OOO

Isnin, Januari 10, 2011

Resepi Puding Laici Dangdut

Akak punya favourite ni. Kalau buat akak yang makan paling banyak. Kalau ikutkan resepi ni dapat banyak tau. Lebih kurang satu loyang. Selalunya akak buat 1/2 dari resepi asal.

Akak lebihkan susu cair dan kurangkan gula sedikit. Sebab air laici dah manis. Suka letak dalam bekas remekin pasal senang nak makan. Tak payah nak potong lagi. Dah ada dah resepi dah dulu tapi gambar dah hilang.


Bahan:-
  • 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
  • 2 liter air
  • 2 cawan gula-akak kurangkan ..guna dlm 1/2 cawan ajer
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair (lebih bagus kalau guna susu ideal)
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar hingga mendidih.Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
    Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.

  2. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  3. Kemudian sejukkan dalam fridge.
    Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.

    (*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk
  4. bila nak makan.)
  5. akak masuk semua buah laici dalam setiap ramekin.

10 ulasan:

  1. Nape name dia dangdut kak??hehe..sedap nampak tu.wat bukak posa memang marvelous la :)

    BalasPadam
  2. sedapnya kaka..munna dah pernah buat ala2 macamni..

    BalasPadam
  3. yum yum selalu mkn tp tak pernah buat heheh

    BalasPadam
  4. tang mana yang berdangdut tue kak... nmpak sedap... boleh lar orang bujang mcm nie try.. hehehe

    BalasPadam
  5. salam kak..ni dangdut mas idayu ke zaleha hamid kak - hehehe sajer ngacau akak :))

    BalasPadam
  6. npe name die ade dangdut? akak buat sambil dengar dangdut erk??heheheh

    BalasPadam
  7. Sedap dan senang nak buat. *ting! ada gak idea lain nak buat puding. :p

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers