Rabu, Mac 21, 2012

Minum Kopi Di Tabek Patah Padang

Muka tetap ceria walaupun terpaksa pakai lagi tudung, 
seluar dan baju yang sama..akak basuhlah belah malam,nasib baik pagi kering
 
Dari Rumah Bordir (Sulam)Hjh Rosmah kami ke  Tabek Patah..tempat INDUSRI KOPI TRADITIONAL “KINIKO
Di sepanjang jalan ke sana, kami melalui jalanraya yang sempit di mana terletak ditengah-tengah dua gunung yang terkenal iaitu Gunung Singgalang (2880m) and Gunung Merapi (2891m).  Memang sungguh indah pemandangan sawah padi yang terhampar 
 
Kat sini pun boleh gak nak bersanding kalau datang berdua.  Kena bayar yer. Kalau datang solo cam akak apa ke edahnya nak bersanding sorang-sorang kan.  Jadilah ambil gambar kat pelamin yang berwarna warni yang meriah sungguh.
 
Kat sini kita boleh lepak sambil minum kopi free jenama Kiniko.  Minumlah berapa cawan pun semuanya gratis tapi kalau nak makan kenalah di bayarin. 
Sambil minum kopi sambil makan pisang salai goreng.  Memang kaw kaw rasanya pisang salai ni bila di makan panas-panas.
 
Akak minta permisi ke dapur nak tenguk macamana cara dorang buat.  Pisang (lupa pulak namanya) tu besar sungguh, lepas dihiris, di salai pastu di celup dengan bancuhan tepung beras pastu digoreng dengan minyak yang banyak.
Beli kopi ni buat ole-ole..sedap lah..menyesal tak beli banyak..
sape pergi bukit tinggi nanti, boleh kirim  tak?
Alangkah damainya mengopi sambil menikmati alam ciptaaan Allah s.w.t.  Damai rasa di hati
teman-teman penghibur hati yang lara
Melihat pemandangan sebegini membuatkan hati merasa tenteram 
di sepanjangan perjalanan menuju tempat yang lain pula

13 ulasan:

  1. wahh seronoknya ngopi kak, ;)

    BalasPadam
  2. dekat gunung merapi ke kak?...kopi gratis siapa tak nak kalau ada kualiti...

    BalasPadam
  3. Sorang2 jalan ye kak. Tinggal beg tangan akak tu ye?

    BalasPadam
  4. SERONOKNYER DPT BJLN DI NEGERI ORG... PELAMIN DIA ORG MMG KALERFUL N WARNA DIA LAK CERIA2 KEMAIN LAGI KAN.. TRINGAT KWN BAIK DULU.. MSA BSANDING PELAMIN MCM NI LA...

    BalasPadam
  5. alaaa.. nak jugak.. pisang tu saya suka..

    BalasPadam
  6. oh..akak pun berlibur diseberang ye..
    tentu banyak kenangan manis ye..:)

    BalasPadam
  7. nice view kak. hijau je mata memandang

    by the way gunung merapi tu gunung berapi yg tak aktif kan?

    BalasPadam
  8. Pisang Salai ek Kak Ina..camtu buatnye..hehehe

    BalasPadam
  9. Pisang tu suami saya pernah beli dari bandung. Tgk le minyak goreng dia tu. Dah mcm minyak gamat dah warna dia. Berapa kali recycle punye tu. Huhu.

    BalasPadam
  10. Minum kopi nie mesti buat mata segar jee... kalau dapat member kaki borak sure lagi best kan....

    BalasPadam
  11. wah2..cantik pemandangan kat sana kak..smbil2 mengopi tu yg best kan..hehehe

    BalasPadam

  12. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers