OOO

Jumaat, Oktober 14, 2011

Sambal Telur Pecah(Taklah Susah Cam Buat Poco-Poco Egg Kat Blogger #MasterChefMY)

Kalau ada event belah tengahari dan sampai umah petang, akak selalu masak simple ajer.  Tak dan nak masak yang leceh sebab selalu suami akak balik kerja dalam pukul 7.00 malam dan terus nak makan malam.

Inilah yang selalu akak buat pastu buat sup sayur sebab suami akak nak gak makan kat umah.  Kalau boleh masak walaupun simple..kadang-kadang akak belasah masak sardin ajer.

Bahan-bahannya
3 biji telur
6-8 sudu makan cili kisar
6 biji bawang kecil* tumbuk
4 biji bawang putih*
sedikit air asam jawa
garam dan minyak secukupnya.

Cara-caranya
1.  Panaskan minyak dan tumis  bahan tumbuk dengan api sederhana sehingga naik baunya.  Masukkan pula cili kisar bersama garam dan biarkan cili naik minyak.
2.  Masukkan sedikit air asam jawa dan pecahkan telur satu demi satu dalam sambal dan kacau sehingga telur hancur.
3.  Biarkan sebentar dan rasa dulu sebelum di padam api.
Masak sambal telur ni taklah macam nak buat telur poco-poco (pouched egg) masa akak masuk pertandingan Blogger MasterChef.  Nak buat telur poco-poco tu kena ada skill dan time yang tertentu. Kalau korang tak percaya cubalah korang buat..akak yang selalu masak pun boleh fail lah masa telur pertama dan ke dua.

Rasanya masakan dari peserta MasterChef Malaysia lagi hebat kot.  Kenalah tonton siaran MasterChefMalaysia nanti di Astro Ria Saluran 104 pukul 9.00 malam. 

Program title – MasterChef Malaysia
  • MasterChef Program Information - MasterChef TX will be starting from 22nd October 2011, every Saturday – Wednesday, 9.00pm. Master Class will be on every Friday, 9.00pm.
  • Program Channel – Astro Ria (Channel 104)

War-warkan ek kat geng blogger, sanak saudara dan rakan-rakan yer

4 ulasan:

  1. salam kak ina...

    senang gak nampak resepi telur poco2 ni ..boleh cuba nanti :)

    BalasPadam
  2. nmpk sedap...nk try la...tq :)

    BalasPadam
  3. hub kiter neh x kisah msk simple asal ada time dier nk mkn tuh kan?

    BalasPadam
  4. macam sonang je, selalu tumis bawang, masuk sos cili, sos tiram, secukup rasa maggi .. pecah telur godek2.. jadik ngap anak2 memang suka... poco2 lagi bess nama kan..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers