OOO

Ad

Selasa, September 25, 2012

Kek Pisang Coklat Chip

Assalammualaikum semua pembaca blog akak..

Akak update blog ikut kelapangan minggu ni sebab walaupun dalam mood sedih tapi rezeki advertorial bertalu-talu pula mampir minggu ini.  Alhamdulliah...

Oleh sebab masa yang diberikan suntuk, terpaksalah tumpukan dulu pada advertorial, baru nak buat N3 kat blog walaupun banyak BE menari-menari di blog akak ..rezeki jangan di tolak kan.
Alahai merepek pulak akak ni....
Kek ni akak buat sempena kenduri tahlil arwah abah hari Sabtu lepas.  Tak sempat nak snap dan potong cantik-cantik sebab sibuk buat kerja lain sebab tak ambik katering..kami masak beramai-ramai ajer.

Kek  pisang coklat ni dah banyak kali akak buat...suka makan time panas..

Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )

  • 250gm mentega/marjerin(akak guna butter anchor)
  • 3/4 cawan gula caster
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 5 biji telur gred A
  • 1 cawan pisang yg dilecek
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang-(akak tukar ke coklat chip)

 

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
  2. Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
  3. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
  4. Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
  5. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul-betul kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
  7. Masukkan coklat chip dan gaul  sebati.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan tabur lagi coklat chip dan kepingan badam  dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
  9. Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lagi  cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup
  10. Selamat mencuba..

3 ulasan:

  1. sedapnya..baru jer dlm otak ni dok fikir nk wat kek pisang..sekali dh tayang kt umh k.ina..

    BalasPadam
  2. kak ina, tq for sharing. saya nak cuba. tak sangka sikit je guna pisang nyer.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers