OOO

Ad

Jumaat, Disember 18, 2009

Ke pasar dan mandi manda (cerita kat pulau langkawi-hari ke 3)

Luperlah...lepas balik dari Cable Car..kami singgah kat Padang Mat Sirat lebih kurang 18km dari Pekan Kuah yang lebih terkenal dengan panggilan Beras Terbakar....akak beli kain batik kat situ..suami beli baju dia...

Pepagi hari Jumaat akak ajak biras akak gi ke pasar...kebetulan dia nak beli bahan masak untuk kedai makan dia...tak tanya pulak apa nama pasar ni...
akak tak pernah tenguklah sayur ni....tanya dengan penjual tu...dia ada sebut nama ...tapi akak luper pulak...orang utara tau kot....di makan mentah ataupun di goreng dengan telur..(penjula tu yang cerita)..akak bau macam bau petai ajer...tanya dengan biras akak ....pernah tak makan sayur ni...dia pun tak pernah makan...tak jadilah beli...
ikan kat langkawi ni mahal jugaklah..harga udang, sotong pun lebih kurang sama macam kat kuala lumpur...ingatkan duduk kat pulau...murahlah harga dia..akak beli jugak ikan belah kiri dan ikan siakap...udang dan jugak sotong...tak tahan tenguk sebab freshhhh...beli jugak kepah/kupang....nak masak untuk makan tengahari..
lepas tu beli sarapan pagi...biras belanja nasi lemak...se bungkus baru 0.60sen...akak beli karipap sikit (0.30 sekeping) dan oleh sebab tak tahan tenguk pulut durian ni.(.durian siam..bukan durian kampung) akak beli jugak walaupun agak mahal RM4.00... ...janji tak meleleh air liur.

kueh ni pun akak tak tahu apa nama dia...biras akak ada sebut..tapi akak luper lagi...
Lepas balik pasar... sarapan kat dalam rumah...sebab hari jumaat dia tak bukak kedai......pastu masak untuk makan tengahari..masak ikan siakap 3 rasa, tom yam ayam dan ayam tandoori.....adik ipar nak belajar buat sebab nak buat jualan....luper nak ambil gambar masakan tengahari tu...
lepas balik dari solat jumaat...makan dulu..pastu gi ke Pantai Pasir Tengkorak..biras yang bawak kereta...Firdaus kena naik motor sebab tak muat nak sumbat dalam kereta...agak jauh jugak dari rumah adik ipar ni...

walaupun jauh tapi cantik sungguh pantai ni.....kat dalam air tak batu langsung..pasir ajer..pastu air jernih ..tak kotor..



Oleh sebab tak tahan godaan... akak pun berendam dengan anak-anak..tapi luper ambil gambar...nasib baik jugak tak ambil gambar..nanti orang ingat ikan dugong manalah pulak yang tengah berenang...ahaksss......imran dan ira mandi berjam-jam...ajak naik pun susah....
bila akak panggil mereka kata..nanti kejap..nanti kejap...tapi bila boss panggil semua naik ke atas dan mandi kat tempat mandi..kena bayar RM1.00 setiap se orang...

yang tak best sebab banyak monyet.
...bila tak ada orang ...monyet tu pun sibuklah mencari makanan..datang nak selongkar beg.....terpaksalah yang halau pun orang lelaki....habis sampah sarap pun di selongkar....
imran takut tenguk monyet tu ...garang sungguh muka dia....tak ada orang jual makanan kat sini sebab takut kot kena bedal dek binatang ni...
Setelah mandi manda ...kami ke Pantai Pasir Hitam...tapi pasir kat situ taklah hitam sangat macam 5 tahun lepas..kami beli baju ira kat sini....

memang murah betul....murah dari pekan kuah, kedai kat beras terbakar dan di makam mahsuri..suami akak lepak kat kedai kat situ..minum air kelapa warna merah..tak sedap...
Dari situ gi ke pasar malam...malas nak masak....kat pasar malam ni ramai sungguh penjual orang siam..dia orang speakinglah....sebab dah dekat dengan Pulau Tarutao..
sedaplah kueh ni...apa ke nama pun akak tak tahu...lebih kurang cam putu bambu....ada gula merah dan kelapa.
Mula-mula hairan tenguk benda warna-warni dalam plastik ni ...bila tanya dengan penjual barulah akak tau...kupang, siput dan tiram yang telah di kupas kulit....lepas tu balik...makan dan mandi manda...
Lepas tu akak dan biras gi pulak survey hand bag kat shopping complex...memang murah...sebab tengah sales...survey punya survey tak beli hingga balik...sebab tak berkenan...

7 ulasan:

  1. Akak kalau pi shopping macam syiok jer kita tengok. Semua benda akak jumpa ek. Kuih tu cam cakoi jer kak, tapi bentuk je lain kan.

    BalasPadam
  2. seronoknya akak jln2 ke langkawi, mesti byk dpt tangkapan ni..heehee

    BalasPadam
  3. akak...sayuq tu nama dia ...pucuk CO-OM..sedapp oOoooooo...goreng ngan telur....buat telur dadaar.. masuk cabai besaq n bawang n pucuk ni...sodappp.......
    kueh tu namanya kueh cak-oiiii....
    sodappp..dia punya cicah tu buat sdri..pencicah tu kaler hijau..sodap...kat padang besaq banyak.....

    BalasPadam
  4. Ina...kuih tu rasanya putu bambu...sedap...tapi akak tergoda pulut yang makan dengan durian tu...mesti sedap...

    BalasPadam
  5. eee jelesnye tengok akak berjalan sakan kat langkawi..pasar pun sempat singgah ye...bagus la akak ni...pasar tu pasar pokok asam kot..erk wujud lagi ke tak pasar tu..kalau dulu leh tahan glamer gak la pasar pokok asam..mmg betul kata akak...ikan udang mahal..bezanya kat langkawi tu fresh kat tempat kita plak mahal dan tak fresh...teringatnya kat kg kuah kg halamanku huhuhu

    BalasPadam
  6. wahhh seronoknya anak2 akak mandi laut...bestnya percutian akak ye!!!banyak tempat boleh pergi...
    kuih tu cam cakoi,kat kelantan pun ada jual...bila saya balik kg,kakak selalu belikan sebab dia tahu saya suka...emm rindunya!

    BalasPadam
  7. salam gerau..tak ada shopping sangat..kami banyak berjalan ajer..akak klu nampak benda pelik nak snap ajer..


    salam zaiy..tangkapan tak banyak..banyak makan..makan..makan..


    salam ppb_ppkp..akak tak leh msklah ke blog kamu...
    oooo terima kasih bagi information..rugi pulak tak beli cak-oiii tu...


    salam aNIe..memang cam putu mayam tapi ada kismis pulak kat atas dia..rasa dia lagi sedap dari putu mayam. memangp pulut durian tu sedap..tapi tak leh makan selalu.

    salam Anis..entahlah nama pasar apa?luper nak tanya..org sana rupernya..agaknya ramailah saudara mara kat situ kan..


    salam ima..mungkin kot cakoi..nama ajer lain..pastu pencicah dia pun lain..lain tempat lain nama dan bentuk..akak ni kiranya bersantai sambil bercuti ajer ain..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers