NAK DUIT RAYA TAK?

Cabaran Duit Raya 2014

Ahad, Julai 08, 2012

Rezeki Dari Berblog

Bukan akak nak eksyen yer..cuma nak share tentang hal ini.  Kebanyakkan dari blogger mensasarkan wang ringgit bila berblog, jika yang itulah niat dari awal beliau terpaksa bertungkus lumus dari mula lagi untuk menghasilkan pendapatan dari berblog ini.

Ada beberapa blogger yang akak kenal menjadikan blog sebagai sumber pendapatan dan alhamdulliah mereka telah menjana pendapatan yang cukup banyak.

Bagi akak pula, mula berblog sekadar membuang masa, suka berleter dan berkongsi perasaan dengan pembaca yang sudi menjenguk blog picisan akak ini. 

Selain dapat berkongsi tip berblog, menambah kenalan tujuan utama ialah supaya anak-anak akak dapat mengimbau kenangan bersama mak mereka jika akak tiada nanti. Mereka boleh cuba memasak sendiri dengan berpandukan resepi yang akak letak dalam blog akak.
Tanyalah teman-teman blogger yang pernah akak kenal dari mula berblog sampai sekarang ini, bagaimana susahnya akak nak menjenamakan blog akak ini..berpenat lelah menghadiri events demi supaya orang mengenali blog akak. 

Jika kita tak berputus asa dan punya semangat dan mempunyai kotmitmen yang tinggi insyallah akan mendapat hasil..sedikit ataupun banyak yang akak terima, akak tetap bersyukur.  
Ambil contoh Redmummy dan Beautifulnara  dan sekarang ni Mat Tiger  (salah satu anak murid akak) ha ha ha....bagaimana dorang boleh berjaya seperti sekarang ini.  Bukan senang nak senang...dulu pun mereka cuma dapat berapa RM ajer bila mula-mula berblog tapi sekarang ini pendapatan mereka telah mencapai 5 angka.

Syukur alhamdulliah juga boleh di katakan setiap bulan ada BE yang hasilnya beratus juga untuk di cash out. Tapi kadang-kadang ada gak miss tapi tak apalah sebab bukan selalu jadi camtu...kira ajer tak ada rezeki udah..

Seperti yang akak bagitau kepada pembaca blog akak yang bertanya macamana akak boleh naikkan BE secepat ini.

Tipnya ialah..update setiap hari...kalau rajin 2-3 kali..buat N3 yang boleh menarik pembaca agar sering datang ke blog kita.  Kalau nak syok sendiri pun tak apa..janji N3 kita itu dapat memikat orang ramai.

Tapi janganlah buat N3 gossip terlampau ataupun mempunyai unsur-unsur blue yer semata-mata nak kejar trafik..

syukur alhamdulliah hasil berblog terbaik pada tahun ini..bukan dari BE tapi dari sponsored post/advertorial...terima kasih Nuffnang.
.dah selamat dibelanjakan untuk pelaburan jangka panjang

p/s walaupun ada yang suruh akak keluar dari Nuffnang...tapi akak masih setia ..
teringat tahun 2009 setahun cuma dapat RM100 lebih ajer..tapi hati masih gembira


50 ulasan:

  1. wow..
    kagum kagum kagum ;)
    rezki

    BalasPadam
  2. baguslah kak :) jadi inspirasi saya

    BalasPadam
  3. Tahniah kak Ina, rezeki kan :)

    BalasPadam
  4. kagum ye saya akak...walaupun sy tak penah mencapai ke angka itu, insyaAllah akak amin amin

    BalasPadam
  5. :),syukur semua rezeki kan kak

    BalasPadam
  6. usaha gigih memang akan dapat habuannya kan kak..bab penjenamaan tu yang ramai fail.. termasuk saya..

    BalasPadam
  7. wah...bestnya...betul ke kalau nak earnings banyak kena ikut setiap event yg nuffnang buat and blogout kan?kalau mcm tu payah la sbb semua bekerja kan...apapun tahniah buat akak..suria dah cash out pendapatan..now nak mula balik..hehehehe...

    BalasPadam
  8. wah bestnya akak...sy pun bersyukur biarpun x byk mcm akak sy dapat...

    BalasPadam
  9. akaka ajar plzzz. hehe
    salu gak dpt dr nuff tp sket2 jerr
    xla smpai riban2....hurmmm
    brape lame akak amek masa untuk dpt beriban cmnieee?? :)

    BalasPadam
  10. tahniah kak. terer-terer dah nih..

    BalasPadam
  11. wah mmg xsalah saya jadikn akak sumber inspirasi saya..mmg mnkjubkn..

    setia, sabar, n rajen kan kalo niat tu btol2 utk mjana pndptn dgn berblog..

    tahniah akak!! rezki murah aka ni.. ^^

    BalasPadam
  12. akak, saya pun teringin nak tempek Nufnang tapi tak menjadi.
    Yalah sambil2 menulis apa salahnya duit masyuk kaka Kak Ina.
    tak ada rezeki lagi lah saya ni .

    BalasPadam
  13. Wah, best nya KakInaaa...! KakIna mmg hebat! Keep it up! Along suka baca tulisan2 KakIna sbb ringkas & kekadang lucu pun ada.

    BalasPadam
  14. Tahniah kak, suka dengar orang senang apabila buat kerja yang baik. Tapi ada sesetengah tu, mak oi, tulisan entah ape, asyik hina itu ini dan yang paling teruk, letak gambar2 lucah, asyik cerita pasal pelacur siap ngan gambar dan harga. Duit ini nanti di jadikan "makanan" untuk anak/isteri. Takde malu, etika langsung. Semoga akak lebih berjaya dimasa depan, salam singgah!

    Maslinda Awang
    Ipoh

    BalasPadam
  15. ye saya percaya..tanpa usaha..rezeki takkan datang bergolek...saya pun sudah menghampiri sasaran..walaupun itu bukan matlamat utama..

    BalasPadam
  16. Syukur Alhamdulillah. Murah rezeki kak ina..

    BalasPadam
  17. weehu... tahniah kak ina.. memang kene rajin update entry ek? or kene rajin blogwalking blog org? huhu.. ape2 pon tahniah kak ina..

    BalasPadam
  18. Wah! Masyuk tu! Alhamdullilah rezeki datang dalam berbagai cara.

    BalasPadam
  19. thniah kak ina..btol tu, bkn senang nak smpai ke tahap akak skang nie..bermacam rintangan yg prlu ditempuhi dlu..hee

    BalasPadam
  20. puhyoooo
    4K tu
    hebat lah akk ni
    jeles den ahaks
    moga akk dimurahkan rezeki sllu k
    doakan tuk el gak
    hehehe
    leh la open table or open raya nti ahaks

    BalasPadam
  21. Tahniah akak.. Seronoknya kalau dapat rezeki macam akak.. Dapat merasa cek dari Nuffnang sampai beberapa ribu ringgit..

    Harap satu hari nanti saya dapat juga berpeluang memndapat cek daripada nuffnang sebanyak itu.. ;)

    BalasPadam
  22. Alhamdulillah, tahniah kak ina :)
    Keep up sharing with us, i always enjoy reading ur blog especially the recipes. Mmg mengancam! :)

    BalasPadam
  23. tabik spring buat akak..dan tahniah..nnt belanja saya ye hehehe

    BalasPadam
  24. wau kak ina.. mmg dasyat :)
    agaknya bila Sop boleh capai angka cam tu gak?
    ni yg nak aktif dgn Nuffnang gak nih.. kasi bodek dgn Nuff gak..
    tp belum tuh, kenalah up trafik dulu kan? hehehe

    BalasPadam
  25. tahniah ina..berkat usaha ina meembuahkan hasil..

    BalasPadam
  26. Kegigihan, usaha n tawakkal takkan pernah mengecewakan kita, kan kak? Sy pon yakin akan berada d 1 tahap yg membanggakan 1 hari nanti.. Amin3.. N kak ina kl adalah salah seorang dr sumber inspirasi sy!

    BalasPadam
  27. Alhamdulillah n tahniah kak...saya suka bace tulisan akak sbb semuanya dari hati...:)

    BalasPadam
  28. Wah tahniah kak ina!!Well u really deserve it kak!
    Kalau nadia dpt mcm tu,3 hr tido sengeh.hahah.Lama tak jumpa akak.
    Keep up k!

    BalasPadam
  29. Akak memang cekal dan penyabar dalam penglibatan blogging nie...Murah Rezeki akak kan....

    BalasPadam
  30. murah rezeki akak..bila la giliran saya pulak..hehe

    BalasPadam
  31. Bermula dari bawah adalah satu pengalaman yang manis sehingga berjaya ke tahap ini betul tak kak.. sebab kalau kita dah susah2 dahulu kita dah rasa pahit manisnya berblog ni..

    apa pun tahniah kak sebab menjadi surirumah yang berjaya menjana pendapatan berangka-angka..

    BalasPadam
  32. Alhamdulillah...seronoknye..mesti sgt puas buat benda yg kite enjoy n dapat hasil... smoge terus sukses Kak Ina... =)

    BalasPadam
  33. dr dulu smpai skrg, akk masih sama humble as ever.. byk tips akk x kedekut nk kongsi n lynan utk blogger tetap sama wpun akk dh lama.. bkn sng nk cr blogger yg tak sombong n xdiskriminasi.ecehhhh mcm ade jek kan? hikhik..
    kene salu menuntut ni kak.heeeeeee

    BalasPadam
  34. dr dulu smpai skrg, akk masih sama humble as ever.. byk tips akk x kedekut nk kongsi n lynan utk blogger tetap sama wpun akk dh lama.. bkn sng nk cr blogger yg tak sombong n xdiskriminasi.ecehhhh mcm ade jek kan? hikhik..
    kene salu menuntut ni kak.heeeeeee

    BalasPadam
  35. Waaa..banyaknya..Tahniah kak..:)

    BalasPadam
  36. Tahniah Kak.. Kagum saya tengok.. Setiap kejayaan mesti kena ade usaha yg tinggi kan.. Kejayaan x akan datang dengan sendirinya..

    BalasPadam
  37. Tahniah Kak Ina.. Satu bonus untuk Kak Ina sebab dapat jana pendapatan sampingan dari blog.. Nur kagum dengan akak.. Moga akak terus sukses lagi.

    BalasPadam
  38. sha cukup kasgum dgn kak ina :)

    alhamdulillah..rezeki kak ina lagi...

    BalasPadam
  39. wah bestnya.... tahniah kak moga bertambah lagi pendapatan akak.
    Blog akaklah inspirasi saya dan blog akak jugaklah hari-hari saya terjah. sesambil buat kerja.

    BalasPadam
  40. menarik. akan di contohi

    BalasPadam
  41. tahniah..berkat kesabaran dan rajin.

    BalasPadam
  42. bila nak belanja ni kak ina..;-)

    BalasPadam
  43. izz3.com ..akak klik tak jumpa blog kamu..

    akak ambil masa 2 tahun nak berjaya..update blog setiap hari..gi event nn, blogwalking dan naikkan trafik setiap masa..

    cubalah yer..insyallah akan berjaya

    BalasPadam
  44. terima kasih Maslinda Awang

    akak kurang minat nak cari seo cara camtu..

    terima kasih sekali lagi sudi berkunjung ke blog akak

    BalasPadam
  45. salam,wah kakak seronoknya, saya ni masih baru,klu sudi leh ajarkan saya..uhh sedeynye ketinggalan sungguh,tahniah akak

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...