OOO

Jumaat, November 16, 2012

Grilled Beef Steak ( Daging Steak Panggang )lah Pulak

Assalammualaikum dan selamat pagi semua.


Teringin nak makan steak ..akak beli daging steak fresh  kat penjual daging di Greenwood hari Ahad lepas...akak cuma grill atas non stick pan.   Akak baca kat internet  dan youtube camner nak buat steak ni.  Kalau nakkan rasa daging yang sebenar tak payah buh segala bawang, cuma taburkan garam dan serbuk lada hitam.

Bahan-bahan
  • 1 kg daging steak - potong lebar
  • serbuk lada hitam secukupnya
  • garam secukupnya 
  • minyak zaitun secukupnya
Cara-caranya
  1. Lepas basuh kepingan daging ni , kena lap dengan tisu dapur sehingga kering.  
  2. Pastu taburkan serbuk lada hitam dan garam di setiap kepingan daging.  
  3. Panaskan non stick pan dengan api yang kuat, masukkan minyak zaitun sedikit dan letak kepingan daging ..perlahankan api dan masak sehingga 4 minit.  (bergantung kepada ketebalan daging..kalau nipis..3 minit dah cukup..kalau tebal kenalah dalam 5 minit yer)
  4. Balikkan guna chopstick dan biarkan lagi 4 minit lagi barulah di angkat.
  5. Biarkan 5-10 minit barulah boleh di hidangkan.  Nak tau kenapa..anda rujuklah kat google dan youtube yer.
 Sup Kimball Cendawan..kena cicah dengan roti perancis bakar.
 
Roti perancis  bijan di potong kecil, letak marjerin planta yang telah di campur 4 biji bawang putih yang di tumbuk lumat bersama sedikit daun parsley kering.  Gunakan ajer api atas dalam oven bila bakar roti ni.
Ubi kentang goreng cicah cili sos..mestilah ada sos lada hitam kan..
Sos black pepper
Rebus 3 cawan air, masukkan 1 biji bawang besar yang telah di dadu, 1 batang saleri di potong kecil dan 1 kiub ayam.  Rebus dalam 15-20 minit dengan api perlahan. Padamkan api dan ketepikan.

Cairkan 2 sudu makan mentega, masukkan 2 sudu makan tepung gandum dan kacau rata dengan api sederhana sehingga sebati.  Masukkan pula air rebusan tadi (boleh tapis kalau x suka ada bahan tu), masukkan pula 1-2 sudu besar lada hitam yang telah di tumbuk kasar.

Masukkan juga sedikit sos tiram, sedikit susu cair dan sedikit kicap pekat.  Kacau sebati dengan api kecil, kalau pekat tambah air lagi.
Tambahkan garam jika perlu, rasa dah ok bolehlah di hidangkan.

7 ulasan:

  1. wow steak, terus perut rase lapo..nak try buat juga lah nanti

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2012/07/wanita-mengandung-menyusukan-bayi-yang.html

    BalasPadam
  2. aduiiii nampak sedap sesangat kak

    BalasPadam
  3. xbule thn ngn dageng tu..3 pun bule hbs.. :)

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers