Isnin, Februari 04, 2013

Resepi Satay Goreng Dan Kuah Kacang

Assalammualaikum 

Tekak ni ashik nak makan satay ajer..entah kenapa..
Oleh sebab malas nak bakar satay akak goreng ajer daging lembu yang telah di perap macam buat satay.  Kembang bila anak-anak kata sedap dan yang paling best semuanya habis..senang nak basuh pinggan.
Resepi kuah kacang ni akak ambil dari blog Kak Liza..penulis buku masakan yang fofolur.
Bahan-bahan
1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah-akak guna gula melaka 
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa


Bahan mesin/kisar
5 sudu besar cili mesin
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras
akak tambah 1/2 cawan santan
Cara-cara
1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.
3. Masukkan gula, santan  dan garam secukupnya. Masakkan dengan api perlahan sehingga naik minyak.

Hidangkan bersama lontong daun/nasi impit ataupun ketupat.



lontong ni akak beli ajer
 
Terpulanglah anda nak guna daging, ayam ataupun paru..ikut sukalah.  Kalau lama perap lagi sedap sebab perisa dah masuk ke dalam.  Akak selalu perap waktu pagi dan goreng waktu petang.  

Kalau goreng akak guna minyak jagung tapi kalau nak guna minyak masak pun boleh gak.  Resepi ni akak jumpa di blog Jintan Manis

SATE GORENG

1 kilo paru/ayam/ daging/ apa-apa sahaja yang ada dalam simpanan anda
150 gram gula pasir
100 gram gula melaka
100 gram madu
2 sudu kecil garam
3 sudu makan serbuk ketumbar - di sangai
2-3 sudu kecil serbuk jintan manis - di sangai
1/2 sudu makan serbuk lada sulah
(Nota: Sebaik-baiknya bila kisar serbuk ketumbar dan jintan manis tu jangan sampai terlalu halus)
.
Bahan Kisar (tapi jangan sampai terlalu halus)
6 ulas bawang putih
1/2 ibujari halia
2 hiris lengkuas
4 batang serai- hiris nipis
1/2 jari kunyit hidup
.
Cara-cara
- Bersihkan ayam/ daging. Kalau guna paru, sila rebus paru hingga betul-betul lembut dan hiris sama saiz.
- Gaulkan dengan semua bahan yang lain. Sebatikan.
- Perap beberapa jam (semalaman lagi baik).
- Boleh gunakan beberapa cara untuk memasak sate ini:
(1) Goreng dengan minyak yang agak banyak di dalam non stick pan ataupun kuali biasa sehingga garing.(akak suka hitam-hitam sikit)
(2) Goreng tanpa minyak/ sedikit sahaja minyak di dalam kuali hingga garing
(3) Bakar dalam oven dengan sedikit minyak, pada suhu maksimum dan kacau-kacau sekejap-sekejap dan masak hingga agak garing.

15 ulasan:

  1. mmg kreatif le akk ni. Rajin msk... Mangkuk bentuk itik yg gojes tuh! Hu3...

    BalasPadam
  2. wah akak! sate goreng! sedap! hehehe

    BalasPadam
  3. senang tak payah nak bakar2 arang bagai..goreng pun sodap

    BalasPadam
  4. wah satey goreng.. x pernah rasa :)

    BalasPadam
  5. Belum tengok makanan lagi...bekas makanan pun cantik....makanan pun mesti sedap.

    BalasPadam
  6. Lawo bekas itik. Belum lagi rasa kuah kacang lagi marvelous. :-)

    BalasPadam
  7. Mak saya punya teknik plak, humban je semua rempah2 perap tu dalam kuali, biar dia kering betul2, last sekali baru letak minyak. So, rupa dia akan jadi cantik berkilat2 dgn minyak fresh. Kak Ina, Bekas itik 3 beranak tu mmg menarik perhatian sejak dulu lagi. Heheh. Takde give away yang boleh menang itik ni ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wah leh tiru aaa ni..

      ala akak cuma ada 1 set ajer itik ni..tak jumpa lagi..kalau jumpa insyallah akak beli bebanyak..buat GA yer

      Padam
  8. tqs kak ina kongsi resipi ni.. mmg ngancam la bekas itik tu..

    BalasPadam
  9. seda[nya n yg pnting bjn2 boleh dicari..hoho

    BalasPadam
  10. kalau baca entri di sini teringat ketika istri pertama kali membuat masakan buat saya...Karena tidak pernah masak jadilah tiap hari menunya telur goreng hehehe...
    Alhamdulillah bersmaan dengan berjalannya waktu Istri sudah mulai pandai membuat resep masakan, seringkali juga buat resep dari internet. Beberapa resep dari Kakak juga telah saya save dan coba buat oleh istri saya.
    Terima kasih banyak atas perkongsian resep-resep masakannya ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasalah baru bernikah..sama juga dengan ibu..ibu juga begitu
      sama-samalah kita berkongsi resep dari dua negara

      Padam
  11. eh satay goreng? macam pelik tapi unik, hehe :D

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers