Rabu, Disember 16, 2009

Hari ke 2 di Langkawi

 Biras akak ni bukak kedai depan umah dia...masak kat situ ajerlah..makan minum pun kat situ..pagi tu makan mee goreng
dulu masa anak ke 2 dia kecik..dia letak anak dia dalam kandang ni....sekarang dah besar..tempat ni dah jadi tempat mainan ajnak-anak jiran ajer....rumah dia kat belakang tu..tulah hotel kami sepanjang kami menjelajah di pulau langkawi ni..kalau duk kat hotel mau beribu riban duit suami akak keluar...
nilah buah hati mereka berdua...baru dalam 6 tahun kawin...baguslah budak 2 oarang ni ..tak kacau ibu dia berniaga..
pagi hari khamis...makan mee goreng...air bancuh sendiri..merasalah camner nak buat air kat kedai makan..
ira makan nasi lemak...pastu makan mee goreng
isi minyak dulu kat Petronas....(luper pulak apa nama tempat ni)..ambil gambar kat sini sebab lawalah pemandangan kat belakang petronas..banyak kapal layar...tentu tempat orang kaya yang labuhkan kapal layar mereka kat sini.
 Lepas minum ...jejalanlah pulak....bawak kereta dia orang....tak yah sewa kereta...kat sini sekarang ni dah payah dah nak sewa kereta tak ada permit (sewa haram) sebab jpj ashik buat sekatan jalanraya...dia orang tanya sape punyer kereta.....tinggal kat mana.....apa nama dia.....sebab dah ada kes....dia orang serang orang jpj kat situ...jadi jpj pun balas dendam..mereka kacau lah sesape yang sewakan kereta secara haram kat orang yang datang melancung...kena samanlah kalau tak dapat jawab...kereta kami pun kena tahan lepas isi minyak tapi di lepaskan sebab kereta adik ipar ni plat Wilayah Persekutuan...kalau plat Pulau Langkawi ..haru.....
kalau sewa kereta yang ada permit mahallah...kalau mpv dalam RM160.00....kalau kereta biasa dalam RM80.00-RM100.00...kawan suami akak datang sebelum kami gi ke sana....duduk 4 hari ..3 malam..sewa kereta mpv RM160.00 x 4 hari dan duduk hotel  2 bilik untuk 4 hari....kiralah berapa kos tu ajer....dah nak dekat beribu terbang cam tu ajer...belum lagi makan minum dan belah belah...busuk-busuk pun kena ada dalam RM3.,000.00-RM4,000.00...baru best ke sana.
Bilalah nak banyak duit beli kapal layar..kena bisnes baru boleh dapat banyak wang....kalau makan gaji susahlah sikit nak dapat duit banyak....anak buah ni mengekor sebab boring duduk kat umah.
Destinasi pertama kami ...... ke cable car di Gunung Mat Chincang..ramai sungguh orang walaupun dah pukul 11.30 pagi..al maklumlah cuti sekolah......panjang sungguh barisan nak naik cable car ni.....dulu pun dah pernah naik kat sini...rasanya tiket dah naik harga...kena tunjuk ic kalau nak murah lagi.....kalau nak gi ke sini...gi belah petang...taklah beratur panjang..sebab bila akak nak balik...orang dah tak ramai..

Naik cable car pun dapat discount...adik ipar call kat kaunter....bestkan....

dari perhentian ke 2 nak turun ke jambatan ni agak jauh jugak.....tapi rugi kalau tak merasa berjalan kat jambatan ni...
Masa pergi 5 tahun lepas tak ada jambatan ni.....saper yang gayat mesti gerun tenguk kat bawah...
rugi kalau tak ambil gambar
masa turun nak gi ke jambatan ni tak penat sangat...tapi masa nak mendaki balik...aduhai semput...bukan akak ajer yang semput..orang muda pun sama..masa nak naik cable car dia orang tak bagi bawak air..kena beli kat atas ni...kena tinggalkan kat bawah....akak dapat seludup 3 botol dalam handbag....masing-masing kehausan bila sampai kat atas...saper gi kat sini...sorok air dalam beg tangan...bawak beg besar sikit...kalau idak habis duit beli air kat atas ni...mahal beb...
tapikan...imran dan anak buah akak relax ajer...siap turun balik temankan akak nak naik ke atas..
nampak telaga tujuh dari atas....dekat ajer dengan cable car...tapi malas nak gi.dulu pergi pun tak ada apa yang menarik..lagi satu tak larat nak naik kat atas tu..

turun ke bawah kami makan ajer kat restoren kat bawah..masakan... .bolehlah tahan...tapi mahal ....kat area cable car ni di panggil oriental village....boleh beli kat sini...sebab coklat dan barang cenderamata taklah mahal sangat..

akak order nasi goreng..suami order char kueh tiaw...ira dan firdaus order ayam bakar...imran dan aiman (anak buah) nasi dan daging black pepper...lepas tu minum air sedap...mocha blended...ha ambik kau...bil nak dekat RM100.00

sekarang ni dah ada pulak tempat rusa dan arnab yang dilepaskan buat pengunjung bagi makan....tapi .kena beli makanan kat situ...
 
sepeket kecil  RM1.00 ..lepas tu akak merayau-rayau kat sekitar oriental village ni...tenguk barangan cenderamata dan kedai bebas cukai...

imran pulak seronok bagi makan ikan kat kolam kat situ...kena beli makanan ikan...satu peket pun RM1.00..itik pun tumpang sama..ada yang main motorbot control...mcm-mcm aktiviti...tapi semuanya di bayarin dong....ngak ada yang percuma....
memang lama sungguh kami lepak kat sini...sampai pukul 3.00 lebih...lepas tu gi jejalan kat Pekan Kuah...survey barang-barang...tak beli apa-apa pun..beli sedikit coklat buat kudapan...

6 ulasan:

  1. Hi KakIna...wow besnya jln2 lagik erk!

    Love been to all the places U've mentioned up there during my honeymoon! hehex!!! except that seafood restaurant!

    Went again for 2nd honeymoon with our son! hehe..:))

    Wish U happy holidays again! :))

    BalasPadam
  2. jalan2 ke Langkawi...waaaaaaaaaaahh...besh nyer..

    BalasPadam
  3. waduhhh... g langkawi.. dulu saya tobat nak naik cable car lg. tp teruja nak naik lg...

    BalasPadam
  4. wah seronoknye cuti2 malaysia k ina...dan save bajet juga...

    anak buah suami saya pun ada dok kat langkawi.memula kerja je pastu terus bertemu jodoh dgn orang sane. skrg dah jadi org sanele dia...klu nnt ade rezeki jejakkan kaki ke sane mmg tak dok otel le,tumpang umah dia je le...duit otel tu leh wat soping, kan...eheheee

    BalasPadam
  5. kak ina, klo kita ler kan, maunya meraunggg sakan lam cable car tu. Tgk kak ina dok nyando tepi tu baekkkkk punya, adumak aiiii seriauuuu. Klo ada Yana lagik best ekkk..

    BalasPadam
  6. hai love...wah best dpt gi sampai 2 kali honeymoon..tu sebab your son dapat adik lagi yer..


    salam lupekanje..memang best gi jejalan kat sana..


    salam hazlin..gayat ker? ala bila dah naik rasa seronok kan.


    salam Fiza...lepas kumpul duit bebanyak hasil tempahan..bolehlah gi holiday ke sana..

    salam abbot..apa nak buat..yana dan russhdi ada hal...gayat jugak ek naik cable car rupernya...bila naik pejam mata ajer..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers