OOO

Khamis, November 22, 2012

Roti Saj

Assalammualaikum
Fuh ..dah lama tak bawa keta jalan-jalan, selalunya PA/Manager/Driver yang bawa...sekarang ni dia dah kerja, terpaksalah drive kalau nak kemana-mana.  Sampai umah pengsan dibuatnya.


Resepi roti ni akak ambil kat internet/facebook.  Tak susah nak membuatnya.  Makan dengan kari sardin guna yogurt.  Masak cam kari biasa ajer..cari kat resepi  kari yer kat blog akak.

Bahan-bahan Untuk Roti

31/2 cawan tepong gandum
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar yis kering
11/2 cawan air suam
1 sudu besar susu pekat
1 sudu besar shortening
Cara-caranya
Satukn tepong dan yis serta shortening dan uli sebati
Susu pekat di bancuh dengan air suam, garam dan masukkan kedalam aduanan tepong.
Selepau  uli perap sejam
Bulat-bulatkan doh kepada 10 bahagian
Rendam doh dengan sedikit minyak zaitun/minyak masak/minyak jagung
Panaskan kuali non stick dan leperkan doh dan masak macam capati.
Tutup kuali dgn penutup kukus bagi mengelakkan  wap keluar dan  roti cepat masak serta naik gebu.
Sedap di makan bersama kari sardin, kari ayam ataupun kari ikan.  Kalau ada sambal tumis pun sodap.

8 ulasan:

  1. rajinnya Kak Ina meroti...xpernah lak makan roti saj nih..

    BalasPadam
  2. x pernah makan
    nampak cam sedap :)

    BalasPadam
  3. kaik ina bestlah kak ina, pandai masak macam2..nampak sedap tu!

    BalasPadam
  4. Terbaik nampak tengok roti ni dan kari sardin tu!!!

    Nak mintak tolong awak dan semua reader yang lain tolong support Mummy menang hadiah iPhone 5 Gadget Impian

    1. Klik Entri Contest iPhone 5 Gadget Impian

    2. Klik butang G+ (Google Plus)

    3. Jangan lupa follow blog Mummy!

    Mintak sangat jasa baik korang.

    Thanks

    BalasPadam
  5. Terliur plak tengok kari n roti tu. Teringin nak rasa masakan kak ina. Hehe :p

    BalasPadam
  6. nampak senang. boleh laa nak try buat. nampak mcm roti naan pun ada.

    BalasPadam
  7. Macam lempeng pun ada rupa paras dia tu.

    BalasPadam
  8. Salam Kak Ina..
    Tak pernah dgr roti saj, tapi nmpk best!Maklumlah air tangan ibu kan..

    Btw, nadia nak invite Kak Ina (and your blog readers as well) join contest mommynadia..Contest sambil buat charity gtu..Feel free to visit my blog taw!!

    Tq =)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers