OOO

Isnin, November 23, 2009

Kek Lapis Pandan Choc Berry---hodohnya...

Bila tenguk kek lapis kat rumah  http://mawarmerah7.blogspot.com..akak tertarik nak cuba..ikut resepi  KEK LAPIS PANDAN CHOC-BERRY tapi akak gayakan macam Kek Lapis Dwi Berry...ha..kau...tak lawa....compang camping di buatnya...ala yang buat pun bukan pro..baru nak mencuba..kalau tak cuba tentu tahu ..macammana nak buat kan....tak kisahlah itu.....janji habis di makan dek anak-anak..resepi pun akak c & p dari dapur Ima di Jay Bee tapi resepi asal dari Rozzan  di Singapore....terima kasih yer..
Bahan-Bahan
  • 500 gm mentega
  • 150 gm gula
  • 1 sudu besar ovellette
  • 10 biji telur saiz besar
  • 1 tin susu pekat manis
  • 260 gm tepung Hong Kong
  • 100 gm horlicks
  • 2 sudu besar serbuk koko (dibancuh dgn 2-3 sudu besar air panas)
  • 1 sudu besar chocolate emulco
  • 1 sudu teh pewarna cokelat
  • 50 gm jem strawberry-guna jem rasberry (sebab tak ada stok kat umah jem strawberry)
  • 1 sudu teh pewarna merah-tukar ke warna biru
  • 50 gm sekaya
  • 1/2 sudu teh pes pandan
  • 1 sudu teh pewarna hijau
Cara:

1) Pukul mentega dgn gula hingga kembang dan putih. Masukkan telur sebiji-sebiji dan terus pukul.

2) Masukkan pula susu pekat manis lalu dipukul dgn speed perlahan.

3) Seterusnya, masukkan horlicks dan tepung lalu dipukul terus dgn kelajuan yg rendah sehingga menjadi adunan yg licin dan sebati.

4) Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Satu bahagian dibiar plain, satu dibubuh koko, choc emulco ; pewarna cokelat, satu lagi dibubuh jem rasberry & pewarna biru dan yg akhir dibubuh sekaya &  pes pandan  & pewarna hijau.
 Warna biru dan warna hijau masukkan dalam beg aising...

5) Dengan menggunakan loyang 10" x 7" yg telah dialas kertas dan digris, mulalah proses membakar dengan suhu 200-210F (bergantung kepada oven masing-masing)

6)Lapisan pertama -coklat..gunakan api atas bawah...
kedua -plain (api atas sahaja) ketiga coklat  dan  kemudian plain.dan bakarlah setiap lapisan lebih kurang 5-7 minit atau sehingga kek masak,

6.  Utk lapisan ke lima hingga sembilan, picitkanlah adunan hijau/biru berselang seli, menyerong (diagonally). Setelah itu .bakar lagi warna plain, coklat, plain dan akhir sekali coklat. 

8).  Setelah selesai lapisan atas...bakar sekejap menggunakan api atas dan bawah.  Pastu bolehlah dikeluarkan dan kena tunggu sejuk dulu baru di potong ek..
 Jangan gelak tau tenguk ke lapis akak ni....janji sedap kan..(saper lagi nak puji kalau bukan diri sendiri..betul tak??)

13 ulasan:

  1. salam kak rajin nya melapis.. ok tu kira konbinasi warna yg menawan..nak sikit sepotong pun jadi lahh heheeee,,yg penting rasanya sdap

    BalasPadam
  2. hodoh ke tu kak!!! dah cukup lawa lah pd saya. kalau saya yg buat lg ler super hodoh.hihihi

    BalasPadam
  3. dah cantik lah tu k.ina. kalau ct lah yang buat konpem lagi ler compang camping hehehe.

    nasib baik habis, kalau tak ct suh k.ina hantar kat rumah huhuhu

    BalasPadam
  4. salam sheila...wah best ek ada yang puji kek yang hodoh itewwww...nak sepotong????dah habis dahlah..anak-anak sukerlah pulak kek lapis ni...



    salam ain....cuba ain buat dulu...entah-entah lagi lawa dari akak punyer..

    BalasPadam
  5. salam ct delima...aduhai shy-shy catlah akak...alhamdulliahlah kalau kamu kata cantik...semangat nak melapis makin membaralah pulak lepas ni..

    dah masuk indahwater pun cik ct..tak sempat nak hantar..

    BalasPadam
  6. lor...cantik mcm ni akak kata hodoh...ya, ampunnn!! dah cantik sgt dah tu...kemas jer sy tgk

    BalasPadam
  7. ye la kakkkk cantik benor dah tu...rasa lak sodap mmg conpem habis kan! x smpt nk rasa hu huu

    BalasPadam
  8. salam.dah cantik sangat2 kek 2 kalu ist time ina buat.rajin ina ni,dapur sntiasa berasap dan ari2 update,xmcm kak t.tapi kak t rajin pulak tgk blog ina tiap2 hari hehehe...

    BalasPadam
  9. Oklah tu untuk cubaan pertama....yang ke2, ke3 nanti mesti lagi cantik, tapi yang penting rasanya sedap..

    BalasPadam
  10. ok la kak. macam screen warna warni. Kalau gerau buat harus bercampur semua. hi hi hi.

    BalasPadam
  11. salam kak ina..
    bg saya,kalau nak buat kek lapis..
    kena cukup sabar..
    kena berhati2...
    tu yg saya malas nak buat hehe..beli ja..

    BalasPadam
  12. salam rozie..ehmmm klu sifu kata cantik..okerlah tu kot..

    salam E-na Zarina..seronoknya bila org puji lawar..pada mata akak tak lawar..terima kasihlah yer..


    salam yaty..terima kasihlah atas pujian tu..hari-hari masak..tu sebab update..takkan nak beli kat kedai..kempis poket tau..

    salam ima..ni percubaan ke 2..payah jugak ek nak buat kek pattern cam ni..tak apalah..janji mencuba..cantik belakang kira..janji sodap..


    salam geraugebang..mcm skrin tv ek..pandailah kamu ni..cubalah kamu try pulak..

    salam kamsiah..memang betul..ambil masa yang lama..kena hati-hati..sebab panas...teliti..tu tak lah teliti sangat..klu org yang teliti lagi lawar kot..

    BalasPadam
  13. akak...rajin tu melapis...kite bile nak menerai pon tak tau...tapi color akak buat tu cun ahh...

    pd aishah tu dah cantik bangat...aishah 1st try gune oven microwave jadik kecut...ngeh...ngeh...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers