OOO

Khamis, Mei 30, 2013

Kerabu Sotong

Assalammualaikum 

Terima kasih kepada yang sudi VOTE gambar masakan akak kat SINI...kalah atau menang akak redha ajer.  Biasalah kalau suruh VOTE ikut FB memang leceh sikit..kalau bangsa lain boleh dapat ratus-ratus..hairan gak kan...Sape yang tolong vote bolehlah kat link di atas tu yer.


First time buat kerabu sotong ni...akak cuma buat 3 ekor sotong..ingatkan anak-anak tak suka..rupanya anak lelaki sukalah pulak.  Hermm lain kali boleh buat lagi..akak guna bahan perap ikut resepi kat SINI.

Bahan-bahan
3 ekor sotong
4 biji tomato ceri-belah 2
1/2 biji bawang besar-hiris halus
2 tangkai daun ketumbar-hiris halus
1 batang bunga kantan-hiris halus
2 biji cili api-hiris (klu nak pedas leh tambah lagi
1 biji  cili merah-buang biji-hiris memanjang

Bahan perap
4-5 biji limau kasturi - ambil jus
sedikit gula melaka
sedikit gula pasir
1 sudu makan sos ikan
Cara-cara
1.  Potong kecil sotong, bersihkan dan celur dalam air mendidih  dalam 5 saat sahaja yang telah di campur sedikit garam.  Toskan dan biarkan sejuk sebentar.

2.  Masukan bahan-bahan potong dan sotong dalam satu bekas.
3.  Campurkan semua bahan perap ke dalam satu bekas dan tuang dalam bekas sotong tadi.
4.  Gaul sebati dan rasa lah, biar ada pedas, manis, masam dan masin. (adjust ikut selera masing-masing)
5.  Masukkan ke dalam peti sejuk sebentar dan hidangkan.

12 ulasan:

  1. sedapnyaa...memang favorite saya ni. senang je rupanya cara nak buatnya kak

    BalasPadam
  2. Mohon share ye kak. Sedap betul nampaknya...

    BalasPadam
  3. Kalau ada didepan mata sudah lama mengadap. :-)

    BalasPadam
  4. Dapnyerr..
    Anto kat saya sket kak.. Hiks!

    BalasPadam
  5. saya suka jugak buat kerabu sotong ni.

    BalasPadam
  6. Waaaa sedapnyer... Tapi Nurul x berapa suka sotong..

    BalasPadam
  7. assalamualaikum kakina...sedapnya...:)

    BalasPadam
  8. fuh, nampak menyelerakan jugak nih.

    BalasPadam
  9. menarik kerabu sotong nih... fresh gitu..!! :)

    BalasPadam
  10. teringat plak masa gi pesta thai...mcm2 jenis kerabu ada :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers