OOO

Ad

Isnin, Oktober 08, 2012

Step By Step-Cinnammon Roll Badam

Assalmmualaikun

Anak-anak akak tak berapa doyan dah nak makan Cinnammon Roll ni sebab dah selalu buat tapi anak buah akak kat Nilai memang suka sangat bila akak bawa makanan kat rumah dia semalam.  

Kesian pula bila emak dia kata...dah lama kak lina tak buat roti bulat tu...(memang pun dah lama tak buat dah...) semalam pagi akak masukkan semua bahan ke dalam bread machine (BM) pastu gi ke Pasar Tani Greenwood.  

Proses mengguli guna mesin memang lama..dalam 1 jam 30 minit...bila balik dari pasar masih lagi tak siap.  Bolehlah akak sarap dulu sebelum membentuk roti ini.  Inti tu anda boleh buh kekacang yang anda suka..akak tabur coklat urai sebab nak habiskan stok dalam fridge.   Resepi ni dulu akak ambik dari blog Mat Gebu tapi aising akak ambil kat internet.

Bahan Doh

  • 400 gm tepung roti (high-protein flour)
  • 100 gm tepungmkek
  • 100 gm gula halus (gula kastor)
  • 5 gm garam
  • 20 gm susu tepung (akak guna susu nespray)
  • 1/2 camca teh bread improver
  • 1/2 camca teh bread softerner
  • 1 biji telur gred B, dipukul sedikit
  • 11 gm instant yeast
  • 40 gm shortening (lemak sayur)
  • 250 ml air
Bahan Inti
  • 3 camca besar mentega
  • 1/4 cawan gula perang*
  • 1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*digaul rata)
  • 1 cawan badam cincang-sangai/bakar dulu yer..
  • sedikit coklat chip
 BAHAN UNTUK ICING
  • 20gm mentega - suhu bilik
  • 50gm krim keju - suhu bilik
  • 100gm gula aising - ayak
  • 2-3 titik esen vanilla
  • secubit garam
  • coklat urai(optional)
Campurkan semua bahan dan pukul sebati. Ketepikan.

 

Cara membuatnya

  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali  lemak sayur, uli hingga menjadi doh. Masukkan lemak sayur dan terus menguli 15 - 20 minit hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal. Bulat2kan doh, alih dalam bekas besar dan tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga doh naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh. Tekan "ON" dan biar hingga siap.
 

UNTUK CINNNAMON ROLL :- Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara, leper2kan an bagi doh kepada 2 bahagian. 

 
Ambil satu bahagian, canai sehingga menjadi empat segi (seperti dalam gambar), sapu dengan mentega , tabur bancuhan gula perang tadi rata-rata, kemudian tabur badam cincang dan coklat urai. Gulung seperti swiss roll. 
 
Buat ketat..pastu cubit-cubit bahagian tepi supaya tak terbuka masa nak potong. Kemudian potong sama besar kepada 8 bahagian, susun atas loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega (ataupun letak dalam paper cup) dan tekan sedikit biar leper  Buat kaedah yang sama pada baki doh tadi.  Taburkan coklat urai ke atas adunan.

 
Rehatkan 45 minit dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 12- 15 minit.  Selepas siap di bakar sapukan aising dengan menggunakan berus bakeri.
Akak pernah gak buat cinnammon roll guna resepi yang INI..ada gak step by step....ok gak hasilnya

9 ulasan:

  1. Rajinnya!!! Kak Ina, nak minta tolong kawan2 bogger untuk “Like” page “Faz&Fyda Collection” sebagai support kpd biz yg baru saya mulakan ni.

    http://www.facebook.com/pages/FazFyda-Collection-Abaya-Baju-Kurung-Tudung-etc/235994003193434

    Thank you.

    BalasPadam
  2. terliurnyaa... tapi x dak oven :p

    BalasPadam
  3. assalamualaikum..
    best nye ada toturial kat sini.. nak print out terus ni.. thanks shared.. :) lepas ni leh tampal kat peti sejuk.. tapi tak tau bila leh ada mood menguli.. hehehe.. anyway.. thanks akak.. :)

    BalasPadam
  4. alahai bestnya ada BM.
    kena beli jugak la gamaknya nie...

    BalasPadam
  5. alamak terliur .. tapi saya tak ada machine mixer nak buat.. hahaha.. dah kerja nnt kena la beli satu. ngeh2..

    BalasPadam
  6. tak mudah tapi tak lah susah sangat, boleh dipertimbangkan untuk cuba buat... tq kak ina for sharing

    BalasPadam
  7. sedapnya..masa pregnant aritu teringin sangat nak makan roti ni kak...sedapnyaa

    BalasPadam
  8. rajen btol akak ni, untung btol jd ank akak dpt mkn best2..

    ala kalo xde bread maker xbole ke kak? huhuh T_T

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers