OOO

Isnin, Mac 18, 2013

Resepi Satay Goreng Warisan Dan Kuah Satay

Assalammualaikum semua
Satu lagi resepi satay goreng yang akak suka buat.  Tapi akak lebih suka guna bahan rempah yang di kisar sendiri..resepi asal guna rempah serbuk tapi kalau nak guna yang serbuk pun ok gak.Terima kasih asinqs yang sudi berkongsi resepi satay goreng ni.  Akak gunakan lebihan rempah ni buat kuah satay.

Bahan utama
1 kilo isi ayam/daging di potong kecil


Bahan Rempah
- 2 sudu besar  ketumbar (coriander)
- 2 sudu besar jintan manis (fennel seeds)
- 1/2 sudu besar  jintan putih (cumin)
- 15 biji bawang kecil / bawang merah (bukan bawang besar)
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci  ketul halia
- 3 inci kunyit hidup
- 1 inci ketul lengkuas
- 4 batang serai besar
- gula dan garam secukupnya


Cara-caranya
1.  Kisar semua bahan termasuk rempah dan gaul bahan dengan ayam/daging. (tinggalkan sedikit bahan kisar)
2.  Masukkan garam dan gula secukup rasa dan gaul sebati.
3.  Perap semalaman atau 12 jam, kalau ayam tak yah perap lama pun boleh.. dalam 4-5 jam dah ok.. 
5. Masukkan ke dalam kuali dan biarkan air kering kemudian baru masukkan sedikit minyak jagung/masak dan goreng sehingga garing.
Kuah Satay
Bahan-bahan
1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah-akak guna gula melaka
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa

1 batang serai-titik hujung


Bahan mesin/kisar
5 sudu besar cili mesin
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
lebihan bahan rempah perapan ayam/daging

minyak dan garam secukupnya
akak tambah 1/2 cawan santan


 
Cara-cara

1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.

2. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.

3. Masukkan gula, santan  dan garam secukupnya. Masaklah  dengan api perlahan sehingga naik minyak.

Hidangkan bersama lontong daun/nasi impit ataupun ketupat dan semestinya satay goreng.



11 ulasan:

  1. assalamualaikum kakina...sedapnya boleh buat sendirikan lagi best...;)

    BalasPadam
  2. sha belajar makan satay goreng ni dari along sha di jb :)

    BalasPadam
  3. siapa yg blh thn tgk satay,yum3

    BalasPadam
  4. boleh try ni...comey LOVE tu..:)

    BalasPadam
  5. salam kak ina ..lama tak jenguk2 sini....tapi sate punya pasal kena drop komen jugak....saya pun biasa buat sate ...nak membakor malas jadi goreng jerlah....sedap kannnnn kak....nyammm nyammm

    BalasPadam
  6. order satay sebungkus hahah COD yer :D

    BalasPadam
  7. nak sate.. sate daus bikin.. :)

    BalasPadam
  8. hantar sket ke banting. leh?

    BalasPadam
  9. ishhh terliur nie .. sedap tu ..teringat masa mak masak cm gini kat kampung :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers