kak ina.. sebab biasanya kalau pijak rasa sakit macam kena cucuk jarum ni gaut je.. kurangkan makan benda berasik..macam makanan laut.. semoga cepat sembuh

    BalasPadam
  15. salam akak..aduss sakitnyer bila tertekan tumit tu..smg akak cepat sembuh ya:)

    BalasPadam
  16. take care, banyak kan rehat ,semoga cepat sembuh..

    BalasPadam
  17. ish...saya rasa macam penah kena ni. penyakit yang datang setahun sekali masa matrik dulu. tp skrg alhamdulillah, dah kurang. saya detectc dari segi pemakanan. kalo makan yang bukan2, alamat nak kena tu memang ada. rupanya bole enjet je ye.saya dulu tahan sampai baik. ada la kat 2 3 hari. dia baik bila saya paksa gak pijak lantai. tapi...rasa dia...fuh...akak je yang tahu. hehehe

    BalasPadam
  18. liza pun kena ikut nasihat dr akak, liza nie mkn mmg tak jaga langsung

    BalasPadam
  19. Salam Kak Ina,
    Suami sy pun pernah kena gak macam ni, berat badan pun nak kena jaga jugak

    BalasPadam
  20. hmmm... sy pon dok loya2 (selain berbdn 2) tp rupernyer kandungan gula dlm darah tinggi skets so esok kne start bwk nasi beras peranglaa g skola, minum air pakai gula perang. baru 2 bulan neh dah mcm2 sakit...huhuhuu.. jomlah kiter sesama jaga gula kita, kak...ehehehhe...ader kwn

    BalasPadam
  21. Hurmm.... lepas nie boleh la buat misi turunkan berat badan untuk kesihatan...

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers