Jumaat, Mac 30, 2012

Aktiviti Di Pantai Pasir Bogak Dan Pantai Teluk Nipah Di Pulau Pangkor

Last pegi ke Pulau Pangkor tahun 90 an, masa tu Ira (16 tahun) tak ada lagi.  3 orang anak baru bersekolah rendah, fuh lama tul tak datang.  Ira teringin sebab tenguk gambar kat album kami bercuti kat sini, tu sebab dia nak tenguk camner rupanya Pulau Pangkor yang kecil yang cuma ambil masa tak sampai 2 jam bila kita jejalan naik kereta.
Baik Pantai Pasir Bogak dan Pantai Teluk Nipah memang ada aktiviti pantai, tapi rasanya lebih meriah lagi di Pantai Teluk Nipah sebab banyak chalet, hotel dan rumah tumpangan.  Tempat makan dan jual cenderamata pun banyak kat situ.

Masa di sini, kami sewa kereta pada pagi hari ke 2, kawan Firdaus yang rekemenkan.  Kami sewa  dari pukul 10.00 pagi hingga keesokannya harinya sampai parking kat jetty dalam pukul 12.00. Tak payah kunci (letak kat bawah kerusi ajer) kat tempat parking sebab kata empunya keta, kat sini tak ada kes keta hilang walaupun tak kunci.

Kos sewa dia ambil RM90.00, keta wira manual, nasib baiklah anak akak boleh bawa ingat camner nak bawa.  Kalau akak..for sure tak bergeraklah keta tu.
Kami terpaksa sewa keta sebab kalau naik taxi@van dorang charge 1 van RM20.00 sehala kalau gi ke sana sini terutama bila nak cari tempat makan.  Rasa bosanlah kan kalau ashik makan tempat yang sama.
Jinak tul burung enggang ni..bukan akak ajer yang 
ambil gambar, org lain pun sama
Kami makan tengahari di Pantai Teluk Nipah..tak jauh mana pun rupanya dalam 10-15 minit dah sampai dari hotel. Memang banyak pilihan makanan kat sini.  Kat tempat kami tidur tak ada pilihan, kami malas nak makan kat area hotel sebab cuma ada satu warung melayu yang jual kat situ.
Imran sibuk nak mandi dan nak naik kayak, tapi tak boleh sebab dia tak cukup umur..dorang tak nak ambil risiko. Akak dan Firdaus kalau naik takut tenggelam lah pulak.
Dorang baru balik dari island hopping ataupun boat trip..harga taklah mahal sangat..kena pandai tawar menawar. 
 Lama gak lepak kat sini, nama pun bercuti tak payah tergesa-gesa, tak payah harung kesesakan jalanraya.  Aduhai damai dan tenang jiwa dibuatnya.
banana boat..gelak tenguk dorang di jatuhkan ke dalam air bila dah nak sampai.
Kat belakang hotel di Pantai Pasir Bogak  pun ada gak water sport.  Kalau nak naik kayak, snorkeling, boat trip..janji ada duit.
 
Bila ada  orang naik jet ski, terasa seram gak nak mandi dekat sini, akak dan anak-anak mandi jauh sikit, takut terjadi perkara yang tak di ingini macam orang kena langgar dek jet ski kat pantai di pulau pinang.

Aktiviti kami cuma main pasir, mandi laut, bervangan naik buai cam cerita bawang merah bawang putih , jalan-jalan tepi pantai, ambik gambar, makan minum, tenguk tv dan mandi di kolam renang.  Suami kata..nama pun berehat.
 Antara aktiviti menarik yang di tawarkan di Pantai Pasir Bogak..
pilih ajer yang mana berkenan di hati
Kalau korang sukakan pemandangan  sebegini bolehlah datang ke Pulau Pangkor ataupun ke pulau-pulau yang lain, kalau suka shopping baik gi Pulau Langkawi kan.  Akak suka dua-dua tapi lebih suka menikmati pemandangan alam terutama bila bersama keluarga.

19 ulasan:

  1. tak pernah jejak lagi
    byk info thanks kak

    BalasPadam
  2. bestnye dapat jalan2...

    http://ini-blog-anas.blogspot.com/2012/03/jom-join-lucky-draw.html

    BalasPadam
  3. Salam, Burung Enggang pun makan kat gerai yerrr Heebat heheheh, Btw teringin nak pergi tapi x der rezeki lagi.

    BalasPadam
  4. Saya... kalau ada rezeki nak pegi ke PANGKOR LAUT....

    BalasPadam
  5. Seronoknya kak ina, walau tak dpt berkayak (takut tenggelam) takpe, janji anak2 happy dpt mandi pantai.

    BalasPadam
  6. uitt..burung enggang siap landing tumpang makan lagik..hehehe

    BalasPadam
  7. mandi dekat pangkor ni kak pantainya terus tenggelam badan...tak adanya cetek...

    BalasPadam
  8. mandi dekat pangkor ni kak pantainya terus tenggelam badan...tak adanya cetek...

    BalasPadam
  9. mandi dekat pangkor ni kak pantainya terus tenggelam badan...tak adanya cetek...

    BalasPadam
  10. kak Ina,

    alalala...bila datang ke Pangkor nih?aah kak...klu nak nikmati pemandangan, Pangkor mmg sesuai....sana sini pantai dan tak byk places to visit cam lgkawi...so byk luang masa nikmati keindahan alam di Pangkor

    BalasPadam
  11. Akak gi Pangkor try tak mee gulung?

    BalasPadam
  12. Akak gi Pangkor try tak mee gulung?

    BalasPadam
  13. Salam, kak ina. Burung enggang betul2 ke tu? Nampak cam patung. Saya selalu akan jadi takjub kalo nampak spesis haiwan yg jarang jumpa hari-hari.

    BalasPadam
  14. kak ina...cantik jugak pemandangan kat Pulau Pangkor ni kan, ummi pun pernah pergi sekali, dah lama dah, tentu dah banyak berubah sekarang..

    ps:Wokeh kak ina, nanti kita roger2 ye, ummi simpan FM tu untuk kak ina, bila2 free nanti kita jumpa.

    BalasPadam
  15. Cantiknya pemandangan.. wah bestnye bercuti ngan family..

    BalasPadam
  16. Pulau Pangkor memang sesuai utk sesapa nak nikmati alam semulajadi sambai santai2 bersama famili.

    BalasPadam
  17. wan pon pernah pergi Pangkor sekali je masa zaman sekolah menengah dulu

    BalasPadam
  18. rindulah nak main air & pasir di Pulau Pangkor. dah lama tak pergi. insya Allah cuti sklh nnt nak bawa si kecil Amar untuk mandi laut. abangnya Amir dah byk kali juga dibawa ke sana..

    BalasPadam
  19. Rindu jugak kat pulau pangkor ni, last pergi pun masa anak MS yang sulung tu 7 bulan. Sekarang ni umur dia dah 7 tahun.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers