OOO

Jumaat, Mac 25, 2011

Aiseyman...resepi lempeng pun nak letak gak ker?

 
Memang kena letak sebab nak buat rujukan bagi anak akak.  Mereka manalah tau nak buat lempeng ni sebab ashik makan burger, hot dog dan nuggets. Kang bila dapat jodoh suami/isteri yang suka makan macam ni taklah sibuk nak call akak.  Itu pun jika umur akan panjang..insyallah. 
Akak pakai agak-agak tapi nak senang akak tepek resepi dari Fiza di myresipi.com .   Kalau nak best masa letak dalam kuali tu buh daun pisang..lagi wangi.  Akak tak letak sebab malas nak gi ambil kat pokok.

Bahan-bahan ( 4-5 Org )

  • 7 biji pisang emas
  • 5 sudu besar gula-akak guna gula perang
  • 11/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan kelapa muda (parut)
  • 1/2 st garam

Cara-cara

  1. Lecek pisang hingga halus
  2. kemudian masukkan gula,garam dan kelapa parut.
  3. masukkan tepung sedikit2 dan gaul rata.
  4. panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak ,sendukkan adunan tadi dan leperkan di dalam kuali.
  5. Balik2kan hingga kedua2 bahagian masak.
  6. Angkat dan bolehlah di hidang sebagai sarapan @ minum petang. 

10 ulasan:

  1. tak pe kak~ asal berkongsi kan?;)

    BalasPadam
  2. betul kak, budak sekarang ramai tak tau lempeng..padahal itulah makanan ruji org dulu2 kan..lempeng pisang the best!i loiiike!!

    BalasPadam
  3. haha mokwo yg tua nih pun tak tau ade resepi lempeng nih..asik ghairah meng'kek' ajerr lupa lak nak pandang kuih simple nih!

    BalasPadam
  4. lamanya tak makan lempeng. ahad pagi ni nak buat utk sarapan la kak.

    BalasPadam
  5. fuhh sedap ni kak makan panas2

    BalasPadam
  6. sdpnya lg2 kalau masak guna daun pisang..aromanya sungguh...

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum Kak Ina

    dah klik like tuuu

    Wassalam

    BalasPadam
  8. Salam Kak! Wah lamanya tak menjenguk akak sejak 2 menjak ni. hehehe...sy da jauh da skrg, huhuhu...tak sempat oder akaknye biskut famos amos :(

    sihat kak? sy baru seminggu sampai sini.masih ada benda lum selesai lagi, tu yg senyap je. hehehe

    pasni nak cilok resipi2 akak kat sini...terpaksa memasak di sini. hehehe

    BalasPadam
  9. hoh! lempengler antara mknan paling memuaskan di doniaaa.... nyam3

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers