OOO

Ahad, Mac 18, 2012

Moist Chocolate Cake

Ira pula dah buat blog..alahai anak-anak akak ni semua nak berbloglah kononnya tapi semuanya hangat-hangat tahi ayam.

Mereka ingat nak berblog senang agaknya.  Tapi tak apalah..dorang nak mencuba biarkanlah.  Kalau nak tenguk bolehlah jenguk http://trexisira.blogspot.com.
Tak faham bahasa orang muda ni..semua nak di short form kan.

 Cuti sekolah ni kalau buat apa-apa kudapan kat umah, insyallah laku.  Tenguk semua stok ada kat umah, akak pun buatlah moist chocolate cake pulak.

Bahan-Bahannya
  • 1 cawan tepung kek/tepung gandum*
  • 1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
  • 1 cawan gula halus (castor sugar)
  • 2 biji telur gred A
  • 125 g mentega
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1/2 cawan serbuk koko*
  • 1/2 camca teh nescafe*
  • 1/4 cawan gula halus*
  • 1/2 cawan air panas*
  • 1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)
Untuk Chocolate Ganache:-
  • 100 g coklat masakkan
  • 50 ml UHT Whipping Cream
  • 1 camca teh mentega
  • badam cincang-pilihan
Cara membuatnya:-
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...

UNTUK GANACHE:-

  1. Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata.  
  2. Masukkan badam cincang yang telah di sangai.  Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.
 
Lebihan coklat akak masukkan cornflakes pastu masuk dalam bekas dan biar sejuk..sekejapannnn hilanggg dari pandangan 

7 ulasan:

  1. kenapa kenapa sedap sangat nih...

    BalasPadam
  2. berat mata memandang, berat air liur ku meleleh

    BalasPadam
  3. nampak pun menyelerakan.. texture dia memang menarik.. (gaya kritik top chef)

    BalasPadam
  4. aduhh sedap lahh kak..... Boleh tak akak bagi sikit kerajinan akak tu dekat sana... heheheh

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum......

    Coklat macam ni bagus untuk menyemarakkan lagi perasaan cinta dan kasih sayang.....

    Saya suka dengan kek yang ada guna bahan coklat... :-)

    BalasPadam
  6. Slurppp... sedapnya, tengah lapaq ni.

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers