OOO

Rabu, Jun 27, 2012

Sambal Udang US Potato Dengan Herba

Penaja utama US Potato jadi semua resepi memang ada perkataan itu..resepi dalam omputih.   Resepi  US Potatoes Shrimp Sambal with Fresh Herbs yang di tunjukkan oleh Chef Shahrim ini tidak menggunakan lansung bawang putih ...kalau guna ubi kentang biasa pun boleh tau..akak dah rasa dah masa kat event tu..sedappp..nanti akak pun nak cuba gak buatlah.

Bahan-bahan
300gm us potato-potong kiub
600gm king prawn-wash and clean properly
200gm red oinons/shallots-slice thinly
300gm cili kisar
30gm belacan
2 batang serai-hiris halus
1 helai daun kunyit-hiris halus
3 helai daun limau purut-hiris halus
150gm cili sos
150gm tomato sos
200ml minyak masak
garam secukupnya

Cara-caranya
1.  Goreng ubi kentang deep fry dan ketepikan.  Goreng udang sebenar sahaja dan ketepikan.
2.  Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar/bawang kecil sehingga light brown.
3.  Masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili naik minyak/masak.
4.  Campurkan belacan dengan sedikit air dan masukkan kedalam cili.
5.  Masukkan cili sos, hirisan serai dan tomato sos bersama garam secukupnya
 6.  Masukkan hirisan daun kunyit, daun limau purut, kentang goreng dan udang lalu kacau sebati.
7.  Rasa dulu baru tutup api.

16 ulasan:

  1. lprny tgok...... huhuhuhuhu kyra mmg hntu udang....:)

    BalasPadam
  2. terliur papegi ni kak...adoi,,,,sedapnya...

    BalasPadam
  3. nak masak mudah bahan pun mudah...tapi kalau tengok rupa gambarnya memang tak sangkalah dari bahan2 tersebut je..

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  5. mak aihhh... sedapnya udang nih!!!

    BalasPadam
  6. makaihhhh sedapnya udang...meleleh dh air liur nih...

    BalasPadam
  7. haih, rindu nak makan udang.. kalau tukar pakai ayam ke aci tak kak ina?

    BalasPadam
  8. saya memang suka sambal udang, serius sedap

    BalasPadam
  9. us potato ? Sedap kot tambah dengan udang memang power la kan

    BalasPadam
  10. mmg namanyer us potato? erm nk carik pn kne sbot namanyer la ye..hehehe sodap la kak udang tu..

    BalasPadam
  11. Kak Ina, terliurnya saya! Dahla tengah pose ganti ni...

    Saya allergic dgn seafood, kalau ganti udang ngan ayam ok tak eh??

    BalasPadam
  12. pehh..mesti sedap nih. bak sikittt..

    BalasPadam
  13. tgk resepi confirm sedap

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers