OOO

Ad

Sabtu, Disember 17, 2016

Petua dan Tip Rebus Elak Telur Pecah

Assalammualaikum semua

Kalau rebus telur 2 atau 5 biji, kira oklah kan, tapi bila rebus dekat 30 biji sekaligus memang haru gak, sebab takut pecah.  Lagi pun nak bagi orang kalau pecah cam tak best jer, tak cantik pun iyer gak terutama buh kat bunga pahar.

Bila tenguk tips kat google akak try buat cara macam ni.
1.  Masukkan telur dalam 10 biji dalam beg plastik, lubangkan.  
2.  Panaskan air dengan api sederhana besar dan pastikan telur tenggelam.  Masukkan sedikit garam dan rebus dalam  anggaran 15 minit.  


Atau  cara yang mudah, masukkan sedikit beras ke dalam airrebusan telur tadi. Bila beras sudah mengembang dan masak, itu tandanyer telur pun dah cukup masak dan bolehlah di keluarkan.


5 ulasan:

  1. Macam tu je caranya.. mudah je rupanya

    BalasPadam
  2. biasanya kalau time pantin baru mesti rebus telur banyak2. pastu yg kerja merebus semborono jer rebus. banyak pecah.. sian tuan rumah

    ttips ni boleh diguna. tq kak

    BalasPadam
  3. terima kasih kak, share petua ni..bolehla cuba lepas ni.

    BalasPadam
  4. Sebelum ni lau rebus telur banyak2 membazir je. Sebab banyak yg pecah. Tq kak atas tips ni. Cayaalahh.

    BalasPadam
  5. owh mcm tu rupanya.. selalu sy masak mesti ada pecah.. terima kasih sis sangat membantu..lepasni boleh cuba

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers