OOO

Selasa, Ogos 02, 2011

Hari Kedua Di London-Buckingham Palace (Guard Change)

Takut gak kalau ada yang kata akak ni eksyen show gambar-gambar ni. Niat akak bukan camtu tau. Akak cuma nak jadikan kenangan peribadi dan untuk anak-anak baca mana tempat yang akak pergi.
Pelancung lain jalan punyalah laju nak ke sini, tapi akak dan suami jalan lenggang kangkung. Ramai betul pelancung dari negara lain yang sibuk gak nak bergambar cam akak.
Dari nak Wellington Arch ke Buckingham Palace taklah jauh sangat pun.
Bila sampai "guard change" dah bermula...alahai termiss lah pulak. Tak perlah, akhirnya tertunailah hasrat dihati dapat tenguk acara ini.
Masa kami sampai guard telah pun masuk ke dalam perkarangan Buckingham Palace..tak sempat nak tenguk...cuma dapat tenguk dari luar sahaja. Punyalah payah nak ambil gambar sebab ramai orang. Cuma dapat dengar ajerlah muzik yang di mainkan. Kat pagar tengah ada polis berkuda jaga..janganlah nak pandai-pandai duk kat situ. Kena marah dek polis yang garang.
Paksa hb akak ambil gambar kenangan..pandai pun abang ambil gambar ni..
bila hb dah ambil kena puji sikit hb akak tu..
Dek sebab nak sangat ambil gambar kat dalam perkarangan istana..akak pura-pura melintas sambil tu ambil gambar..akhirnya dapat gak ambik gambar kat dalam tu.
Sesak sungguh kat depan gate istana, akak ajak suami gi kat Victora Memorial..gambar ni bukan hb ambil tapi akak suruh orang Itali tolong ambilkan.
Akak suruh ajer hb duk kat Victora Memorial
The Victoria Memorial The Victoria Memorial is a statue in front of Buckingham Palace in London, placed at the centre of The Queen's Gardens.
Setelah puas menunggu akhirnya tiba masa guards keluar dari pekarangan istana. Mula-mula guard yang naik kuda
Lepas tu yang jalan kaki
Info
The guard change at Buckingham Palace has an official start time of 11.30am, however the guards do start arriving with music at 11.15am. We recommend you arrive by 11.15am at the lastest to get the the best out of the whole ceremony. The official timing of the ceremony is 30 minutes finishing at 12 noon. During the summer you should arrive much earlier if you want to get close to the railings. (info google)
Changing the Guard is the traditional ceremony performed at Buckingham Palace involving a new guard exchanging duty with the old guard. The proper name of the ceremony is actually the Guard Mounting.

The Queen's Guard are the mounted troopers of the Household Cavalry who guard the official entrance to Buckingham Palace. They wear a full-dress uniform of red tunics and bearskins.
Memang cantik baju yang di pakai dek pak guard ni.
The new guards arrive at the forecourt of the Palace at 11:30am from Wellington Barracks. The journey takes about 5 minutes and the soldiers are accompanied by a brass band called the Guards band.

The handover ceremony is conducted on the Palace forecourt and takes approximately forty five minutes during which time the band plays music to entertain the New and Old Guard as well as the watching crowds.
Setiap kumpulan memakai baju yang berlainan
Ucapan terima kasih kepada hb akak ucapkan masa ni. Tak sangka dapat gak tenguk acara ni bila dah berusia dekat setengah abad. Abah akak yang pernah kerja di Kedutaan British di Jalan Ampang memang berangan-angan nak pergi ke London tapi apa nak buat tak ada rezeki beliau.
Puas hati dapat tenguk sendiri tempat pengantin di raja melambai tangan kat orang ramai ni
Kumpulan yang terakhir
Ramai betul nak bergambar kat depan gate ni..akak minta
tolong pelancung dari Korea pulak ambil gambar kat sini
Chewah..senang pulak nak suruh hb bergambar..sebenarnya akak sajer kata nak ambil gambar guna hp baru suami beli kat UK...kebetulan sebelum ke UK hp hb hilang di Ampang Point. Beli kat sini murah lebih kurang sekali ganda dari harga di Malaysia
Kat dalam kolam di Victoria Memorial banyak orang baling duit siling...
ada cerita kot ..tak taulah pulak untuk apa
Ambil gambar ajer..malas nak suruh orang ataupun hb snap
Tak pergi pun lawatan ni
Sibuk ambil gambar guna hp baru

7 ulasan:

  1. untung laaaa.. henpon UK

    BalasPadam
  2. bestnya.... bilalah pulak kita boleh pi UK ye...

    BalasPadam
  3. sy 3 tahun kat sana. tak pernah sekali pun tgok changing guard. malas nak bersesak2 dgn org ramai.

    kalau musim panas baju dorg cantik. warna merah. masuk musim sejuk dah bertukar warna kelabu.

    BalasPadam
  4. byk tol gmbr kak ina..sy g kjp je, xbyk sgt gmbr ritu..trasa nyesal lak bl tgk gmbr2 best kak ina nih..

    BalasPadam
  5. wahhh jelez betul..bila lah dapat gi ke sana ni..

    BalasPadam
  6. bestnyee rasa nak gi sana tahun depan.. pastu travel ke paris pulak sbb bukannya jauh sgt.. *angan2 mat jenin* LOL!

    ohh yang baling syiling dlm kolam tu dorg make it macam wishing well kot, wish sesuatu n balik duit syiling behind your shoulder into the kolam.. :) rasa2 kalau saya buat camtu n wishing "aku nak kawin dengan anak raja", bole dpt tak? hehehe

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers