OOO

Isnin, Disember 14, 2009

Baru balik dari bercuti.....dan masakan Ketupat Goreng aka Lontong Goreng

Aduss penatnya..baru balik dari cuti-cuti  malaysia...sampai dalam pukul 3.00 pagi...nanti akak cerita ek gi mana...ada ker yang rindu dengan akak....
Ni cerita minggu lepas punya masakan yer...ingat nak update dari sana..tapi dah nama bercuti mana ada masa..betul tak?



 Memang tak pernah makan dan tak pernah buat lontong goreng seumur hidup.  Bila tenguk nasi impit ada balace 1 ketul besar..sayang pulak kalau tak di buat apa-apa..pernah tenguk member cyber buat lontong ni...akak ambil resepi lontong ni dari rumah che'iza...sedaplah tapi pedas sikit sebab letak cili api..terima kasih bebanyak yer..akak c & p dari rumah beliau..

Bahan- bahan

  • 1 buku ketupat segera potong kecil-kecil
  • 2 sudu besar sambal sotong (guna cili boh pun boleh)
  • *6-7 biji cili padi
  • *2 biji bawang merah
  • *1 ulas bawang putih
  • *1 sudu besar  ikan bilis (akak tukar dengan udang kering)
  • 1 batang kacang panjang potong kecil-tak ada stoklah
  • 1 inci lobak merah didadu kecil
  • 1 biji telur
  • sedikit garam, gula
  • 1 sudu kecil  pati ikan bilis
  • 1 helai daun sup dihiris halus 
Cara - Cara

  1. Tumbuk bahan2 bertanda *..... Siap tumbuk tumis bahan2 tu hingga naik bau...
  2. Masukkan sambal sotong atau cili boh..... tumis hingga terbit minyak.....
  3. Masukkan sedikit air (biasanya saya akan letak dlm 2 sudu besar air dlm lesung bekas menumbuk tadi..
  4. Bila rencah ditumis agak pekat, masukkan kacang panjang dan  lobak merah....
  5. Masukkan garam, secubit gula dan pati ikan bilis...
  6. Masukkan ketupat yg telah dipotong kecil..... gaul rata
  7. Pecahkan telur dan gaul rata... hingga telur sebati ngan ketupat......
  8. Akhir sekali masukkan daun sup dan gaul rata..... ( Tak tahu nape suka gaul kat ketupat rather than tabur, sedap kot kat tekak den ni)
Kalau suka boleh letak ayam, udang atau sayur2 lain yg kita suka.......

1 ulasan:

  1. lontong goreng? macam best jer..
    bila kak ina nak masakkan utk hanie ni.. hehehe

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers